Bank: Egensinnigt och modigt val

Sportbladets krönikör: Skulle vara en dundersensation

Foto: PONTUS ORRE
Mycket tyder på att Olivia Schough, till vänster, får chansen i EM-premiären i stället för Josefine Öqvist.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Hon har byggt klart nu, bara de sista små, överraskande detaljerna ska på plats.

Så vad sägs, Sundhage?

Showtime?

Schoughtime?

Det har alltid hetat att hon är besvärlig.

När vi undrade varför hon aldrig fick plats i förbundets korridorer, när vi frågade oss varför hon aldrig kom hem någon gång.

– Pia Sundhage är för besvärlig, det skulle aldrig fungera.

Jag ska ärligt erkänna att jag aldrig riktigt förstått vad det betyder, men att jag antar att det handlar om att ovanpå Pia Sundhages hals sitter Pia Sundhages huvud, och att det präglar precis allt hon gör.

Hon bestämmer. Hon följer sina egna tankar och idéer, och så får resten följa efter.

Tung smäll mot Öqvist

Om hon nu vill se Kosovare Asllani växa in i landslaget på ett halvår så ordnar hon det. Om hon vill att Lotta Schelin blir en ledare så kräver hon det.

Och om hon förälskar sig i hur en 21-årig halländska som knappt platsar i Göteborg FC springer, utmanar och behandlar bollen så plockar hon in henne i ett av världens bästa landslag.

Olivia Schough – det uttalas Skog – satt på bänken i Göteborg i höstas, men hon gick in i laget, sprang in ett par mål i Champions League, och rusade in i Sundhages synfält. Hon har fortfarande inte startat en seniorlandskamp, men nu nosar hon så mycket på en startplats att hon spelar en hel helplansträning till höger på mittfältet i vad som såg ut som en premiärelva.

Ska vi läsa det som ett tecken på att Pia Sundhage tänker gå in i sin första turneringsmatch som svensk förbundskapten med en dundersensation på högerkanten?

Vi får se. Vi vet inte riktigt hur vi ska läsa henne än.

Vad jag vet är att det inte bara skulle vara en skräll utan även en tung smäll mot Josefine Öqvist.

Sverige har inte riktigt klarat att få ut det som finns att få ut av Öqvist i de senaste matcherna, och jag tycker ju inte att det främst beror på ”Jossan”.

Förtjänar chansen

Problemet är inte att hon gör fel eller dåliga saker när hon får bollen, utan att hon inte får den sorts bollar hon behöver för att släppa loss alla sina spetsegenskaper.

Öqvist är inte bara den där bekymmerslöst fladdriga sprintern som hon så ofta framställs som. Det hänger snarare ihop med hennes personlighet, eller med en bild av hur hon brukade vara. De senaste åren har hon blivit både klokare och mer finurlig . Får hon bollen på fötterna i trånga lägen kan hon krångla och trixa sig fram – får hon den framför sig med lediga ytor kan hon skada alla försvar i fotbollsvärlden.

Jag tycker att hon förtjänar chansen att visa det i EM också.

Vad Pia Sundhage tycker får vi se alldeles snart. I går skrev jag att hon har en hel verktygslåda full av alternativ på just de offensiva mittfältspositionerna.

– Byts det på kanten så blir det skillnad, vi har många olika val där och det är bra att ha i en trupp. De flesta har visat bra form, det kan inte vara lätt för Pia.

Modigt val

Det var Sofia Jakobsson som sa så, när vi satt ner och pratade före gårdagens träningspass. Vi pratade om danska spelare, om hennes taktiska flexibilitet, om vilken roll Pia Sundhage verkar se henne i och om hur den där platsen på högerkanten är den sista i laget som verkar vara lite öppen.

Vi pratade inte alls om Olivia Schough.

Schough har inte smugit in i landslaget, hon har dansat in och tagit för sig. Hon hörs på samlingarna, hon syns på träningarna, och hon är förstås en spännande spelartyp; rivig, ryckig, snabb, teknisk, svårläst. Hon delar rum med högerbacken Jessica Samuelsson, och det är i alla fall ingen nackdel att de känner varandra väl. Skulle det vara rätt beslut att satsa på Olivia Schough, 22, i en blytung EM-premiär inför fullsatta läktare? Det är jag inte alls säker på, men det skulle absolut vara ett både egensinnigt och modigt val.

På Pia Sundhages hals sitter alltjämt Pia Sundhages huvud.

Vad som händer där vet vi, Danmark och Europa alldeles snart. Showtime är bara en natt och en startelva bort.

ARTIKELN HANDLAR OM