Aftonbladet
Dagens namn: Anton, Tony
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Titta HIF, här är tidernas största MÄSTARMISSAR

MALMÖ. Malmö FF går in i säsongens sista match med en och en halv hand på Lennart Johanssons pokal.

   Kan de släppa det här?

   Jodå, fotbollshistorien är full av mästarlag som tappat greppet.

   Sportbladets Simon Bank har listat missarna som får Helsingborg att hoppas på SM-guld.

1964, Sverige

Sump-Hugo.   Sump-Hugo.

  Guldmissare: Malmö FF.

  Guldtjuvar: Djurgården.

Simon Bank: Bernt-Hugo Andersson, slöjdlärare och högerytter, fick namnet Sump-Hugo eftersom han kom från Sundbyberg. Vi kommer ihåg det eftersom han avgjorde allsvenskans mest rafflande slutstrid någonsin.

Malmö FF ledde stort med ett par omgångar kvar men bjöd in Djurgården i guldkampen. Inför sista omgången behövde MFF ändå bara spela oavgjort mot de regerande mästarna Norrköping.

Det gjorde de inte.

När matchen i Norrköping var slut hade MFF förlorat med 3–0, och Djurgården var ikapp. Lagen hade exakt samma tabellrad – samma antal segrar, oavgjorda, förluster, båda hade gjort 45 mål och släppt in 20.

Bara en detalj störde symmetrin: Djurgårdens match var inte slut.

I de darrande sista sekunderna av säsongen fäller Blåvitt-backen Nils Tidan Johansson Dif:s Leif Eriksson strax utanför straffområdet... men domaren dömer straff, och Sump-Hugo sätter den hur säkert som helst. Djurgården vinner guld med ett måls marginal, och Sump-Hugo nöjde sig för alltid med ett praktiskt förhållningssätt till sin guldstraff:

– Vadå feldömd? sa han. Den var ju rätt lagd!

1994, Spanien

Miroslav Djukic.   Miroslav Djukic.

  Guldmissare: Deportivo.

  Guldtjuvar: Barcelona.

Simon Bank: Deportivo, som aldrig blivit spanska mästare, ledde ligan från början av december och ända in i den avslutande omgången. Enda hotet var Barcelona, en poäng bakom.

En bit in på andra halvlek såg det klart ut. Depor hade fortfarande bara 0–0, men Davor Suker hade nickat in 2–1 för Sevilla på Camp Nou. Depor hade utökat avståndet i tabellen.

Ett par minuter förändrade allt. Ett Cruijff-tränat, Stoitjkov-lett Barça snabbvände och gick ifrån till 5–2. Depor var pressat att vinna, och i slutsekunderna fick de straff.

Serbiske backen Miroslav Djukic axlade ansvaret. Han klev fram för att skjuta guldet till A Coruña och... slog den sämsta straff Riazor någonsin sett. Barça blev mästare, Depor fick vänta sex år på sin första titel, och när Djukic i?fjol var tillbaka på Riazor för en veteranmatch väntade journalisterna med sina frågor.

– Straffen är en del av mitt förflutna, och jag vet att folk minns den. Men jag föredrar att bli ihågkommen för andra saker; min jämnhet, min karriär.

Och, undrade journalisten, om ni får en straff när ni möter Depors veteraner – slår du den då?

– Nej, sa Djukic. Juanito Sanchéz brukar slå dom. Jag ägnar mig åt att försvara.

2001, Tyskland

Supportrarna har insett det osannolika.   Supportrarna har insett det osannolika. Foto: AP

  Guldmissare: Schalke 04.

  Guldtjuvar: Bayern München.

Simon Bank: I Sverige kommer Bundesliga-upplösningen 2001 för alltid att vara historien om Patrik Anderssons slutsekundsfrispark som gjorde Bayern till mästare. För Huub Stevens kommer den för alltid att vara förknippad med smärta. Hans Schalke jagade sin första ligatitel på 43 år, och för en gångs skull verkade gud vara god mot dem.

I näst sista omgången hade ju allt verkat kört. Schalke hade förlorat mot Stuttgart på ett mål i sista minuten, Bayern hade slagit Kaiserslautern på ett mål i sista minuten – men allt det där var glömt en vecka senare. Schalke vann enkelt, och i sista minuten av ordinarie speltid kom chockrapporten från Hamburg: HSV hade gjort 1–0 mot Bayern! Titeln var klar! Publiken stormade planen nere i Gelsenkirchen. Schalkes sportchef Andreas Müller drog på sig en Hamburg-halsduk och skrek rakt in i mikrofonerna:

– HSV, jag älskar er!

Det fanns bara ett litet ”men” kvar. Domaren hade gett FC Bayern fyra minuters stopptid att jaga en kvittering på, och i den sista av de fyra dunkar Patrik Andersson in 1–1 på en indirekt frispark från nära håll. Schalke har förlorat igen. I tidningarna dagen efter döptes Schalke till ”Meister der Herzen”, hjärtannas mästare. Det var en klen tröst. Huub Stevens har fortfarande inte kommit över hur det kändes.

– De där fyra minuterna förändrade mig. En sån upplevelse bär man med sig livet ut.

2005, Skottland

Craig Bellamy deppar efter den sena vändningen.   Craig Bellamy deppar efter den sena vändningen. Foto: AP

  Guldmissare: Celtic.

  Guldtjuvar: Rangers.

Simon Bank: Med fyra omgångar kvar hade Celtic fem poäng ner till Rangers, och skulle bara defilera in

i mål. De tappade farten, men ledde ändå med två poäng inför den avslutande omgången.

Celtic åkte till Motherwell för att slå tabelljumbon och ta hem titeln. Rangers åkte till Edinburgh för att slå Hibernian och hoppas på ett mirakel.

Det verkade inte inträffa.

Rangers fick sina 1–0, men i Motherwell hängde Chris Sutton tidigt 1–0 för Celtic, som vräkte på för mer. Problemet var att varenda chans de hade möttes av en superräddning av 41-årige Gordon Marshall, målvakten som gjorde hundra matcher för just Celtic på 90-talet. Och med två minuter kvar hände det otänkbara: Scott McDonald gjorde ett mål, sen ett till – och på fotbollsårets två sista minuter hade Celtic tappat titeln till arvfienden.

Säsongen slutade där. Berättelsen gjorde det inte.

Två år senare skrev nämligen Scott McDonald på för Celtic, klubben han var skyldig två mål och en ligatitel.

I april 2008 betalade han tillbaka.

I säsongens sista derby gjorde han två mål mot Rangers, och såg till att Celtic vann både matchen och liga­titeln.

2010, Turkiet

Fenerbahçe tappade guldet efter speakermiss.   Fenerbahçe tappade guldet efter speakermiss. Foto: AP

  Guldmissare: Fenerbahçe.

  Guldtjuvar: Bursaspor.

Simon Bank: Bursaspor var hela Turkiets askungesaga i våras, en jämförelsevis liten klubb med en budget strax under 100 miljoner kronor som var på väg att göra det ingen klubb utanför Istanbul/Trabzon någonsin gjort: Bli mästare.

De ledde ligan länge, men med tre matcher kvar gick mäktiga Fenerbahçe om. Fener behövde bara hålla avståndet till Bursa i sista omgången, men med ett par minuter kvar hade de bara 1–1 mot Trabzon. Eftersom Bursaspor ledde med 2–1 mot Besiktas började läget bli desperat i Istanbul.

Med bara ett par minuter kvar att spela kom beskedet från speakern inne på Sükrü Saracoglu:

– Det är 2–2 i Bursa! Fener är mästare!

Ett rusigt Fener spelade av de sista få minuterna, fans rusade in på planen för att fira guldet...

...när sanningen gick upp för dem.

Speakern hade fattat fel. Någon hade uppfattat tv-bilderna av Besiktas enda mål som ett nytt mål, ett

livemål. Det var en repris. Medan furiösa Fener-fans stormade pressrummet för att konfrontera tränaren Christoph Daum bröt en delirisk känsloorgie ut ett par mil norrut.

– Det här vår seger, allas seger, sa Bursa-tränaren Ertugrul Saglam.

Under tiden skyddades Fener-speakern, Hakan B, av polis. Pressen sökte honom med frågor, men fick bara svar från hans advokat:

– Min klient är en god Fener-supporter. Han menade inget illa.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet