Hoten handlar om makt

FOTBOLL

Hot som levereras där småbarn sover. Anonyma samtal mitt i natten.

En apa förstår att fördöma.

Men om vi skulle försöka förstå i stället?

Någon gång mellan två och tre på natten. Telefonen ringer, det kan vara viktigt så man svarar.

– Ett ord till och du är död. Förstår du det? Vi vet var du bor. Okej?

Problemet är inte att det är svårt att sova efter ett sånt samtal.

Problemet är att man vänjer sig.

Johan Tornberg och Per Bystedt berättar att de tagit emot hot, dödshot, på telefon eller till och med levererade till dörren – och den som inte varit med om det själv kan inte förstå vad det kan betyda för en person, för en familj, att inte kunna känna sig trygg ens där man ska vara som tryggast. Hur stor skillnaden mellan 99 procents och hundra procents trygghet är, hur svårt det är att höra skillnaden mellan en frustrerad 17-åring som bor hemma hos mamma och en potentiell Mijailo Mihajlovic.

Försöka förstå varför hoten förekommer

Det brukar heta att fotboll är den lille mannens känsla av att vara vinnare i ett liv han redan förlorat. 

Jag är inte så säker på det. 

Hot är däremot den lille mannens chans att känna sig mäktig.

Och hur ska idrotten kunna vaccinera sig mot det?

Man ska, först och främst, försöka förstå varför hoten kommer.

Fördöma det? Jo, men det är väl självklart. Det är naturligtvis helt åt helvete att en hockeytränare ska behöva kolla två gånger utanför sina barns fönster om nätterna, eller att en ordförande ska behöva ta emot dödshot. Alldeles oavsett vad man tycker om deras sätt att sköta sina jobb. 

Om hoten gör något så är det ju att stjäla utrymme och energi från viktigare frågor. I AIK har man en viktig diskussion att föra, om hur föreningen skötts och misskötts det senaste året.

Jag tror inte att hoten, hur de än sett ut, har särskilt mycket med de sakerna att göra, egentligen. 

Det första skälet till att unga män hotar är det här:

Att de kan.

Det är en generationsfråga

2008 står väldigt många 20-åriga killar utan jobb, utan familj, utan fritid, utan att egentligen vara behövda någonstans.

Men ge dem en spritpenna och ett papper så kan de få en  hockeytränare att säga upp sig från jobbet och en helsida i tidningen.

Makt. Direkt makt.

Om turbulensen i AIK visat något så är det att väldigt många fans underkänner den traditionella, vanliga, långsamma föreningsdemokratin. De säger att ”Det är vi som är klubben” och undrar varför de inte får styra den. På många sätt är det en generationsfråga. Publiken på

AIK:s årsmöten är alltid väldigt mycket äldre än publiken på Norra Stå.

Ingen slump att Norling är populärast

Fans ska inte fatta exekutiva beslut i en förening. Det vore katastrofalt. Det hade varit Zamparini upphöjt i hundra, fem sparkade spelare efter varje match.

Så hur kompenserar man fansen för frustrationen, för att de inte kan bestämma över en förening i en tid när de kan rösta ut vem som helst ur Idol på två sekunder?

Med dialog, förstås.

Med att lyssna.

Det är ingen slump att Rikard Norling är den populäraste tränare AIK haft sedan Stuart Baxter. Baxter älskades för att han vann. Norling älskas eftersom han lyssnade till och förstod supportrarna. Ofta tyckte jag att han lyssnade för mycket och förstod för mycket – men det fanns och finns något sympatiskt i hans grundhållning.

Mörkret frodas i avståndet

Det finns i dag en framväxande supporterrörelse – åtminstone inom fotbollen – som är mer mogen, mer intelligent och mer ansvarstagande än någonsin.

Om idrotten och klubbarna kan göra något för att värja sig från dem som underkänner demokratin med sina kriminella hot så är det att vägra sluta sig. Mörkret föds och frodas i avståndet.

Klubbarnas eller, för all del, förbundens ansvar är att visa för sina konsumenter (eller hur de nu titulerar dem) att de räknas och behövs, och då inte bara på årsmötet eller när de ska öppna sina plånböcker.

Jag tror inte att en sån dialog skulle göra att unga män slutade med sina hot. Däremot skulle det göra det svårare för dem att låtsas att de representerade något annat än sitt eget mörker när de gjorde det.