Irlands bästa spelare kommer vara de tvåtusen på läktarna

Arenans storhet avgörs inte av gräskvalitet eller korvar – det avgörs av människorna på läktaren

FOTBOLL

För att få veta hur viktigt något är räcker det ofta att lyssna.

I morgon spelas en match som kan ­betyda skillnaden mellan VM och en vidsträckt vargavinter för Sveriges landslag.

Jag hoppas att det kommer att höras.

Lite joggande, lite passningsövningar med betoning på tempo, ett par moment för att få ordning på bollkontrollen, och sen en stängd träning med taktiska och tekniska inslag.

Sveriges landslag har tagit emot England här för en historisk galaföreställning där Zlatan Ibrahimovic upphävde tyngdlagen. De har bjudit in världens bäste fotbollsspelare och hans Argentina för en publikvänlig helkväll.

Trevligt.

Men det hindrar inte att gårdagens eftermiddagsträning är det viktigaste som ett svenskt landslag hittills gjort i skrytbygget Friends Arena.

Gräsmattan låg där som ett lapptäcke, med synliga skarvar, och från taket hängde arbetare i långa vajrar medan det putsades och fejades på läktarna. Bandyn har burits ut, fotbollsbataljen baxats in.

2 000 slår 45 000

Anders Svensson har spelat 138 landskamper, tillräckligt många för att veta ­vilka som räknas mer än andra. Någon frågade före träningen i går vad skillnaden mellan att möta Argentina och Irland är, och Svensson behövde inte ge sig in på några taktiska analyser.

– Jaa…, sa han, skillnaden är att det här gäller tre poäng.

Även om mirakel känns mer möjliga på den här sidan Olympiastadion så räknar ingen med annat än att Tyskland vinner kvalgruppen. Sverige ska slåss med Österrike, främst, och Irland, kanske, om andraplatsen.

Det här är första steget på vägen dit, och de stora spelmässiga förutsättningarna har vi fortfarande gott om tid att ringa in. Rasmus Elm har ett par fenomenala ryska veckor i ryggen, Kim Källström ser fortfarande stark ut, och Zlatan Ibrahimovic har mer målvana den här säsongen än han någonsin haft tidigare i karriären.

Elva mot elva är Sverige ett starkare lag.

På lite längre sikt är det lika intressant att fundera över hur det går i matchen mellan tvåtusen och 45 000.

Vilken sorts arena är det här egentligen för svensk fotboll?

Det bestäms inte av hur många wraps som säljs i kioskerna, av hur fint gräset är eller hur många färger som kan projiceras på ytterväggarna. Det kommer att avgöras av människorna som kommer hit.

Innan spadar sattes i Solna-marken för det här bygget åkte de ansvariga världen runt för att dra lärdomar från andra arenabyggen. När det handlar om innehåll, stämning och kärlek behöver de inte röra sig lika mycket – några av de bästa har ju varit vänliga nog att komma hit.

Irlands bästa spelare i morgon kommer, precis som vanligt, att vara de tvåtusen på läktarna.

Friends är tyst som en biosalong

Ni minns den imponerande svenska uppslutningen under EM? Tjugotusen blågula fans färgade Kiev under ett par veckor, trots resultaten. Irland var hälften så bra på planen, men dubbelt så många supportrar utanför. När de släppt in sitt sjunde mål på två matcher ägnade de sista fem minuterna åt att sjunga ”the Fields of Athenry” så halva Polen fick ståpäls.

– Dom är ena jävlar på att skrika. Men jag förväntar mig att vi ska vinna (läktarmatchen) på vår hemmaplan, sa Pontus Wernbloom i går.

Det gör inte jag.

Däremot förväntar jag mig att både förbund och fans gör allt de kan för att förvandla den här biosalongen till något som lever och låter. SvFF har hjälpt Camp Sweden med en reserverad klacksektion och en diskussion om rabatterade biljettpriser. Landslagspublik är inte klubbpublik, men samarbetet med en klack är ett litet första steg för att försöka öppna arenan och släppa in lite liv.

Får inte bli en svaghet

Hur mycket energi borde förbund och arrangör lägga på att försöka elda under en supporterinramning på landslagets matcher?

Tja, de kan ju lära sig av de bästa där också. Borussia Dortmund offrar varje år mellan 40 och 50 miljoner kronor när de vägrar att omvandla sin Süd­tribüne till sittplatser.

Det finns en enkel förklaring till varför de anser sig ha råd med det:

De anser sig inte ha råd att låta bli.

Irlands största styrka är deras supportrar, Sverige borde göra allt för att inte låta sina bli en svaghet.

ARTIKELN HANDLAR OM