Jakten på Zlatan

Leonardo har 90 minuter på sig att ge Inter hopp

Foto: Jimmy Wixtröm
FOTBOLL

MILANO. Gammalt Zlatan-ordspråk: Dit man kommer, där vinner man.

Tabellen håller med.

Om de andra Serie A-jättarna har något att invända är det dags nu.

När Leonardo höll sitt första träningspass med Inter kunde fansen helt enkelt

inte låta bli. De tog en gammal ramsa för att liksom testa hur allt såg ut.

– Chi non salta, milanista è, è! Den som inte hoppar är milanista.

Alla hoppade. Till och med president Moratti guppade lite.

Leonardo? Han stod still, men han log brett.

När jag kommer till Milano är det samma vinterkalla Lombardiet, samma krispiga elegans, men i en stad som rört sig. I dag börjar den stora rean i modehusen – prognoserna säger att den genomsnittlige besökaren kommer att spendera 250 euro på kläder – och samtidigt börjar Serie A om på nytt.

Inter-jätten Zlatan Ibrahimovic leder Milan, medan Moratti och Branca har gett den rödsvarte Leonardo 25 miljoner om året för att väcka ett Benitez-komatöst Inter till liv igen.

Jakten på Milan är igång, gamla vänner har blivit nya fiender.

Hade varit omöjligt i Rom

I en intervju med Gazzetta dello Sport säger Alessandro Nesta att det inte hade varit möjligt att göra så i Rom – ”du hade inte kunnat lämna huset” – men det är

annorlunda i Milano. Mindre avstånd mellan klubbarna. Ett svalare klimat, mitt i svinkylan.

Den förste jag möter när jag kommer till hotellet är Júlio César, målvakten som på sätt och vis symboliserar hela Inter.

Han har precis utsetts till världens bäste målvakt, men nu är han skadad och borta en månad till. I hotellbaren spelar de Sometimes I feel like a motherless child. Jag dricker cappuccino för värmens skull. Júlio César hälsar runt och ser glad ut.

Han spelar inte mot Napoli i kväll.

Det gör inte Wesley Sneijder, Samuel Eto’o eller Walter Samuel heller.

Leonardo hoppar i på det djupa, i kväll ser vi om spelarna vill simma för honom.

Vad kan han ge det här laget?

Det finns en osäkerhet kring hur skicklig han är som tränare, som taktiker. I Milan hittade han rätt först när han trampade gasen i botten och släppte alla sina brasilianska genier fria. Att han försökte plocka över Ronaldinho till Inter säger en del om vilken sorts spel han vill spela, med vilken sorts spelare. Men nu, mot Napoli i kväll och mot Milan i vår, kommer det att handla väldigt lite om taktiska former och väldigt mycket om att vinna omklädningsrummet tillbaka.

Benitez fick ta smällen det innebar att vara mannen som kom in som en ny pappa efter en skilsmässa (den riktiga pappan drog till Madrid med någon snyggare och yngre, tydligen). Det tog bara ett par veckor innan alla tecken (Chivus öppna protester, spelarnas kalla svar i intervjuer) pekade på att Inter var ett lag fullt av spelare som ville ställa sig vid sidlinjen och skrika ut mot bänken:

– Du är inte vår riktiga farsa!

Fortfarande världsmästare

Inter är fortfarande europamästare, fortfarande världsmästare, de har värvat hem Ranocchia och de har fått en tränare som Moratti hyllat för hans för-måga att ”fare squadra”, att bygga ett lag.

Kvalitéerna finns här, om skadelistan tunnas ut lite har Inter definitivt både trupp och spelprogram för att börja tugga i sig avståndet upp mot Milan.

Men först ska de överleva i kväll.

Ni säger att det låter tidigt med ödesmatch den 6 januari? Jag säger att jo, men det är så som Inter har bäddat.

Medan Lazio blev ett riktigt fotbollslag, Napoli började tro på något stort igen, Palermo stundtals spelade drömfotboll, Juventus rullade igång sitt Delneri-projekt och Zlatan Ibrahimovic petade in femmans växel stod Inter kvar och sparkade i marken framför sig.

Möter seriens bästa kontringslag

Ikväll möter de ett Napoli som är seriens bästa kontringslag, med den uruguayanska urkraften Edinson Cavani som dynamo och spets.

Efteråt, när lamporna slocknat på San Siro, kan Leonardo antingen lämna ifrån sig Milan-jakten till Napoli och de andra. Eller så lägger han upp fötterna och börja planera inför kommande matcher mot, i tur och ordning, Catania, Bologna, Cesena, Udinese, Palermo och Bari.

Jakten på Milan börjar här och nu. Om Leonardo tar sig förbi Napoli har han en motor och en startsträcka som kan ge honom en riktig rivstart.

Men han har bara 90 minuter på sig att hitta nyckeln.

ARTIKELN HANDLAR OM