Bank: En av de största idrottare det här landet någonsin har sett

FOTBOLL

Therese Alshammar staplar medaljer högre än någon annan, och det är ju fantastiskt förstås.

Men det fina är inte att hon skriver historia åt oss.

Det fina är att hon fortsätter skriva sin egen.

Jodå, det finns siffror och tider och metaller att plocka fram för den som behöver dem.

Therese Alshammar har vunnit 50 fritt tre gånger, hon har stått på pallen som en av Europas tre snabbaste kvinnor på varenda EM sedan 1997, och hon har alltså burit hem 67 medaljer från stora, internationella mästerskap. Fler än någon annan europeisk simmare.

Så ser hennes bidrag till historien ut – och det intresserar mig mycket mindre än hennes bidrag till svensk simning varje dag hon bestämmer sig för att leka vidare.

En inspirerande artist

Simning är ju en speciell sport, till hälften gömd under vattenytan och till hälften gömd bakom hårda, konkreta siffror.

För att ta den vidare måste man helt enkelt fylla bassängen med något annat, och det är exakt det som Therese Alshammar gjort och gör. I 20 års tid har hon fyllt den med gråt, dramatik, lycka och den där passionerade kärleken som gör att hon ibland hatat den här sporten.

Hon är större som inspirerande artist än som idrottare, och då är hon ändå en av de största idrottare det här landet någonsin sett.

Fyller snart 33 år

Det här var ett nytt bevis på att hon är på väg förbi sina egna låsningar. Under EM-veckan har hon hela tiden fått frågor från den internationella pressen om det inte börjar bli dags att lägga av snart.

Det börjar det inte alls.

Therese fyller 33 i nästa vecka, simningen blir mindre tvång och mer val för varje mästerskap som går, och jag tror att det passar henne alldeles utmärkt.

Hon kom till Budapest från en lyckad säsong, men 50-finalerna är ändå alltid speciella och lätta att stressa bort. I går höll hon ihop loppet fint ändå, med en bra start, en halvtaskig målgång och 24,45 på klockan.

Therese Alshammar kommer att ­leda det här laget på ett fantastiskt sätt i OS om två år.

Det är det näst bästa.

Det bästa är att hon kommer att ha ett fantastiskt lag att leda också.

Sarah Sjöström – ett fenomen

Stefan Nystrand är tillbaka för att tävla och ta medaljer, men framför allt finns det en tjejbredd som svensk simning kan bygga pyramider av.

Sarah Sjöström är ett fenomen, och det finns absolut inget som pekar på att hon gått in i några talangfällor alls. Hennes utveckling i frisim gör att hon kan satsa brett i Shanghai-VM nästa år, och växa sig ännu större till London-OS 2012.

Det finns två skäl till att vi inte ska drömma för stort redan nu.

Det ena är att två år är lång tid för en 17-åring (hon fyller i?morgon). Det andra är att Sarah Sjöström mycket väl kan bli större än vi ens klarar att drömma om.

Stenkvist förtjänade medaljen

Och det finns mer. Genombrotts-jokern Jennie Johansson och Joline Höstman kommer att hetsa varandra mot bröstsimstoppen, Sjöström och Alshammar är färdiga världsstjärnor, och det börjar till och med röra ordentligt på sig på ryggsimssidan: Henriette Stenkvist är bara sexton, men hon förtjänade sin medalj i går.

Generationen som började simskolan när Therese Alshammar tårögt tog sina första OS-medaljer är på väg att ta studenten i den stora simvärlden.

Jag hoppas att hon är lika stolt över det som över sina 67 medaljer.

FAKTA

Här är Simon Banks krönika som publicerades i augusti efter Therese Alshammars VM-triumf.