Bank: Kartan är ritad & vägen är klar – mot final

Foto: Bildbyrån
drömlottning Men Sportbladets Simon Bank menar att många pusselbitar måste falla på plats om det ska bli guld på hemmaplan nästa år.
FOTBOLL

Matematiken bakom en magisk EM-sommar har många delar.

Lottningen? En procent.

Nu kan Pia Sundhage börja jobba med de 99 som återstår.

Jo, det finns ju saker som en färsk förbundskapten absolut behöver ha med sig när hon ger sig ut på äventyr med ett helt nytt lag.

Kunnande, förstås. Kvalité, så klart.

Men det har heller aldrig skadat med lite hederlig gammal bonntur.

Alldeles oavsett vilka bollar Steffi Jones och Patrik Andersson hade plockat upp med sina backbjässehänder så hade ju Sverige varit favorit i grupp A.

När väl Japan, Brasilien, USA och Kanada plockats bort ur hatten så är konkurrensen inte hårdare än att vi ganska enkelt kan tala om vilka som kommer att vara kvar när det vankas semifinaler. EM är inte VM, det fanns ingen mardrömslottning.

Det enda som hade en riktigt stor sportslig betydelse var vilket lag som plockades upp ur den andra seedningsgruppen. Sundhage fick Italien, lett av gamle världsmästarbacken Antonio Cabrini och på väg framåt och uppåt, men rimligen inte tillräckligt snabbt för att hota Sverige i EM.

Sverige är stor, stor favorit att sopa hem den där gruppen – jag är mer intresserad av på vilket sätt de gör det.

Och, framför allt, inför vilken publik.

Om EM-organisationen ville ha en påminnelse om vad det är för uppdrag de har den här gången så behövde de bara snegla lite mot den där långa bruden som stod på scenen och rörde runt bland lottbollarna i­ går.

Skållhet grannfejd öppnar EM

Som spelare var Steffi Jones med och bar hem VM-guld till Tyskland. Som ledare var hon högste ansvarig för ett VM-arrangemang som förra sommaren lyfte damfotbollen rakt in i framtiden.

Det är där Sveriges EM ska börja. Det är det ansvaret som Sverige tagit på sig.

När Tyskland bjuder in till VM eller Champions League-finaler så är det inför folkfulla läktare, med fest runt omkring och ordning och reda och professionalism in i minsta detalj.

Det bästa med lottningen i går var knuffen det gav till hela turneringen.

Vi får en skållhet grannfejd mot Røddings och Vejes och Harders Danmark som kommer att ge ett härligt tryck på Gamla ­Ullevi i premiären.

Vi får en lagkamratskamp mot ett generationsväxlat finskt lag där nästan hela truppen spelar i allsvenskan, och där tränaren heter Andrée Jeglertz.

Och vi får alltså Italien, en mycket överkomlig motståndare ur andra seedningsgrupp.

Det är en bra, publik lottning som kan göra Sverige till draglok för hela EM.

Organisationen har gjort det mesta rätt så här långt, de har hållit ihop turneringen på små och mellanstora arenor och sett till att biljettpriserna ligger på en rimlig nivå (100–200 kronor). Gör man bara ett vettigt marknadsföringsarbete det närmaste halvåret så borde det förstås gå att dra folk även till matcher där inte Sverige spelar.

Det är arrangörens jobb.

Och Pia Sundhages jobb?

De första stegen har hon ju redan tagit. Hon har gått tillbaka till det 4-4-2 som Thomas Dennerby använde i bronsmatchen i VM, brutit ner de givna hierarkierna som fanns i laget förut och blåst in entusiasm och nyfikenhet.

Vi behöver en överraskning

Det är en bra början, men för ett bra EM krävs ju mer än så.

4 Vi behöver ett anfallspar som hittar rätt sorts kemi. Kosovare Asllani har redan fått chansen bredvid Lotta Schelin, och lyckas hon foga lite jämnhet och mod till sina unika matchöppnaregenskaper är hon ett intressant alternativ.

4 Vi behöver en mittfältslösning. Ända sedan Malin Moström snörade av sig sina terrierskor har Sverige saknat den sortens totalmittfältare, och har försökt kompensera det med fysik. Caroline Seger är en världsspelare – men Lisa Dahlkvist behöver hitta 2011-formen igen för att lyfta laget.

4 Vi behöver en målvakt. Sofia Lundgren fick chansen mot Schweiz senast, och var bra. Nu ska hon växa in i rollen det närmaste halvåret.

4 Vi behöver en överraskning. 2003 sprang Josefine Öqvist rakt igenom väggar och tv-apparater, 2011 växte Marie Hammarström och Sara Larsson flera klasser under VM-turneringen. Vem tar det steget nu? Vem tar en tröja i stället för att vänta på att få den? Elin Rubensson? Antonia Göransson? Emmelie Konradsson?

När EM rullar igång kommer Tyskland att vara stor, stor guldfavorit, men redan nu vet vi att Sverige har ett jätteläge att ta sig till final på hemmaplan.

Kartan är ritad, vägen är klar.

I januari samlar Pia Sundhage sin trupp och säger åt dem att börja röra sig åt rätt håll.

Grupp A – här är Sveriges motstånd i EM 2013

Italien

Fifa-rankning: 10

Främsta merit: Har varit i två EM-finaler, 1993 och 1997, men förlorat båda.

Förbundskapten: Antonio Cabrini, 55 år. Före detta spelare i bland annat Juventus och Bologna.

Största stjärnan: Patrizia Panico, anfallare. En ledare på och utanför plan. Nio mål i kvalet. 

Andra nyckelspelare: Sara Gama, försvarare, Pamela Conti, mittfältare.

Så spelar de: Enligt Pia Sundhage fysiskt och tufft, mycket dueller i backlinjen. Varierar 4-3-2-1 eller 4-3-3 beroende på omständigheterna. Lagkaptenen Patrizia Panico har en särställning i laget, många spelare följer henne.

Kvalet till EM: Gick igenom kvalet utan att släppa in ett enda mål. Vann sin grupp överlägset före Ryssland.

Danmark

Fifa-rankning: 12

Främsta merit: Vann inofficiella europamästerskapet 1979. Har nått tredjeplats 1991 och 1993. Semifinal 1983 och 2001.

Förbundskapten: Kenneth Heiner–Möller, 41, med en spelarkarriär i bland annat AGF Århus och Vejle BK.

Största stjärnan: Pernille Harder, anfallare som spelar i svenska Linköping FC. Skyttedrottning som gjort nio mål i kvalet.

Andra nyckelspelare: Katrin Veje, mittfältare som spelar i LdB FC Malmö, Johanna Rasmussen, anfallare Kristianstad DFF.

Så spelar de: Växlar mellan 4-4-1-1 eller 4--3--3. Är ett passningsskickligt lag. Finns en del som kallar det ineffektivt men i kvalet gjorde Danmark 28 mål och släppte bara tre.

Kvalet till EM: Vann sin grupp, med två poäng till godo på Österrike.

Finland

Fifa-rankning: 18

Främsta merit: Semifinal i EM 2005.

Förbundskapten: Andrée Jeglertz, 40 år, svensk tränare som efter spel i bland annat Malmö FF och IFK Trelleborg och Umeå FC har tränat flera svenska lag som Umeå IK damer och Djurgårdens IF, herrar.

Största stjärna: Linda Sällström, anfallare i Linköpings FC. På väg tillbaka från skada, blir viktig i EM.

Andra nyckelspelare: Maiija Saari, försvarare som spelat i AIK under säsongen, Sanna Talonen, anfallare från KIF Örebro.

Så spelar de: Laget har klarat en generationsväxling, har en bra balans i laget mellan yngre och äldre spelare. De unga har fört in en bra vinnarkänsla i laget. Bra försvarsspel, piggt omställningsspel.

Kvalet till EM: Vann sin grupp trots svåra bortamatcher i Ukraina och Vitryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM