Bank: Världens intressantaste ungdomsprojekt

Dortmunds talanger räddar fotbollsfesten i kväll

FOTBOLL

GÖTEBORG. Trött efter guldfesterna? Luttrad av återbuden?

Äh, det finns hur många skäl som helst för att intressera sig för Sveriges match ikväll.

Det största heter Dortmund.

Det ser ut lite som en skolresa, med småpojkar som drar upp sina mobiltelefoner för att ta bilder av varandra lite då och då.

Tysklands lagbuss åker runt i centrala Göteborg, prickar av Feskekôrka och Masthugget, glider förbi Heden och Ullevi. Ombord sitter fotbollsvärldens intressantaste ungdomsprojekt.

Joachim Löw är i Sverige, och den här gången har han juniorerna med sig.

Överkörning mot Holland

För Sveriges del finns det en tydlig känsla av att det här, matchen och samlingen, handlar lika mycket om att hantera minnena från Amsterdam som om att verkligen se framåt. Holland körde över Sverige både fram- och baklänges, och efteråt berättade Wesley Sneijder nöjt om hur lätt det varit att lura svenskarna.

– I första halvlek var jag omarkerad femton gånger, sa han i en intervju i Voetbal International.

Hela världen vet hur Sneijder rör sig på en fotbollsplan, men när han sökte upp Sveriges mittbackar visste inte Andreas Granqvist vad han skulle göra – sjunka? gå med? – och ett ögonblick senare var försvaret vidöppet och ställningen 1–0 till Holland. Granqvist kastades in på det djupa, i sin första riktiga landskamp, utan att ha fått klara instruktioner om hur han skulle lösa sin mest elementära uppgift.

Dags för ett par lärdomar

Det var plågsamt, men jag skrev efteråt att värdet av den matchen avgörs helt och hållet av vilka lärdomar Sverige klarar av att dra av den.

Vi pratade om det igår igen.

Landslaget halkade runt på en rätt vintrig Ullevi-gräsmatta, medan Manu Neuer trängde sig förbi reportrar i toakön. Det var mest försvarsträning, försvar och mittfält tätt ihop och snabba uppspel.

– Vi kan lära oss väldigt mycket av Hollands-matchen, sa Pontus Wernbloom. Vi kan inte spela på samma sätt mot den sortens lag som vi gör mot ett sämre lag på hemmaplan.

– I vissa sekvenser måste man vara smartare, man blir straffad av lag som är på den nivån, sa Marcus Berg.

Just så. Låt stå. Ett smart Sverige kan drömma stort, ett dumt Sverige kommer aldrig att ta sig någonstans alls.

Ikväll möter de Tyskland, och om ni tyckte att Jogi Löw hade ett charmigt, ungt lag i VM i somras när Özil och Khedira röjde runt så ska ni veta att det är deras småbröder som kommer ikväll. Snittåldern på den där skolklassen som sightseeing-zickzackade runt i Göteborg i måndags ligger en liten bit över 23 år. Snittbegåvningen ligger så högt att man får svindel.

Tysk fotboll har inte varit en referenspunkt i Sverige sedan Laban förlorade systemstriden. Igår pratade Erik Hamrén varmt och länge om en ny generation tyskar som är bäst i världen på att kapa sekunder mellan mittlinje och straffområde, och Marcus Berg berättade om småkillarna som får ta steget in i Bundesliga och klara det.

– Framtidens spelare, kvicka och tekniska.

I höst kommer de från Jürgen Klopps Dortmund. Ni har förstås noterat att det där laget kört över allt i höst, men det intressanta är att de gjort det med småpojkar som absoluta nyckelpersoner.

Vänsterbacken Marcel Schmelzer är 22, Mats Hummels är 21, det välartade minigeniet Mario Götze är bara 18 och jätten Kevin Grosskreutz är 22. Alla är ordinarie i Dortmund, alla är med i Löws Nationalmannschaft ikväll. Hade han varit på humör hade han kunnat ta ut Sven Bender också, han är 21 och minst lika bra som de andra.

– Det finns mycket att lära sig av Tyskland, sa Erik Hamrén.

Ikväll går jag till Ullevi för att se det.

ARTIKELN HANDLAR OM