Bank: Tyresö är en Frankenstein

FOTBOLL

MALMÖ. Efter en lång säsong och en fenomenal final fastnade allt här.

En domarkonferens avgjorde allsvenskan – och jag vet inte om Jenny Palmqvist fattade rätt beslut.

Jag tröstar mig med att hon valde rätt väg dit.

Eftersom det inte finns något alternativ så måste vi börja där allt slutade.

En fotbollsdomares uppgift är att vara rättvis, att skapa en säker miljö på planen, att leda en match på ett vettigt sätt.

Oftast.

Ibland, vid unika tillfällen, är det faktiskt också deras uppgift att avgöra en hel säsong.

Allsvenskan slutade med att skyttedrottningen Anja Mittag satt och grät över en missad straff och ett missat guld, medan Tyresö smällde champagnekorkar och hoppade i ring inne i sitt omklädningsrum.

Förlorare på ena sidan, vinnare på den andra, och det hade varit Sveriges bäste domares jobb att bestämma var det skulle gråtas och var det skulle firas.

Det finns en filosofisk sanning om fotboll, som går ut på att det inte är spelarna som gör mål – utan domaren.

Igår satt vi i kylan på Malmö IP och såg den sanningen dras till sin allra yttersta, allra grymmaste spets.

Hon bestämde

Tyresö FF och Madelaine Edlund hade gjort det där guldtunga 1–0-målet med åtta minuter kvar, men när den fenomenala lilla Elin Rubensson lobbade in ett inlägg mot första stolpen signalerade assisterande domaren Susanne Borg för mål. Jenny Palmqvist tyckte inte att bollen var inne, och ställdes inför sin karriärs svåraste beslut.

Hon gjorde exakt vad hon skulle.

Hon hetsade inte fram till ett beslut, hon såg till att få veta exakt hur säker Borg var, ställde det mot sin egen uppfattning, och gjorde precis det en huvuddomare är satt att göra:

Hon bestämde.

Spelare skrek, sprang, slogs och psykade, men Palmqvist tog det lugnt (hjälpt av Caroline Segers enorma ledaregenskaper) och andades.

Sent i natt hade jag ännu inte sett en enda bild, rörlig eller stilla, som tydligt visar att hela bollen verkligen varit över linjen. Det betyder inte att den med hundraprocentig säkerhet inte var det.

Peter Moberg, Malmös tränare, var ett under av intelligent behärskning efteråt. Han satt där bredvid en gråtande Anja Mittag och pratade om att den här serien och den här guldstriden förtjänade att bli ihågkommen för annat än ett domslut.

Så låt oss försöka.

Malmö var krispigt av nerver och november i går, IP var fyllt av fyratusen fotbollsfans. LDB Malmö hade sölat bort sin stora guldchans förra helgen, med en kollaps i Umeå, men de visste att oavgjort räckte för att vinna SM-guld igen.

De klev högt för att störa Tyresö där de är svagast (i backlinjen) och för att inte låta dem ha boll där de är som starkast (i anfallet). Det betydde att de lämnade farliga ytor bakom backlinjen, men Madelaine Edlund var inte så distinkt i sitt löpande och TFF hade svårt att ge henne rätt bollar.

Malmö tappade Caroline Seger och Manon Mellis inför den här säsongen, de blev av med Therese Sjögran tidigt. Men de har lagat luckorna med unga spelare och yngre spelare, och de är fortfarande Sveriges bästa fotbollslag.

De har ett samspel, de vet vad de ska göra, de har ett anfallsspel som är perfekt avvägt med Sara Björk Gunnarsdottirs isländska elakhet och Mittags tyska touch.

Problemet var att Sveriges bästa lag igår ställdes mot Sveriges bästa fotbollsspelare.

Öronbedövande tystnad

Tyresö är en Frankenstein, ett ihopmonterat fotbollsmonster med så enormt mycket kvalitéer att allt bara varit en fråga om tid. Medaljkonsult Tony Gustavsson har ryckt in och trummat in en spelstruktur, men det här är fortfarande bara ett embryo av ett lag som kommer att bli så mycket bättre när år.

I går blev de som bäst när Vera Boquete sjönk hem och tog playmakeransvar, det var då de kunde hitta Marta med bollen och hota Malmös försvar.

Det räckte för att skapa tryck i perioder, men när målet till slut kom så var det för att de äntligen hittade en djupledslöpande mittfältare (Caroline Seger), som kunde ge Edlund chansen att nicka in det viktigaste målet i Tyresö FF:s historia.

Säsongen 2012 slutade med ett gäng rödgula spelare i en hög i Malmös straffområde. Det här projektet har gått igenom en kaos-säsong med skador, skandaler och tränarbyten, men när allt var över var det Marta som dansade, Seger som spexade och Vera Boquete som tog pokalen under armen och gick.

– Det här, sa hon, är den bästa känslan i världen.

Den som ville veta något om motsatsen behövde bara gå in i hemmalagets omklädningsrum och lyssna till den öronbedövande tystnaden.