”Krävs en bragd”

Simon Bank om Therese Alshammars OS-start

FOTBOLL

LONDON. OS-guld till Therese Alshammar?
Äh, hon höjde just insatsen.
Vinner hon efter det här ska hon ha bragdguldet också.

Hon kom gående genom en lång korridor, men hon behövde inte ens öppna dörren för att svara på allas första fråga.
Therese Alshammar log, brett och lättat. Hon kör.
– Jag har bestämt mig för att simma, sa hon och log lite till.
Det betyder inte att hon tar medalj, att hon simmar final, att hon är i form eller ens att hon kommer att kunna testa fullt ut.
Men hon ska simma.
Nerven i nacken låter henne i alla fall försöka.

Krävs en bragd

Är man som jag, som haft Alshammars chans på ett OS-guld som sin första, andra och tredje förhoppning inför de här spelen, så betyder det allt. Sara Algotssons gulddröm föll på sista hindret, Therese Alshammars klarade i alla fall det första.
Det är allt vi vet.
Ska vi gå in på vad vi – eller jag – tror så är det förstås en helt annan historia. Therese har gått miste om viktig tid, om viktig träningskvalité. Hon har haft en sista vecka utan kvalitetsträning, med en enorm psykisk påfrestning, med spöken som stått och andats över axeln på henne.
Femtio meter fritt är simsportens allra snabbaste gren, den avgörs av detaljer. Det talar både mot och för Therese Alshammar. Hon har inte fått perfekta förberedelser, och i ett lopp utan marginaler kan det straffa henne stenhårt. Men det går lika gärna att läst det precis tvärtom – finns det någon distans där en simmare kan chansa, vräka på, hoppas att allt håller, så är det den här.
Det krävs en bragd för att vi ska få se världens finaste frisimmare stå på en OS-pall igen.
Men bragder är möjliga. Det går att vinna OS från en startpall, det går inte att göra det från läktaren, och nu vet vi i alla fall att hon tänker försöka.
Therese Alshammar ska simma sitt femte OS.
Det var allt vi kunde be om här och nu.

ARTIKELN HANDLAR OM