Bank: Oproffsigt och pinsamt – klubbarna kan inte sälja sig själva

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
16 allsvenska tränare – 16 klubbar som skulle behöva lära sig att sälja sin produkt.
FOTBOLL

MALMÖ. Svensk fotboll vill bli proffsigare. Ni vet: Öka omsättningen, bli bättre på att sälja sig.

De försökte i går.

Det var som att se någon sälja charterresor med begravningsannonser.

Inte nog med snön, världens längsta försäsong och bristen på talanger. Svensk fotboll har formulerat sitt största strukturproblem, och det handlar ju om pengar. Det gör det alltid. FC Köpenhamn – den nordeuropeiska marknadskompassen – omsätter lika mycket som hela allsvenskan, och i den rapport som Lars-Christer Olsson ska lägga fram till Sef slår man fast att de svenska klubbarna åtminstone måste dubbla sin omsättning.

Det där är enkelt. Det är grundorientering på en europeisk fotbollskarta.

Allsvenskan måste bli bättre på att göra ekonomi av sin verksamhet, bättre på att bygga starka varumärken, på att locka folk till sina arenor.

Det kan man göra på flera sätt. Det svåraste sättet är att ordna fantastiska fotbollslag, det enklaste är att förstärka mytologin som finns kring allsvenskan, att kommunicera ut vad serien står för, vad den vill, vad klubbarna, tränarna, spelarna är för människor och profiler.

Monotona röster

Så, då har vi kört vår teorilektion.

I går var det dags för praktik.

Allsvenskan höll sin årliga upptaktsträff i Malmö, sexton klubbar som vill förbättra sin marknadsverksamhet och sin omsättning fick chansen att skicka upp två representanter på en scen inför ett par hundra medierepresentanter.

Vi fryser bilden där, för ett ögonblick, och byter pjäser.

Tänk er att klubbarna – som vill bli bättre på att sälja sig till sin publik – ersätts av Sveriges sexton främsta... låt säga... resebyråer. Lek med tanken att vi talar om för Sveriges sexton största researrangörer att de i morgon skulle få fem minuter på en scen inför landets hundra viktigaste resejournalister. Tv sänder, radio är där, alla tidningar och nyhetsbyråer har vässat pennorna.

Hur tror ni att de hade agerat? Hur engagerade tror ni att de hade varit? Hade de lagt en halvdag på att bestämma sig för vilken bild de ville förmedla? Tror ni att de hade tagit chansen?

Jo, ni vet.

Men så är ni inte heller ledare i en allsvensk fotbollsklubb.

Där en resebyrå eller en glassproducent eller vilket sunt företag som helst som vill förstärka sitt varumärke eller få fler kunder (de kallas ”publik” på fotboll, men det är till rätt många delar samma sak) skulle använda fem minuter till att på smartast möjliga sätt tala om exakt vad de står för, vilka de vill vara, vad det är som gör just dem värda att följa, så använder nio av tio allsvenska lagkaptener och tränare tiden till att med monoton röst variera ett och samma tema:

– Nääee, om vi får bitarna på plats så kan det nog bli bra, det här.

Kalmar FF är en motpol. Nanne Bergstrand och Henrik Rydström har varit med om att bygga en bild som stärkt KFF internt och externt. De är roliga, luriga bonnjävlar. Alla vet det. Özcan Melkemichel redovisade snabbt och enkelt vad Syrianska är (ett spelande lag, och att de INTE är Assyriska), och Magnus Haglund stack ut sin lite självgott präktiga haka och förklarade att Elfsborg är en klubb som försöker utveckla svensk fotboll.

Mycket mer var det, med få undantag, inte.

Gömmer sig längst bak

Jag bryr mig inte ett dugg om det för egen del, eller ens för medias del. Vill jag veta vad Örebro eller Djurgården står för, hur de vill spela fotboll eller vilken deras självbild är så har jag alla möjligheter att slå en signal till vilken spelare, ordförande eller tränare som helst. Vi kan ta en fika, jag kan förhöra dem tills jag vet. Om jag inte är en lat odugling så ser jag det som mitt jobb att ta mig dit.

Men det är oprofessionellt och pinsamt att räkna med det.

En affär som vill sälja dammsugare annonserar. En resebyrå som vill rea ut fina charterresor vill skrika ut sitt budskap till världen.

Allsvenskans nyckelpersoner gömmer sig längst in i sin butik, tjurar lite, och hoppas att nån ska komma fram och vara nyfiken på vad de kan tänkas erbjuda. Och om vi kommer så petar de lite med skospetsen i marken, tittar ner och säger:

– Nääee, om vi får bitarna på plats så kan det nog bli bra, det här.

FAKTA

Robert Laul sätter plus på klubbarnas representationer på upptaktsträffen

Mjällby

Tränare: Peter Swärdh.

lagkapten: Marcus Ekenberg.

”Det är en utmaning varje dag”

Tränare Swärdh var ärlig när det kom till frågan hur det är att träna den bångstyrige Mostapha el Kabir. Annars var det mest kläderna som stack ut här. Swärdh hade ett par knallröda jeans och Ekenberg – om jag får låna beskrivningen från min kollega Marcus Leifbys liverapportering – såg ut som om han ”jobbat som DJ på Ibiza de senaste säsongerna”.

Gais

Tränare: Alexander Axén.

spelare: Kenneth Gustafsson.

”Då har de andra lagen haft en dålig dag”

Gais-tränaren måste beskrivas som i det närmaste bitter mot den allmänna synen på sitt lag. Citatet syftar på hur Gais segrar brukar beskrivas de få gånger laget vår tv-tid i Canal Plus. Fick kritik för att truppen är för svag på anfallssidan och några övertygade motargument hade han inte men det var underhållande att se honom bli så uppenbart besvärad.

IFK Göteborg

Tränare: Jonas Olsson.

lagkapten: Adam Johansson.

”Jag sticker ut hakan och säger att vi vinner”

Det dröjde till tionde laget innan någon ”stack ut hakan” och tippade sig själva som vinnare. Det var befriande och en inställning värd att plussa extra för. I övrigt bjöd Jonas Olsson och Adam Johansson inte på mycket. Olsson skyllde delvis fjolårsfiaskot på Gamla Ullevis dåliga gräs. Det påverkade motivationen hos hans spelare.

IFK Norrköping

Tränare: Janne Andersson.

lagkapten: Mathias Florén.

”Så jävla bra traditioner har vi inte senaste åren”

Janne Andersson köper inte snacket som alltid kommer upp om att ”Peking” är ett lag som ska ligga i allsvenskan. I övrigt var ”Party-Janne” – som normalt är en stabil underhållare – en besvikelse. Verkade som att både han och Mathias Florén bestämt sig för att hålla en låg profil. Andersson kändes tveksam på var hans lag står och alla som tippat Norrköping i botten fick vatten på sin kvarn, var allmänna känslan.

Malmö FF

Tränare: Roland Nilsson.

lagkapten: Daniel Andersson.

”Roland Andersson är fortfarande vår tränare…Nilsson menar jag.”

Bäst på fotboll – sämst på upptaktsträffen? Tja, i den här tabellen hamnar de regerande mästarna i botten. Då skötte sig ändå Daniel helt okej (trots tränargrodan) medan Roland hade stora problem att uttrycka sig verbalt. Fick frågan om FC Köpenhamn ”Jag för ingen kommunikation med dem”. Det lär visa sig med tiden om det är sant eller inte.

Gefle IF

Tränare:  Pelle Olsson.

lagkapten: Daniel Bernardsson.

”Där sprack den myten att det är viktigt med en bra start”

Pelle Olsson berättade att Gefle inledde fjolårssäsongen ovanligt starkt men det slutade alltså med bottenstrid och kvalplats. Bet också ifrån mot kritik om offensiven och menade att många anfallare har haft en bra utvecklingskurva i just Gefle (Oremo, Gerndt, Orlov). Daniel Bernhardsson fick inte en fråga om sin bondgård, det hade kunnat lyfta framträdandet. Nu blev det platt och intetsägande.

Trelleborg

Tränare: Tom Prahl.

spelare: Kristian Haynes.

”Vi har förmodligen minst antal träningar i allsvenskan”

Tom Prahl tände till på alla cylindrar (nåja) när C+-experten Jens Fjellström menade att han tränade sönder sina spelare under för­säsongen. Helt felaktigt, menade Prahl och den utläggning som följde gav en bra inside om en fotbollsförening. Just den typen av information som tränarna borde pumpa ut vid sådan här tillställningar. Haynes var intelligent och tydlig i sina svar.

Syrianska

Tränare: Özcan Melkemichel.

lagkapten:  Ahmet Özdemirok.

”Du gjorde ett fel och det var stort”

Intervjuaren Lasse Granqvist kallade Syrianska för ”Assyriska” och Özkan levererade en vass replik. Lockade publiken till nya skratt när han rättade Granqvist igen som ­kallade honom tränare i stället för manager. Titeln är viktig för Melkemichel som saknar licens. Berättade att han är rak och ärlig och bra på att få ihop en grupp samt att Syrianska kommer klara sig kvar tack vare sin vinnarkultur.

Örebro SK

Tränare: Sixten Boström.

Spelare:  Magnus Wikström.

”Om alla klossar faller ihop”

Boström är från Finland men det hindrar inte att det var väldigt roligt när han försökte säga ”Få alla bitar på plats” och det i stället blev ”Om alla klossar faller ihop”. Annars var det torrt som ett basturis. Vi fick veta att Örebro inte har guld som målsättning utan topp tre. Däremot har föreningen ett mål att man ska ha vunnit SM-guld innan 2015. Men det fick vi läsa oss till i en broschyr.

Djurgården

Tränare: Carlos Banda.

Spelare:  Johan Oremo.

”Han går också runt där”

Citatet är från anfallare Oremo på en fråga om sportchefen Stefan Alvéns betydelse. Oremo ryckte på axlarna och menade att han knallar väl omkring på Kaknäs då och då. Annars blev det inte mycket sagt. Carlos Banda må ha klättrat i den interna hierarkin och fått titeln matchcoach men jag förstår inte varför Djurgården inte skickade Lennart Wass i stället som är kvickare i sådana här sammanhang.

Helsingborg

Tränare: Conny Karlsson.

lagkapten: Pär Hansson.

”Det är alltid Elfsborg”

Conny Karlsson sammanfattade senaste årens upptaktsträffar ganska bra: Elfsborg får ofta bära favoritskapet (i fjol var det dock IFK Göteborg). Annars var Conny, som har glimten i ögat, en besvikelse. Unge målvakten Pär Hansson gjorde bra ifrån sig för sin ålder men det hade varit roligare om vi fått se en spelare som Erik Edman på scen, det hade kunnat bli show.

Halmstad

Tränare: Josep Clotet Ruiz.

”I’m in love with the weather”

Spanjoren fick frågan vad han tycker om med Sverige och det skämtet gick hem i en förvisso rätt svältfödd publik vid det här laget. Annars handlade utfrågningen mest om hur Pep uttalar sitt namn (där hängde jag dock inte med). Ende tränaren som hårdnackat  vägrade att tippa vem som vinner allsvenskan. Motiverade med att han inte har en aning.

Elfsborg

Tränare: Magnus Haglund.

lagkapten: Martin Andersson

”Vi har försökt bidra till svensk fotbolls utveckling. Men det är inte alltid det lönar sig i att spela i allsvenskan”

Det handlade mycket om vilka fel Elfsborg gjort tidigare och hur man tror sig ha rättat till dem: värvat karaktärer och ska ”grisa” mer. Tränare Haglund är ganska varm i kläderna numera och även om han säkert störs en del av tjatet om att han riskerar sparken så visade han det inte med en min. Något för Alexander Axén att studera närmare.

Kalmar FF

Tränare: Nanne Bergstrand.

lagkapten: Henrik Rydström.

”Jag är överraskad att jag får säga något över huvud taget”

Efter att Rydström hållit låda en stund gick ordet över till Nanne, som öppnade med citatet ovan och publiken föll ut i ett spontant gapskratt. Sedan fortsatte det

i samma anda med en härlig kemi mellan ”far och son” Kalmar. Om några år uppträder de i parkerna. Rydström beskrev Nanne som ”paranoid” efter guldet -08 och Bergstrand – i rosa kavaj (!) – avslutade med att tippa Örebro som svenska mästare. ”Varför? De tar flest poäng”.

AIK

Tränare: Andreas Alm.

lagkapten: Daniel Tjernström.

”Elfsborg joggar hem det”

Alm körde en kopia av Mikael Stahres svar på upptaktsträffen 2LAX9. Piggt och blev en nyhet. Alm hade ett par onliners till (”Jag vet vad vaktmästarna gillar för bullar”) och överlag var det underhållande. Innehållsmässigt framkom inget av värde och klyschorna haglade. Roligast var när ”Tjerna” skulle beskriva vad Björn Wesström gör i klubben: han svarade ”Scoutingchef väl?” och sneglade oroligt mot Alm. Men svaret blev rätt.

Häcken

Tränare: Peter Gerhardsson.

lagkapten: Jonas Henriksson.

”Elfsborg – efter en tung förlust i första matchen”

Gerhardssons Häcken och Elfsborg möts direkt och därav tillägget när han tippar hur allsvenskan slutar. I övrigt gjorde Gerhardsson ett oväntat platt intryck och det knappt godkända betyget räddas av Jonas Henriksson som gav oss en ganska bra inblick i hur man resonerar kring satsningar och målsättningar i den lilla Hisingsklubben som har gått starkt under försäsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM