Bank: Vi jagar mål – då ska Larsson in från start

FOTBOLL

MALMÖ. San Marino hemma, det är klart att det är en massa mål vi söker.

Så in med de målsökande.

In med Sebastian Larsson och hans högra fot.

Eller, mål och mål. Det är förstås revansch vi är ute efter först och främst. Ni vet ju allihop att vi i helgen skickade ett lag till EM i internationellt mete nere i Portugal, men ni noterade kanske inte att fiskelandslaget fick dyngstryk av ett Oscar Grandoni-lett San Marino?

Vi har alltså en del att ta igen.

Det kommer inte att bli torsk i kväll, den möjligheten finns helt enkelt inte. San Marino kommer med ett lag där bara två spelare är proffs, där två är halvtidsproffs och resten är glada amatörer. Om ni saknar målvakten Federico Valentini den här gången så beror det på att han var upptagen med ett bröllop han inte ville missa.

Där är nivån.

I kväll fiskar Sverige alltså efter målskillnad, ett argument till i det här gruppspelet och ytterligare en puff för självförtroendet i ett landslag som just börjat bygga en ny sorts offensiv.

Bekväm i rollen

Det har, precis som väntat, varit ett par dagars intensiv kärleksaffär som mött landslaget här i Malmö. Det är en drömvecka, man kan sitta utomhus i t-shirt, dricka sitt kaffe och kisa mot allt det himmelsblå. Erik Hamrén har fått allt han pekat på, till och med de oroande skadorna kommer när han inte behöver oroa sig för dem: ska Andreas Isaksson skada ljumsken så ska han förstås göra det ett par dagar före matchen mot San Marino. Och träningarna fortsätter vara stora kramkalas med spelare som leker och ser lyckliga ut.

I går var Olof Mellberg bäst av alla i kvadratenspelet, medan nye sjukgymnasten Ricky Dahan imponerade med tekniska bolltrick som max en procent av alla allsvenska spelare klarar av.

Jag vet inte om det är därför som Zlatan Ibrahimovic gillar honom, men det skadar säkert inte.

Det är en höst för hemkomster för Zlatan, det vet vi redan. Hem till Malmö­ i kväll, hem till Milano i morgon. Han har bestämt sig för att axla ansvaret som ledare i landslaget, och för varje steg han tar in i den rollen ser han mer bekväm ut.

I går pratade han om vikten att göra en bra match, inte bara för en tabell utan också för ”alla små barn som tvingat pappa att köpa en biljett”.

Zlatan Ibrahimovics unika resa har borrat tunnlar ut i världen för hundratusentals unga svenskar, och varje gång han berättar om det är det värt något.

Jag frågade honom om vad han vill betyda, vem han vill vara.

– Först och främst vill jag vara mig själv, hela tiden och vart jag än kommer. Och det tycker jag att jag varit i alla dessa år.

– Jag hoppas att det smittar av sig på alla andra så att de lyckas i livet, att de på olika sätt är sig själva och inser vad som är det viktigaste. Jag menar – allt detta gör man för att man är bra på nåt. Det är inget jag valt, man kan lyckas på flera olika sätt. Att du är fotbollsproffs betyder inte att du har lyckats. För mig är det viktigaste att man ska vara glad och må bra. Har du de två bitarna kan du lyckas med allting.

Zlatan gladare än på länge

Jag vet ju inte, men det känns som att Zlatan Ibrahimovic just nu är gladare och mår bättre än på rätt länge.

I kväll är han kapten för ett Sverige som vinner om de spelar dåligt och vinner stort om de spelar bra. Mot Ungern vandrade han ner i en regissörsroll i knät på mittfältet, vilket gjorde att Ola Toivonen fick en roll han inte riktigt hittade rätt i.

I kväll behövs båda två längst fram. När San Marino sjunker hem försöker de skydda sig där de är som mest utsatta, i och omkring straffområdet, och Sveriges problem handlar mindre om hur de ska få bollen dit som om vad de ska göra med den när den kommer dit.

Ola Toivonen sa att han ville ha sällskap, att det gäller att skapa två-mot-en-lägen på kanterna och ha många kroppar framför mål.

Suveränt inhopp mot Ungern

I PSV spelar de så, med totalt fokus på kant- och inläggsspel. Sverige kan göra det också, och det vore dumt att inte använda sig av truppens bästa inläggsfot.

Sebastian Larsson gjorde ett suveränt inhopp mot Ungern och skjuter målsökande inläggsmissiler på ett sätt som svenskfostrade spelare väldigt sällan gör. Johan Elmander är en oerhört nyttig fotbollsarbetare på kanten, men det är inte djupledsspel Sverige behöver i kväll, för det kommer inte att finnas några ytor att löpa på.

Jag vill se ett Sverige som varierar­ fina små stickspel i mitten med kvalitetsinlägg från Behrang Safari och Sebastian Larsson. Jag vill se Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen och – om han spelar – Pontus Wernbloom i straffområdet. Jag vill se ­lite kärlek till här i Malmö, och framför allt vill jag se ­Sverige göra 6–0 på San Marino för att visa ett och annat.

Det är inte fiske, det här.

ARTIKELN HANDLAR OM