Bank: Island kämpar – men ska inte vara något problem

FOTBOLL

FALKENBERG-LINKÖPING. Slutspelsfasen började som slutspelsfars, men här står vi. Äntligen handlar fotboll om att göra fler mål än laget man möter.

Island?

De kommer inte att få många chanser, men de vet hur man tar dem.

Senast Sverige mötte Island var i april i en träningsmatch. Lotta Schelin såg till att Sverige vann med 2–0.

Som vi brukade skratta åt det här.

Den 5 juni 1968, för 45 år sedan, spelade Sovjet och Italien 0–0 i Neapel, och eftersom straffavgöranden ännu inte hade uppfunnits fick lagkaptenerna Giacinto Facchetti och Albert Sjesternjov gå ut i omklädningsrummet och singla slant.

Ryssen förlorade. Facchetti gick ut på ett kokande San Paolo-stadion och tog emot folkets jubel. Vi har fnissat åt det fjantiga i det där scenariot i sex decennier, bara för att upptäcka att vi helt plötsligt är tillbaka på ruta ett. I natt lottades det igen. I natt förlorade ryssarna igen. I ett presstält i Norrköping plockade en Uefa-potentat upp en boll ur en skål för att lotta Danmark vidare till en kvartsfinal år 2013, och det är förstås bortom all sanslös satir. Fars. Patetik. Skansen.

Island har tydliga idéer

Så, tillbaka till framtiden. Nu vet vi att Sverige möter Island i kvartsfinal på söndag. I går satt jag i en skinnfåtölj i Skrea och pratade om allt ifrån trettioårskriser till systemköer med Josefine Öqvist, och vi pratade en del om Island också.

– Det kommer att bli en speciell match för dem att möta oss, de känner många spelare och det kommer att bli en krigarmatch, sa Jossan.

Om ni såg hur Island hoppade runt inne på planen efter 1–0 mot Holland i onsdags, om ni såg hur Sara Björk Gunnarsdottir grinade, så förstår ni hur mycket det här betydde för ett lag som aldrig hade vunnit en mästerskapsmatch när de kom till EM.

Sverige slog ett b-Island med 6–1 i Algarve för ett par månader sedan, och i en normalt fungerande fotbollsvärld ska det inte vara några problem den här gången heller. Men en sak ska man ha klart för sig – Island gör vad de kan med vad de har.

De försvarar ultradjupt, är känsliga för press och har inte bollen särskilt länge. Men de har tydliga idéer för hur de vill anfalla, spelare som är starka i luften och bara behöver en halv chans för att göra mål.

Som Josefine Öqvist sa:

– Vi måste se till att Vidarsdottir inte får några lägen. Hon är klinisk i avsluten.

Damfotbollen är fortfarande såpass vagt vardagsbevakad att inte ens spelarna har särskilt bra koll på alla andra lag. Samtidigt är det enklare att känna till grunderna. Där herrfotbollen globaliserats maximalt, där alla lånar av alla och de nationella särdragen suddats ut, finns det fortfarande skarpa skiljeliner på damsidan.

Spanien spelar spanskt, Danmark spelar danskt, Tyskland spelar tyskt, Ryssland spelar bryskt. I princip alla EM-trupper består närapå enbart av spelare som verkar i det egna landet. Kulturerna är intakta, spelsätten är lätta att hålla isär. Jag testade tesen på Sveriges bästa spelare.

– Ja, det håller jag verkligen med om, sa Lotta Schelin. Det är tydligt vilka stilar som spelas. Om man kollar på finskor, isländskor eller danskor så spelar en del i allsvenskan, men de håller sin stil ändå. Jag kan se stor skillnad på Danmark eller Finland, det är väldigt olika fotboll.

Nécib – en spelare att älska

De lokala skillnaderna finns alltså fortfarande på sina håll. Jag kan tycka om att det är så, på samma sätt som jag är förtjust i att det spelas Gyllene Tider före matcherna på Örjans Vall och Lasse Winnerbäck på Linköpings Arena (på Ånge IP spelar de aldrig annat än Lasse Lagerbäck).

Man gillar det som är speciellt. Man älskar Louisa Nécib.

Jag åkte tre olika tåg för att komma till Linköping i går, eftersom jag ville se Frankrike spela fotboll på nära håll.

Bruno Bini, den franske fotbollsfilosofen, hade rört runt lite i laget, satt Abily, Boulleau och skyttedrottningen Delie på bänken, men det förändrade inte ett dugg.

De gjorde 3–0 på England, de kunde lett med 4–0 i paus. Le Sommer och Thomis växeldrog med sin överlägsna snabbhet, och när nu Hope Powell obegripligt nog petat Jill Scott fanns det inte ett enda område som England kunde hävda sig på.

Frankrike lekte fotboll. Jätten Wendie Renard sköt in ett mål med huvudet, men fick sällan chansen att visa att hon är världens bästa mittback, och det intressantaste som hände var att Bini lät Frankrike spela första halvlek och Lyon andra (han plockade av sina Juvisy-favoriter och ställde upp med sex OL-spelare framåt).

Eller, ja, det intressantaste var ju att se Louisa Nécib i hennes hundrade landskamp.

Hon saknar lite snabbhet och styrka för att vara bäst i världen, men hon är den mest estetiska spelare damfotbollen känner. Nécib är den ende som bryter passningar genom att klacka, den enda som använder excesser för att det är funktionellt för henne. Före paus spelade hon till vänster, efter spelade hon som nummer tio. Jag frågade om skillnaden, och svaret var mer konkret än frågan:

– Eh, ja, det är ju olika positioner.

Frankrike har inte ens visat hälften av vad de kan, men de har visat dubbelt så mycket som alla andra. Efter matchen stod hela truppen i en ring ute på gräset.

Sedan knuffade de in Nécib i mitten och försökte få henne att dansa. Hon såg generad ut, men hade ju inget att skämmas för.

När natten kom var Uefa de enda som rodnade. Om de nu hade vett till det.

SPORTBLADET TIPPAR: FAVORITERNA VINNER

Kvartsfinal 1, Söndag 21 juli 15.00, Halmstad

SVERIGE–ISLAND

Resultat i EM:

Sverige–Danmark 1–1, Finland–Sverige 0–5, Sverige–Italien 3–1.

BETYG: Målvakt..................??+?+?+ Försvar............... ??+?+?+?+

Mittfält..............??+?+?+?+ Anfall................. ?+?+?+?+

Stjärnan: Nilla Fischer, Linköping (Sverige).

Lotta Schelin får mest rubriker, men det här mästerskapet har hon försvunnit ur matchbilderna under perioder. Nilla Fischer har däremot varit galant. Bufflig, ärlig, vrålstark och ledare av skytteligan.   

Resultat i EM:

Norge–Island 1–1, Island–Tyskland 0–3, Holland–Island 0–1.

BETYG: Målvakt..................??+?+?+ Försvar................... ?+?+?+

Mittfält......................??+?+ Anfall......................... ?+?+

Stjärnan: Margret Lara Vidarsdottir, Kristianstad (Sverige).

Islands spel bygger på att vinna boll och ge den till Margret Lara, som då fördelar ut på kanterna. Alternativet är att laget vinner en frispark som Marget slår med högern. Oavsett vilket är anfallaren alltid central.

KOMMENTAR: Sverige löpte rakt igenom Island och gjorde sex mål i våras. Sedan dess har isländskorna bytt från 4-2-3-1 till 4-4-2. Det är inte bara sifferlek, laget har tajtat till försvaret och tydligare uttalat att de ska göra mål på kontringar, inkast eller frisparkar. Inget annat. Räkna därför med att Sverige kommer äga bollinnehavet. TIPS: 3–1.

Kvartsfinal 2, Söndag 21 juli 18.00, Växjö

ITALIEN–TYSKLAND

Resultat i EM:

Italien–Finland 0–0, Italien–Danmark 2–1, Sverige–Italien 3–1.

BETYG: Målvakt.....................?+?+ Försvar.......................??+?+

Mittfält..................??+?+?+ Anfall................ ?+?+?+?+

Stjärnan: Patrizia Panico, Torres CF (Italien).

Anfallare som tillsammans med Melani Gabbiadini dragit ett tungt lass för italiensk fotboll genom ett ännu tyngre decennium. 38 år och närmare 200 landskamper, men ännu lurigast i straffområdet.

Resultat i EM:

Tyskland–Holland 0–0, Island–Tyskland 0–3, Tyskland–Norge 0–1.

BETYG: Målvakt..........?+?+?+?+?+ Försvar.............. ??+?+?+?+

Mittfält..............?+?+?+?+ Anfall................. ?+?+?+?+

Stjärnan: Célia Okoyino da Mbabi, Frankfurt (Tyskland).

Komplett anfallstank som fram till 2004 var fransk medborgare, men lockades över. Nu överlägsen målskörd och effektivitet i EM-kvalet, 17 mål på drygt 500 spelade minuter.

KOMMENTAR: Tyskland kom till Sverige med fem raka EM-guld i ryggen, men i ett läge där ett svagt VM 2011 hade hållit dem utanför OS i fjol. Revanschen har uteblivit. En seger, ett kryss och en förlust i gruppen gör att Italien skuffar över några procents extrachans på sin sida, men de är fortfarande svagare på elva av elva positioner. Okoyino da Mbabi har hittills gjort två EM-mål, det vore överraskande om hon inte ökar på den siffran. TIPS: 0–4.

Kvartsfinal 3, Måndag 22 juli 18.00, Kalmar

NORGE–SPANIEN

Resultat i EM:

Norge–Island 1–1, Norge–Holland 1–0, Tyskland–Norge 0–1.

BETYG: Målvakt..................??+?+?+ Försvar................... ?+?+?+

Mittfält..............??+?+?+?+ Anfall..................... ?+?+?+

Stjärnan: Solveig Guldbrandsen, Vålerenga (Norge).

En av Norges veteraner, hon är 32 år, som betyder enormt mycket för spelet tillsammans med Stensland.

Resultat i EM:

England–Spanien 2–3, Spanien–Frankrike 0–1, Ryssland–Spanien 1–1.

BETYG: Målvakt..................??+?+?+ Försvar....................... ?+?+

Mittfält..................??+?+?+ Anfall................ ?+?+?+?+

Stjärnan: Verónica Boquete, Tyresö (Sverige).

Den 26-åriga tekniska anfallaren betyder mycket för Spaniens offensiv. Spelar i svenska mästarlaget Tyresö till vardags. Det går undan när hon får bollen i offensivt läge.

KOMMENTAR: Norge imponerade mot ett svagt Tyskland. Pellerud-effekten stark. Vilade spelare i sista gruppspelsmatchen och Spanien har en dag mindre vila. Spanien tekniskt skickliga och starka offensivt, svagare defensivt. Brände massor av lägen i sista gruppspelsmatchen mot Ryssland i går – framför allt under den första halvtimmen. TIPS: 2–1.

Kvartsfinal 4, Måndag 22 juli 20.45, Linköping

FRANKRIKE–DANMARK

Resultat i EM:

Frankrike–Ryssland 3–1, Spanien–Frankrike 0–1, Frankrike–England 3–0.

BETYG: Målvakt..................??+?+?+ Försvar............... ??+?+?+?+

Mittfält..........?+?+?+?+?+ Anfall............. ? +?+?+?+?+

Stjärnan: Camille Abily, Lyon (Frankrike).

Ikon i fransk fotboll som vunnit allt med OL – kanske på väg mot första mästerskapstiteln även med landslaget.

Resultat i EM:

Sverige–Danmark 1–1, Italien–Danmark 2–1, Danmark–Finland 1–1.

BETYG: Målvakt..................??+?+?+ Försvar....................... ?+?+

Mittfält..................??+?+?+ Anfall......................... ?+?+

Stjärnan: Pernille Harder, Linköping (Sverige).

Underbarn som kan spela både som spets eller ren nummer tio. Skottvillig, men siktet har varit dåligt inställt hittills under EM.

KOMMENTAR: Efter två raka fjärdeplatser i stora slutspel – och en Champions League-finalförlust för Lyon – är Frankrike här för att gå hela vägen. Laget är oerhört präglat av den lite märklige Bruno Bini, som är lika mycket filosof som fotbollstränare, vilket gör att spelet inte liknar OL:s. Styrkan finns i ryggraden, från backjätten Rénard, via det defensiva innermittfältet och fram till måldrottningen Delie. Allt annat än säker seger här är en enorm skräll. TIPS: 3–0.