Bank: I kväll vill vi ha svar

Jag begär inte så mycket – ge mig bara ett anfallsspel att tro på

Foto: PONTUS ORRE
Styr med järnhand I kväll genrepar Sverige inför EM. England står för motståndet – en bra värdemätare för förbundskapten Pia Sundhages landslag.
FOTBOLL

ÅSTOL. Om en vecka kommer det att gnistra, spraka och explodera. Om en vecka kommer det att vara folkfest och fotbolls- fyrverkeri.

Nu?

Jag begär inte så mycket. Ge mig bara ett anfallsspel att tro på.

Det är ju pedagogiskt, det här med att tillbringa julidagar på västkusten. Du lär dig att klä dig ordentligt, att ta med dig ett paraply – och att inte ha så förtvivlat höga förväntningar.

Vill man förstärka den där känslan så kan man ju alltid åka till en fotbollsplan som byggts på strävsamhet och sten, på ödmjukhet och överblivna läktare.

I kväll åker vi alltså till Ljungskile för att mäta var det här landslaget egentligen befinner sig.

Senast vi stämde av var på Söderstadion, med ett tröttkört Sverige och ett nybyggt Brasilien. Det var en match som mest handlade om att hitta sprickorna i fasaden i tid för att kunna täta dem.

Sedan dess har Sverige checkat in på Stenungsbaden, sysslat med skadade ben (Kosovare Asllani haltar fortfarande till och från) och snörvliga sjukdomar (Lotta Schelin ska vara frisk nog för 90 minuter nu). I går tog Schelin till och med över tränarjobbet när det skulle instrueras om offensiva inkast.

Genrep är ingen svensk specialgren. På de senaste tre – före EM, VM och OS – har det här laget gjort totalt ett mål framåt.

De behöver inte göra fler i dag, men de skulle må bra av att visa att de offensiva tankarna sitter.

Nu har Sundhage sitt EM-lag

Vägen till EM har smalnat av allt eftersom. Pia Sundhage red tillbaka in i svensk fotboll och hon har gått igenom ett par faser sedan dess. Den första tidens kärleksbombning, den andra tidens etablerande av spelidén, den tredje tidens galna spelarjakt, den fjärde tidens trupputtagning.

Nu har hon sitt EM-lag.

Näst sista valet var Josefine Öqvist som högerytter, sista är Jessica Samuelsson som högerback.

Det är sena val, men riktiga.

I ytterbacksfallet är det bara att konstatera att Lina Nilsson inte visat offensiva kvalitéer som är tillräckliga för att kompensera att hon är sämre en mot en i defensiven. Mot Brasilien senast var det uppenbart att motståndarna började söka spelvändningar ut mot Sveriges högerkant, det var där de kunde hota mest och enklast.

Fallet Öqvist är mer komplicerat. Varför? För att det inte ens handlar särskilt mycket om Jossan själv.

Därför är det dags att diskutera anfalls-spelet lite bredare.

Sverige har inte särskilt många kollektiva idéer i sin offensiv. De har haft svårt att klara att etablera ett metodiskt anfallsspel, och det är okej så länge som de andra metoderna fungerar.

Det är alltså det jag helst av allt vill se på Skarsjövallen i kväll.

Sverige möter ett England som just spelat 1–1 mot Japan, ett lag som generationsväxlat in halva dt U19-lag som vann EM för fyra år sedan. Antonia Göransson, Sofia Jakobsson, Olivia Schough och Jenny Hjolman vet mer om det – de var med och förlorade finalen då.

England är ett bättre test, en annan sorts test än Brasilien. Men för Sverige är frågorna samma som senast.

Kanten passar Öqvist perfekt

Jag vill se att Sara Thunebros samarbete med Antonia Göransson flyter som det gjorde i andra halvlek mot Brasilien. När Göransson vandrar inåt finns det utrymme för Thunebro att överlappa, och då får Sverige med en bra fot högre upp i planen.

Jag vill se att dynamiken mellan dyrk- dynamon Caroline Seger och den mer ordentliga Marie Hammarström sitter, så att Seger kan hota både med sina stick och med djupledslöp bakifrån.

Jag vill se rena formbesked från Kosovare Asllani och Lotta Schelin. Schelin gick runt och snörvlade halva VM, det får inte bli en vana att hon dras med sjukdomar under mästerskap.

Ja, och så vill jag se att det finns en poäng med att Sverige spelar med Josefine Öqvist på högerkanten.

Ryggmärgsmässigt är det rätt enkelt att konstatera att Öqvist är en enkel typ. Hon springer. Mer intelligent och klokt i dag än för tio år sedan, men ändå: Hon springer. Det är en spetsegenskap, men om hon ska spela på en kant så är hon beroende av att få rätt sorts bollar, i rätt tid.

Mot Brasilien fick hon inte det. Hon fick kritik efter den matchen, men jag tyckte inte att det var hon som var dålig – det var Sveriges spelbyggnad som svek henne, och då kan man lika gärna ge Olivia Schough chansen där ute. Eller Kosovare Asllani, för den delen.

På sätt och vis vore det ett underbetyg. Josefine Öqvist har egenskaper som ingen annan i Sundhages trupp har. Hon är en urkraft som bara väntar på att släppas fri, och om allt faller på plats tror jag att kantplatsen passar henne perfekt.

Det räcker att det hittar fram i nästa vecka, när festen drar igång.

I kväll vill jag bara veta att Pia Sundhages spelare förstått hur vägen dit ser ut.

Sundhages val: Öqvist & Samuelsson

Allt tyder på att Jessica Samuelsson (till vänster) kommer ta högerbackplatsen och att hon får Josefine Öqvist framför sig som högermittfältare.

Efter mycket letande verkade Sverige ha hittat sin högerkant till EM.

Ledarna medger att Jessica Samuelsson, 21, och Josefine Öqvist, 29 kan ha brister defensivt, men tycker att deras anfallsvilja väger över.

– I stället för att täppa till tar vi kommandot, säger Lilie Persson.

I praktiken var nio platser i Sveriges startelva klara när landslaget i lördags samlades i Stenungsund för uppladdningsläger. Frågetecknen fanns på högerkanten.

Sedan hösten har Pia Sundhage varvat minst fem olika alternativ som högerytter och i mötet med Brasilien i juni verkade Jose- fine Öqvist vara förstavalet. Det kvarstår i dag, då Öqvist startar i genrepet mot England.

– Jag ska spela bra och bara njuta. Det är klart att man vill leverera, det vill väl alla? säger hon.

Lyckats i sista stund

Malmös Lina Nilsson, 26, har matchats hårdast som högerback, men Jessica Samuelsson har slitit för att komma tillbaka från en skada och ta platsen. I sista stund verkar hon ha lyckats, för Samuelsson startar också i dag.

– Mina styrkor är att jag är bra defensivt en mot en. Jag är fysisk och orkar hela matcher, säger hon.

Samuelsson är ett defensivare val än Nilsson, men ändå är Sveriges högerkant offensivt inriktad. Assisterande förbundskaptenen Lilie Persson hoppas att ­duons mindre goda sidor i försvaret kommer att bli obetydliga eftersom högerkanten ska bli ett offensivt vapen.

– Vi gör det därför att vi någonstans tror att vi kan slå dem offensivt. Vi ska äga boll så att de inte ska kunna hota oss så mycket, säger den Persson. 

”Trygg med båda”

Hur mycket har ni tänkt på hur bra ”Jossan” passar med Jessica eller Lina?

– Inte så mycket. Då har det mer handlat om vem vi tycker är den optimala ­ytterbacken just nu.

Josefine Öqvist tycker att kantspelet fungerar lika bra oavsett vem som är högerback under EM. 

– De är olika spelare men jag är trygg med båda. Jag förändrar inte mycket av spelet beroende på vem som spelar, eftersom jag är yttermittfältare ska de anpassa sig till mig, säger hon.

Hur är det att spela bakom dig, tror du?

– Roligt, tror jag.

Titta Pia – här är din startelva

Målvakt

1 Kristin Hammarström

Har under vintern och våren spelat in sig som Sundhages förstemålvakt. Snabb och vass på linjen, bra reflexer och bra fötter. Arbetar på pondusen i luftrummet. spelare som kan få ett stort lyft under EM.

Försvarare

6 Sara Thunebro

Rutinerad vänsterback som gärna kommer med offensivt. Bra passnings- och skottfot. Tar för sig.

2 Charlotte Rohlin

Tillbaka från knäskada in i truppen under våren. Rutinerad, spelar med ett lugn. Styr Fischer i offsidelägen.

5 Nilla Fischer

Omskolad från innermittfältare en kugge i backlinjen. En ledare på planen som hanterar positionsspel hyfsat nu.

18 Jessica Samuelsson

Får chansen framför mer offensiva Lina Nilsson. Jessica är löpstark och vass defensivt en mot en. Ung och oerfaren.

Mittfältare

11 Antonia Göransson

Liten, ettrig spelare som är som bäst när hon röjer fram i fart. Har kanonfysik och får stöd med det defensiva jobbet av innermittfältet.

20 Marie Hammarström

Får förtroendet centralt. En pålitlig spelare med hög arbetsinsats. Bör ta för sig mer i snacket. Vass vänsterfot (minns bronsmålet 2011).

17 Caroline Seger

Smart spelfördelare med fin speluppfattning. Måste dock komma mer rättvänd och i fart. Har en tendens att hamna för mycket i knät på backlinjen.

14 Josefine Öqvist

En rivig anfallare som får plats på kanten. Full fart framåt, men famlar med att hitta rätt i positionsspelet. En öppen plats, variation på spelare ska prägla spelet.

Anfallare

8 Lotta Schelin

Lagets stjärna, en djupledshotande anfallsspelare. Viktig i uppspelsfas. En målgörare och central spelare. Ska gå 70 procent i djupet.

9 Kosovare Asllani

Hittar rätt bredvid Lotta. Håller i boll fint, teknisk målfarlig. En spelare som kan få ett stort lyft under EM.