Chelseas Europadröm kopplad till respirator

Bank: Juventus är tillbaka i Europa, på riktigt

FOTBOLL

Hela hösten lång har Chelseas fans haft en ny favoritsång.

– We know what we are – champions of Europe, we know what we are.

Ikväll slutade de sjunga. Imorgon vet de nog inte riktigt vilka de är.

En kväll som den här, när Juventus Stadium i Turin svänger under tyngden av en hemkomst, kan vi ju lika gärna fortsätta på musiktemat.

Ni vet kanske vilken favoritsång av the Fratellis den här gamla damen nynnar på när Juventus gör mål?

Jodå. Chelsea Dagger.

Antonio Conte och hans taktik-trust visste precis vad de ville med den här matchen, och om de nu inte vetat så behövde de ju bara greppa en tidning eller kasta en blick upp mot curvan.

Senza Paura, skrek Gazzetta dello Sport. Utan rädsla!

Crediamo, signalerade curvan. Låt oss tro!

Så här ser nya Juve ut

Sedan gick Juve ut och trampade sin svartvita gaspedal genom golvet, med ett spel som gjort för ett postmodernt fotbolls-Europa. 3-5-2 stod det på papperet, men redan efter tre minuter fick Chelsea veta hur den där taktiken skulle läsas på gräs.

Evighetsmaskinen Asamoah växelspelade med Vucinic till vänster i straffområdet, och när bollen lyftes över mot bortre stolpen var det Lichtsteiner som pressade Petr Cech till en kanonräddning.

Juves vänstra wingback låg bakom inlägget, Juves högra avslutade. Det var första gången, men absolut inte den sista.

Så här ser det nya Juventus ut, det är så här deras idéer fungerar.

Inför matchen ikväll hade Real Madrid skapat flest chanser av alla lag i hela Champions League. Juventus hade skapat näst flest, det enda frågetecken som finns för deras offensiv är… vem som ska göra målen.

De får dem inte gratis, eftersom de saknar en skyttekung.

Men vet ni, just ikväll är det ingen i den vitsvarta delen av Turin som är särskilt ledsen för det.

I första halvlek av den här matchen var de fem spelare som sprang mest Juventus-spelare. Chelseas motdrag var en uppställning utan renodlade anfallare, med Juan Mata som spets och ytterbacken Azpi som högerytter för att försöka kontrollera Asamoah.

Chelsea hade sina chanser, trion Hazard-Oscar-Mata har så mycket finurlighet att det räcker och blir över, men de bästa chanserna var de som aldrig riktigt blev till.

Tillbaka i Europa

Varje gång Juve förlorade boll fanns det två öppna ytor att göra saker med, på kanterna bakom de flyktade vingbackarna. Conte hade satsat mer på fantasi (Pirlo, Vucinic) och mindre på fysik (Pogba), och litade på att det skulle märkas mer i offensiven än i defensiven. Det märktes åt båda håll, men Chelsea hade behövt använda det övertaget mer än de gjorde.

De lyckades inte. De fick sina möjligheter tack vare Oscars förmåga att utmana och dribbla, men de gånger de hittade öppningarna stod Italiens nummer ett i vägen.

Och under tiden slogs de för livet mot en av Europas vildaste, bredaste, aggressivaste, snabbaste anfallsmaskiner. Varje gång Asamoah löpte hemåt mötte han sig själv på väg framåt. Varje gång Lichtsteiner löpte hemåt mötta han sig själv på väg framåt.

Och varje gång de lyfte blicken såg de en konstant rörlig, huggande Quagliarella.

1–0 Quagliarella, 2–0 Vidal, 3–0 Giovinco.

Juventus är tillbaka i Europa, på riktigt. De står här med sin nya arena, med sitt nya lag, med sin nye tränare och med sitt gamla, bultande hjärta.

Kopplad till respirator

De senaste åren har de knappt hunnit visa sig ute i Europa innan de blivit utsparkade av engelska lag. Ikväll körde de – särskilt i andra halvlek – över ett engelskt mästarlag som har mycket som de saknade i våras, men som förlorat ännu mer.

Om jag ska använda ett ord för att beskriva detta november-Chelsea så är det det sista ord jag skulle använda för att beskriva laget som vann Champions League en magisk München-kväll i maj:

Ömtåligt.

Nu är den blå europadrömmen kopplad till respirator. Om Juventus tar poäng borta mot ett hemmastarkt men slutspelsklart Sjachtar Donetsk är det över och slut.

Allt Chelsea har att hoppas på är Sjachtars moral. Och just ikväll kanske man kan sätta frågetecken för den också…