Tappade poäng i kväll ger oss en nattsvart ödesmatch i juni

Foto: Robin Lorentz-Allard
drömbilden Det här är vad vi vill se i kväll – Zlatan Ibrahimovic, omgiven av svenska spelare, med en massa av jublande svenska fans i bakgrunden. Seger mot Irland är nästintill ett måste på vägen mot VM 2014.
FOTBOLL

Ny arena, nytt år, nya problem och nya nyckelpoäng på spel. På väg in till en ny måstematch får vi hålla oss i det vi vet:

Zlatan Ibrahimovic gör mål.

Irland gör det inte.

Vi behöver inte ens vara särskilt ödmjuka för att förstå att det finns mycket att lära av en man som vunnit allt som finns att vinna, sett allt som finns att se och gjort allt som finns att göra.

Det är alltså som Giovanni Trapattoni sagt:

– Non dire gatto se non ce l’hai nel sacco. Säg inte katt förrän du har den i säcken.

Efter en mjuk uppvärmning, ett berlinskt mirakel och en lång vinter svänger Sverige in på VM-vägen på allvar i kväll.

Arenan finns där, taket kommer att ligga på, ett modest motstånd står på andra sidan och Sverige kommer från fem halvlekar mot klassmotstånd som gett tio mål framåt.

Men katten ska ner i säcken också.

Elva gröna krigarhjärtan

Varenda svensk spelare vi pratat med de senaste dagarna har rabblat samma läxa, både framlänges och baklänges. Det kommer att bli tufft mot Irland. Det kommer att smälla. Sverige kommer att möta elva gröna hjärtan som är beredda att springa genom väggar och tackla genom berg, som är experter på fasta situationer och som aldrig ger upp.

Och så är det ju.

Om nu Sverige förvandlats till ett lag som kan göra fyra mål på ett och samma anfall och släppa in tre på en och samma högerhörna så är Irland ett motstånd som är precis vad det ser ut som.

På de arton tävlingsmatcher Irland spelat sedan 2010 har de vräkt in mål i samband med fasta situationer (18 mål på 18 matcher), samtidigt som de snittar ett mål var tredje match efter spelsekvenser. Motsvarande siffror för Sverige under samma tid? Elva mål på fasta situationer, strax under två spelmål per match i snitt.

De kan inte spela ut oss

Trapattonis lag lär alltså inte hota Sverige med sitt spel i kväll. Erik Hamrén förde i går ett intressant resonemang om hur svårt det blivit att försäkra sig defensivt i den moderna fotbollen. Oavsett hur rigorös du är i din defensiv (och Sverige har, om vi ska vara ärliga, inte varit särskilt rigorösa) så kommer det att uppstå en-mot-en-situationer eftersom motståndarna ofta är så skickliga på att flytta runt bollen.

Men Irland är inte den sortens lag. Irland har aldrig varit det.

Däremot kan de ställa till det varje gång de får chansen att flytta upp folk och slå läger kring Andreas Isakssons målområde när James McClean skickar in hörnor och frisparkar med sin välavvägda vänster. Där är de som starkast, och man behöver bara spela upp en snabb EM-video för att förstå att det dessutom är där som Sverige är som svagast.

Och var är Sverige som starkast?

Tja, vill man göra det enkelt för sig så är det ju bara att peka på resultaten och konstatera att Erik Hamrén byggt ett lag som kan göra mål på vilket motstånd som helst, som är fullt av spelare vars ryggmärgs- reflexer pekar rakt framåt.

Vill man göra det ännu enklare för sig så pekar man på Zlatan Ibrahimovic. När vi gjorde det i går – en fråga som handlade om vad han kan göra för att elda på stämningen på Friends Arena – log han och sa:

– Vad jag ska göra? Se till att vi vinner…

Det var ett skämt, och det är allvar.

Zlatan har aldrig gjort fler mål än vad han gjort den här säsongen, och han har aldrig förr haft en lika tydlig ledarroll i sina lag. I kväll lär han leda Sveriges landslag från en position en bit nedanför djupledskaninen Tobias Hysén, allra oftast mot ett samlat irländskt försvar. I PSG börjar Zlatan högt och möter djupt, medan kantspelarna fyller på framåt. Här är förutsättningarna annorlunda, men grunden likadan.

– You need players to take the runs for him, sa Hamrén i går, i en mening som är tydligare på engelska än svenska. Någon måste springa åt/för Zlatan.

– Hans kropp är inte byggd för att springa hela tiden, fortsatte Hamrén.

Just så är det ju. Mot Reims borta, när PSG förlorade, högfartssprintade Zlatan Ibrahimovic totalt 60 meter på en halvlek.

Zlatan kan öppna dörrarna

Han är ingen löpare, men han är det mesta annat. Kan Sverige se till att han får mycket boll och många alternativ så kommer han att kunna öppna låsta dörrar den här kvällen också.

Om Sverige vill fortsätta på den bredare vägen mot Brasilien finns det inga andra alternativ. En tappad poäng eller tre förvandlar bortamatchen mot Österrike till en nattsvart ödesmatch mitt i ljusa juni.

Taket kommer att dras över Friends Arena i kväll, det kommer att smälla och spraka där inne, vi kommer att se allt som finns att se, höra allt som finns att höra när Sverige försöker ta ett steg till mot Brasilien.

Sverige är ett bättre lag än Irland på alla papper som finns, i kväll åker jag till Solna för att se det på gräs.

Om de gör vad de borde kommer vi att känna en försvinnande svag doft av VM.

Om inte?

Då börjar det osa katt, redan nu.

ARTIKELN HANDLAR OM