In och ta chansen

BANK: Kvällens match gäller ALLT för några – och även för en lättänd Olsson…

Foto: PONTUS ORRE
HOPPAR IN? Djurgårdens anfallare Erton Fejzullahu är en av spelarna som lär få chansen att visa upp sig i kvällens träningslandskamp mot Slovakien. Flera andra spelare i truppen har också nya nivåer de vill uppnå.
FOTBOLL

Arenan är liten, planen är ojämn, matchen är både kylig och kall – men för den som vill ta plats finns inget att gnälla på.

Där är scenen. In och visa.

Det är med fotboll som det är med livet: Griniga gamla gubbar behöver inte göra sig till.

Någonstans utmed resan blir det viktigare att vara sig själv än att förställa sig.

En iskall tidig förmiddag på en knölig gräsplan i nordöstra Slovakien, ett par dagar efter en kvalfylld kvalmatch inför fullsatta läktare, är det alltså Anders Svensson, 36, och Jonas Olsson, 30, som ramar in det vi behöver veta om varför vi är här.

Vi stod och huttrade i svackan mellan snöklädda berg, värmde oss med pulverkaffe och bollade en fråga hit och dit:

Hur viktigt är det här egentligen?

– Urladdningen är ju på fredagen. På nåt sätt bli det att det (energin) går ner lite, det är ofrånkomligt. Vi är vinnarskallar, vi fokuserar på tävlingsmatchen, erkände Svensson.

Vi behöver inte låtsas

Han har spelat 138 landskamper, suttit på bänken i ett par till, har gått från att vara landslagets kelgris till den mest kritiserade, tillbaka in i värmen och till en roll som central men perifer truppspelare.

Anders Svensson låtsas inte längre. Han behöver inte ljuga. Det är mer än två månader till nästa tävlingsmatch för landslaget, halva startelvan har fått ledigt och inget speciellt står på spel.

Vi ska inte låtsas som att det här är en match som betyder något för Laget Sverige, för det är det inte.

Och Jonas Olsson?

Han sa inget alls, men efter en förlust i tvåmålsspelet tog han alltså sats och sköt en boll med full kraft rakt upp mot en läktare full av människor som inte var beredda.

Bollen träffade SVT:s Jane Björck, som stod på krönet till en brant betongtrappa. Det gick bra, kunde slutat precis hur illa som helst. Jonas bad uppriktigt om ursäkt, Jane tog emot den (ursäkten, inte bollen).

Om Anders Svensson sa sin sanning om hur viktig en träningsmatch i Zilina är så visade Jonas Olsson sin sanning om hur viktig en träningsövning före en träningsmatch i Zilina är.

Som med det mesta fanns det två sidor av det.

Inuti den kloke, artikulerade charmskåningen bor ett monster som vill slå sönder världen när han förlorar på träning.

Den egenskapen är Olssons bensin, utan den hade han förmodligen ägnat den här veckan åt att förbereda sig för Bois Super­ettan-premiär mot Degerfors. Bensin är bra att ha för den som använder den rätt.

Att förlora kontrollen som han gjorde i går är inte rätt, inte charmigt, inte okej.

Tänker man som Italiens Cesare Prandelli är det till och med en faktor för laguttagning. Prandelli vill bara ha med spelare som han kan lita på när det smäller ute på planen, sådana som kan hantera bensinen när det brinner.

Det där är inte moraliserande, det är ren pragmatik.

”Nya borde vara hungriga”

I kväll spelar Olsson och de andra alltså en match som betyder vad man gör den till. Å ena sidan är det, vare sig man vill eller inte, en mellanmatch i mars. Å andra sidan är den en jättechans för alla som vill ta ett kliv i landslagshierarkin.

Heter du Svensson är det här en träning på vägen.

Heter du Zengin, Fejzullahu, Nordfeldt, Nilsson eller Durmaz så är det den bästa chans du någonsin haft att få plats på landslagståget. Hur planen än ser ut, hur iskall uppgiften än är.

På träningen i går glänste Ola Toivonen i spelövningarna på små ytor, medan Oscar Wendt roulette-snurrade in ett drömmål när de körde tvåmål och Behrang Safari försökte spela högerback utan att bryta benen. I kväll är jag mest nyfiken på om Samuel Holmén kan plocka med sig sin turkiska BB-form som box-to-box-spelare, på om den vårdade Mikael Antonsson kan visa att han är ett vettigt mittbacksalternativ, på vad som hänt med Wendt under en lyckad Bundes­ligasäsong.

– De nya borde vara riktigt hungriga, sa kapten Hamrén.

För ett landslag finns inga oviktiga matcher. För många som spelar i kväll finns ingen viktigare än den här.

HÄR ÄR LIRARNA SOM VILL NÅ HÖGRE

TA SIG IN I LANDSLAGSTRUPPEN:

Kristoffer Nordfeldt, målvakt, Heerenveen

Erton Fejzullahu, anfallare, Djurgården

Per Nilsson, försvarare, Nürnberg

Erkan Zengin, mittfältare, Eskisehirspor

ETABLERA SIG I LANDSLAGSTRUPPEN:

Tobias Hysén, anfallare, IFK Göteborg

Jimmy Durmaz, mittfältare, Genclerbirligi

Oscar Wendt, försvarare, Borrusia Mönchengladbach

NÄRMA SIG STARTELVAN:

Behrang Safari, försvarare, Anderlecht

Anders Svensson, mittfältare, Elfsborg

Mikael Antonsson, försvarare, Bologna

Pontus Wernbloom, mittfältare, CSKA Moskva

Samuel Holmén, mittfältare, Istanbul B.B.

Ola Toivonen, anfallare, PSV Eindhoven

ETABLERA SIG I STARTELVAN: 

Rasmus Elm, mittfältare, CSKA Moskva

Alexander Kacaniklic, mittfältare, Burnley