Saknas: En ledare

Bank: Anders Svensson är inte tillbaka än

FOTBOLL

Kalmar FF–Elfsborg började med en given fråga, slutade med en annan.

Hur skulle det vara för David Elm att komma hem?

Hur gick det till när Anders Svensson kom bort?

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Inte sig själv Anders Svensson har inte kommit tillbaka riktigt efter sin operation – något som Elfsborg lider oerhört mycket av.

Det finns siffror som säger att första säsongen på en ny arena rätt ofta försämrar resultaten för hemmalaget. Laget är inte helt hemma i den nya miljön, en del av hemmafördelen försvinner.

Men det finns siffror för allt.

I fjol låg Kalmar FF under nio gånger hemma på Fredriksskans, och lyckades bara vända en gång. I år har de spelat hemma två gånger, legat under två gånger, vänt två gånger.

Problem att komma in i matchen

Den här fågeln håller på att lära sig flyga.

Men medan KFF-spelarna står på rad under sin klack och gör vågrörelser med armarna så halkar Elfsborg av ytterligare en gräsplan till utan poäng. En seriefavorit som redan tappat åtta poäng kommer att få en jobbig påsk, och de förtjänar det.

Jo, de började fint i går. Hemmapubliken svikar-buade åt David Elm, David Elm svarade med att väggspela sig fram till ett fantastiskt fint mål. 1–0 till Elfsborg, båda de små guldkycklingarna Hiljemark och Hult var inblandade i anfallet. Kalmar hade problem med att ens komma in i matchen, passningsspelet var klassen sämre, Kristoffer Fagercrantzs fina fot skymdes av hans

lite för tröga steg, och den enda fungerande anfallslösning de hade var att ge bollen till Daniel Sobralense och se hur långt han kunde komma med den.

Till slut gav KFF upp sina ambitioner, de släppte tanken på att vara bättre än

Elfsborg och bestämde sig för att istället försöka vara starkare.

Plötsligt hade vi två lag som drog matchen åt olika håll: Elfsborg ville spela klapp-klapp, KFF ville vinna boll och kriga.

Matchen blev som den blev eftersom Kalmar var hyfsat på att spela, medan Elfsborg var uselt på att slåss. Det var som en tänkt match mellan ett gediget allsvenskt lag och ett talangfullt från juniorallsvenskan.

Nanne bytte tidigt och smart

Och det hade ju varit sympatiskt på alla vis om nu inte Elfsborg vore Elfsborg. 2011 är de inte med i den här serien för att slussa fram kvicka småkillar som kan vara landslagsmän om ett par år (Hiljemark, Hult, Johan Larsson) – de är med för att vinna. Nu blev Anton Lans överkörd av den fysiskt överlägsne Erik Israelsson, och det var 1–1. Nu stod ett bolltittande Elfsborg och

väntade medan Daniel Sobralense samlade upp en andravåg från 22 meter och dunkade in 2–1.

Medan KFF vann andrabollar och spelade rakt försökte Elfsborg desperat få igång ett hackande passningsspel. De stressade, slarvade, sökte snabba lösningar utan att vara särskilt nära att hitta dem.

Nanne Bergstrand bytte tidigare än vanligt – redan i paus – och han bytte smart. Ut med Erik Israelssons fysik, in med Marcel Sacramentos fötter bredvid Sobralense i mitten. Efter det var Kalmar bättre både fysiskt och tekniskt.

Elva poäng efter vid förlust

Magnus Haglund, Elfsborgs unge tränare, hade inga motdrag mer än slutminuternas tokchansningar. Han kan förstås skylla på att han saknar sina skadade mittbackar, men just nu är det ett större problem att han inte riktigt kan lita på den ende han alltid kunnat lita på.

Anders Svensson är inte tillbaka än.

Alltså, han spelar och så – men han är en skugga av den han brukar vara. I går dröjde det 70 minuter innan jag såg honom delaktig i ett offensivt försök. Han samlade inte upp de där bollarna han brukar samla upp, spred inte det lugn han brukar sprida. Haglund valde att spela med Martin Ericsson bredvid Svensson, och fick två spelare som aldrig var nära att ens spela oavgjort mot Kalmars tre mittfältare.

Det är fullkomligt naturligt att Anders Svensson inte är i form efter sin operation. Men det hjälper inte Elfsborg nu, de möter Malmö FF på söndag och om de förlorar då är de elva poäng efter redan i april.

Mot AIK senast kunde de trösta sig med en upphämtning och en bra andra halvlek. Efter det här kan de bara åka hem och leta efter snabba lösningar på svåra problem.

Marginalerna för att rädda säsongen är borta. Marginalerna för Magnus Haglund är det snart

också.

ARTIKELN HANDLAR OM