Det heta hatmötet

Simon Bank: Hur mycket
tror ni Terry har längtat?

Foto: Bildbyrån (OBS: Montage)
FOTBOLL

Champions League svängde ut på motorvägen, utan att vara särskilt illa ute.

Den rattade snyggt förbi den där spansk-katalanska drömmatchen,

rattade enkelt förbi för tidiga José Mourinho-derbyn.

Sen blev det vänstertrafik. Då kom krocken.

Chelsea–Manchester United – en sån sjuhelsikes smäll.

Egentligen är det ett fjanteri vi håller på med.

Varje gång så här års, när Champions League hankat sig fram till kvartsfinalerna, så ställer vi oss med dreglet hängande från hakorna, hukade över Uefas schweiziska lottskålar. Sedan gör Uefa-kostymerna vad Uefa-kostymerna gör, de parar ihop åtta lag i världens bästa dejtingtjänst, och så går ett sus genom publiken:

– Vilka kanonmatcher! Vilken lottning!

Det är världens mest tacksamma jobb, för det kan ju liksom inte bli på något annat sätt. Den som lyckas para ihop fyra par av de här åtta lagen utan att få ihop en hyperladdad drömmatch någonstans skulle kunna få jobb som illusionskonstnär i Vegas vilken dag som helst.

Kommer alltid bli påmind

Den här gången var det charmtrollet

Gary Lineker som ställde sig bredvid Champions League-pokalen (båda med stora öron, men det var bara Gary som log) och plockade bollar, och när han var klar hade den stora matchen, The Big Game, la Partitissima, hamnat ute på öarna.

Chelsea–Man U. Tror ni John Terry har längtat efter den?

Det har gått tre år sedan vi satt på Lusjnikistadion i Moskva och såg en titankamp som skulle handla om olika sorters pengar, om en rysk megalomanisk miljardär och en avskydd amerikansk ägarfamilj, om vikarien Avram Grant och evighetsmonumentet Alex Ferguson.

Till slut handlade den matchen, den finalen, om John George Terry, en straffspark och en grästuva.

Vad Chelseas kapten än gör på en fotbollsplan under resten av sitt liv så kommer han alltid att gräma sig över en gräsfläck som gled undan och en boll som for åt helvete.

Han har fått höra om den där straffsparken överallt sedan dess, Uniteds fans har sjungit sånger om den varje gång lagen möts. Det går ju inte att laga den sortens sår, men om Chelsea skickar ut United på Old Trafford så är det i alla fall ett blått plåster.

Fördelen med att ha en rysk, ihärdig mångmiljardär som ägare är att man får alla redskap som krävs för att vinna stora titlar. Nackdelen med att ha en är att han blir lite rastlös när titlarna inte kommer. För att citera en gammal Chelsea-bekant från Portugal så har Champions League-bucklan blivit en besatthet för Abramovitj.

Han öppnade plånboken i januari igen, köpte en nedsövd Nando Torres och en hyperlovande David Luiz, och väntade sig att Carletto Ancelotti skulle få fart på sitt lag igen.

Det har han fått.

I takt med att Manchester United – årets tydligaste bevis på det brittiska hälsoproblemet med uteblivet vinteruppehåll – räknat in skador på en hel backlinje, dynamon Darren Fletcher och urviktige kreatören Nani har Chelsea kommit tillbaka, varvat upp, markerat att de fortfarande är med.

Jag blir inte ett dugg förvånad om Chelsea är med när Premier League avgörs, och jag blir inte ett dugg förvånad om de får sin revansch i europaspelet också.

Ancelotti är en av kontinentens säkraste europacupcoacher, och Chelsea har använt säsongen till att jobba fram ett psykologiskt övertag på United.

Fruktansvärd krock

Alex Ferguson kommer till Stamford Bridge med Europas bästa bortafacit – han kommer att plocka fram sin gamla cupkarta med ett smalt anfall och ett brett mittfält, och hoppas att allt avgörs på Old Trafford istället.

Det blir en fruktansvärd krock. Matchen börjar idag, med ett mentalt spel i allt som sägs om matchen.

Rätt många kommer att prata om John George Terry, en straffspark och en grästuva.

  

Annars då? Rafael van der Vaart ska återvända till det Madrid där han hade den värsta perioden i sitt liv, Sjakhtar Donetsk ska försöka göra det omöjliga och galna Inter ska försöka pazza bort det ännu galnare, föräldralösa Schalke.

De riktigt stora berättelserna sparar vi en omgång till.

FAKTA

Så går det i kvartsfinalerna

■ ■ Chelsea–Manchester United

Nivas kommentar: Hade de här matcherna spelats i december hade förutsättningarna sett helt annorlunda ut. Nu har de blå återfunnit formen medan Man United rasat ner i en skaderavin – och dessutom har London-laget vunnit matchen klubbarna emellan med 2–1. Misstanken är att Chelseas hunger – eller desperation – kommer att vara den avgörande faktorn den här gången.

Nivas tips: Chelsea 55% – Man United 45%

Wennmans tips: Man U

Frändéns tips: Man U

Banks tips: 50/50

Wegerups tips: Chelsea

■ ■ Inter–Schalke 04

Banks kommentar: Bra tysk vecka för Leonardo. Galenbragd mot Bayern, och så drömlottning nu. Schalke har sagt hejdå till Magath, välkommen tillbaka till Rangnick – och det är möjligt att det betyder ett annorlunda anfallsspel. Kanske till och med 4-3-3. För Inter handlar det om att ha modet (som de brukar ha) att vräka på hemma, för de vill inte åka till Gelsenkirchen utan en kudde att sitta på.

Banks tips: Inter 60 % – Schalke 40 %

Wennmans tips: Inter

Frändéns tips: Schalke

Nivas tips: Inter

Wegerups tips: Inter

■ ■ Barcelona–Sjachtar

Nivas kommentar: I returen mot Arsenal demonstrerade ju Barcelona hur ohyggligt effektivt deras skoningslösa presspel kan vara. Ett så bollskickligt lag som Arsenal lyckades knappt få upp bollen över mittlinjen – och Sjachtars östeuropeiska försvarslinje är inte överdrivet bekväm i uppspelsfasen. Jag misstänker att det kommer att hissas någon generell varningsflagg här, men jag håller ändå Barcelona som stor och klar favorit.

Nivas tips: Barcelona 85 % – Shaktar 15 %

Wennmans tips: Barça

Frändéns tips: Barça

Banks tips: Barça

Wegerups tips: Barça

■ ■ Real Madrid–Tottenham

Banks kommentar: Ett åttondelsförlöst Real Moudrid mot Harry Redknapps fartfotboll? Europacupens själva gudfäder mot en klubb som aldrig spelat Champions League förut? Det är klart att Real Madrid går in som jättefavoriter i det här mötet. Taktiskt intressant: Till hur stor del kommer Mourinho satsa på att döda Tottenhams fart, till hur stor del kommer han att försöka driva spel själv? Med Bale, Lennon, Marcelo och C-Ron på kanterna kommer det i alla fall att bli åka av.

Banks tips: Real Madrid 70 % – Tottenham 30 %

Wennmans tips: Tottenham

Frändéns tips: Real Madrid

Nivas tips: Real Madrid

Wegerups tips: Real Madrid