Bank: Just nu är inga nyheter goda nyheter för Erik Hamrén

FOTBOLL

Låt inte solen lura er – det är svinkallt runt landslaget. Erik Hamrén får huka i den lä han hittar.

Till exempel: bakom två mittbackar som lärt sig spela fotboll.

Zlatan Ibrahimovic hade en sån där dag då han bara sparkade på bollar. Det tränades snabba spellösningar förbi mittbackarna, hög press efter bollförlust och lite gammeldags löpövningar med avslut.

Det hände ingenting, och det ska man numera vara glad för. Just nu är inga nyheter goda nyheter när det gäller Sveriges fotbollslandslag.

En vinter när tidningar som den här skyllt helvetesvädret på alla andra (det har varit polsk iskyla, ryska snöstormar, brittiska chocklågtryck) så satte vi oss ner i en hederligt pursvensk svinvind på Råsunda och tog den dramatik vi fick.

Som det här med Mikael Lustig.

Jag kan svära på att han kompensationshaltade som en skadad vallack när han testsprang med sjukgymnasten Johan Sandberg – men ett par timmar senare friskförklarades han. Därmed finns inte så mycket kvar att säga om startelvan.

Andreas Isaksson kommer att stå, eftersom allt annat vore mycket målvaktsmentalt märkligt. Hamrén-favoriten Lustig går in som högerback, vilket gör att Sebastian Larsson tar små lyckliga hoppsasteg upp till höger mittfält.

Tvingas pussla för första gången

När Hamrén tog över gick och stod och satt han under en lycklig stjärna som lyste så starkt att han fick kisa. Inga skador, inga onödiga avstängningar, en nytänd och spelsugen Zlatan Ibrahimovic som kom tillbaka som kapten. Det här är första gången han måste pussla, och han har så få bitar kvar att de närapå lägger sig själva.

Igår intresserade jag mig mest för de två som låg längst bak i mitten. Jonas Olsson och Andreas Granqvist är det naturliga valet den här gången. Inte för att Mikael Antonsson nödvändigtvis är sämre (det tror jag inte att han är), utan för att Hamrén redan tvingats flytta alldeles för många pjäser.

Olsson och Granqvist spelade ihop mot Vitryssland, det vet ni. Men de har också spelat ett tiotal U21-landskamper ihop, och mot ett Moldavien som mest letar kontringar och frisparksinlägg från Aleksandr Suvorovs fina vänsterfot så kommer mittbacksparet att ställas inför ett par situationer då samspelet måste fungera reflexmässigt.

Det fina med Jonas Olsson och Andreas Granqvist är att de kan varandra. Det intressanta med dem är att de gått samma väg från nordvästra Skåne ut i den stora – eller i alla fall större – världen.

Tryggare, modigare och konstruktivare

Granqvist fick förstärka sina spelkvalitéer i Groningen, i en liga där man helt enkelt inte accepterar backar som inte kan spela konstruktivt. Han var ingen dålig fotbollsspelare i HIF, men i Holland har han utvecklat sitt spel, blivit tryggare och modigare och bättre på de där offensiva Lucio-räderna framåt i planen.

Jonas Olsson mellanlandade också i Eredivisie innan han landade i ett Rob Di Matteo-styrt West Bromwich som ville mer än att skicka upp bollen mot två stora anfallare. Vi pratade om det där häromveckan, just som Di Matteo fått sparken. Resultaten hade gått emot honom, men Jonas gillade att de försökt spela en svårare sorts fotboll.

– Vi kanske hade vunnit mer på att ha en lite cynisk idé i vissa matcher, men klubbens filosofi är att spela kortpassningsspel efter marken, sa Olsson.

Di Matteo fick gå, men Jonas Olsson är en bättre spelbyggare nu än han var för två år sedan.

Jag erkänner att jag är lite sugen på att se hur konstruktiva han och Granqvist klarar att vara på tisdag, mot ett defensivt 4-1-4-1-packat Moldavien.

Sverige har inte direkt utbildat den sortens mittbackar de senaste 30 åren, med undantag för ett gäng från en liten skånsk fläck (Andreas Jakobsson, Joel Ekstrand) så har vi mest haft den hårda typen, sådana som bitit ihop käken och vunnit bollar.

Det är inga Baresi-backar som spelar på tisdag heller, men de har lärt sig att ha högre ambitioner än att skicka iväg bollen långt.

I går, på Råsunda, tränade Sverige passningstempo och snabb fotboll. Svinvinden åt sig rakt in i skinnet, Sverige hade en nyfödd backlinje, men jag kan inte säga att det kändes som att något moldavisk isväder var på väg in över svensk fotboll.

Det ska inte behöva bli särskilt dramatiskt på tisdag heller.