Order: tysta Tyskland

Bank: Utmanaren Norge måste vara smartare för att ta guld

FOTBOLL

Ett superbt EM:s sista, största match – när allt kokat klart handlar den om att ge igen.

Tyskland vill ta revansch på Norge. Norge vill visa världen.

Det vill de alltid.

Ibland är det något man inte kan förstå som får en att förstå något.

När Norge tappert hade försvarat, effektivspelat och straffskjutit sig igenom semifinalen mot Danmark började det koka över av norska reaktioner.

Vad de var arga på?

Mig.

Norsk fotbollspublik reste sig som en hen för att slå fast att svensken skulle hålla käft, att det minsann är mål som räknas, och att jag minsann skulle ge fan i att kritisera Even Pelleruds fotbollsfilosofi. Norska tidningar pekade på min text, hävdade att jag ”slaktat” Norges fotbollssyn, att jag ”riktat skarp kritik” mot landslaget.

Kalla det fuck off-faktorn

Det var mycket underhållande, alltihop.

Saken är ju den att jag aldrig, vare sig då eller tidigare, riktat någon kritik alls.

Drillo Olsen är, på sitt sätt, en av den moderna fotbollens största tänkare, Even Pellerud har jag skrivit gott om i tio år. Jag har alltid försvarat tanken att den som vill slå en bättre motståndare måste vara smartare.

Och jag tar inte upp det här för att peta i min egen navel – utan för att den rasande reaktionen säger en hel del om en av Norges största styrkor som fotbollsnation.

Vi kan, för enkelhets skull, kalla den fuck off-faktorn.

I dag spelar Norge sin första stora final på åtta år. Even Pellerud är tillbaka i Solna arton år efter att han ledde dem till VM-guld på Råsunda, och om Norge ska slå Tyskland så är det med samma spel som alltid:

Ordningsamt, lojalt, defensivt, flärdfritt, funktionellt, taktiskt, konkret.

Historien är emot Norge

För att kunna spela den sortens fotboll fullt ut räcker det inte med att tro. Man måste veta, vara övertygad fullt ut om att metoden ger framgång. Och det skadar inte att blåsa under övertygelsen med ett vi-mot-världen-perspektiv.

Tysklands semifinal sågs av nära nio miljoner tv-tittare i Tyskland. I Norge bor fem miljoner människor.

Förutsättningarna är annorlunda, men i dag spelar de med samma boll på samma fotbollsplan. Jag frågade Maren Mjelde, backen som spelar i Turbine Potsdam till vardags, om hur den norska mentaliteten skiljer sig från den tyska.

– De är riktigt tuffa, sa hon. De tror alltid på vinst. Men nu gör vi det också.

Norge kommer att gå in till den här finalen som utmanare. Historien är emot dem, men det kan de ta lätt på. Värre är det att de bara fått två dagars vila efter tvåtimmarsmanglingen i Norrköping.

Mot Danmark sjönk Norge lite för lågt, med lite för lite energi och aggressivitet.

De klarade sig ändå, eftersom Danmark mest spelade runt, men Tyskland har fler vägar fram till mål. Norge måste antingen bli bättre på att vila med boll, eller orka vara lite mer aggressiva i sitt försvarsspel.

– Vi har tränat på att spela tuffa matcher, sa Pellerud. Jag är inte orolig över benen.

Benen måste orka

Nu är det ju inte hans ben som ska springa, så jag frågade Ingvild Stensland hur det är med hennes.

– Mina ben mår bra. Tack.

De måste orka i kväll.

Stenslands mittfältsstädande (och tillslag på fasta situationer) är en av nycklarna om Norge vill ta klivet upp på den där tronen de lämnade i början av 2000-talet. Pellerud måste bestämma exakt hur högt eller lågt hans lag ska börja pressa Tyskland. Mot Danmark blev de så baktunga att den begåvade Ada Hegerberg – född tre veckor efter guldfinalen 1995 – blev alldeles för isolerad längst fram.

Europa tittar på, nyfiket

Tyskland är smartare än Danmark, alltså måste Norge vara smartare än senast.

Pellerud körde en taktisk träning inne på Friends i går, de nötte kontringsmönster och inlägg. Tyskorna nötte bolltouch och självförtroende.

De förlorade ju mot ett norskt reservlag i gruppspelet, de har hankat sig fram genom EM, och eftersom gårdagens verklighet är dagens dröm har spelare uttalat sig som om fem raka EM-guld inte fanns.

– Det är gigantiskt att vara i EM-final, sa Nadine Kessler.

– Det är en flickdröm att vara här, sa Leonie Maier.

Halva det tyska laget har aldrig spelat en stor seniorfinal förut. När Silvia Neid och hennes spelare utnämnde Sverige till favorit i semifinalen ljög de inte.

Det gjorde de inte när de mötte pressen i går heller. Célia Okoyino da Mbabi verkar vara hel och spelklar igen. Nadine Angerer skojade om sin vikt. Sara Däbritz och Frau Neid skrattade och strålade.

En ny, tysk generation är beredd att bli bäst av alla igen. En ny norsk står redo att ställa sig i vägen.

Ett nytt damfotbolls-Europa kommer att se på, nyfiket.

1 av 2
Tyskland.

ALLA FAKTA OCH plus PÅ FINALLAGEN

TYSKLAND ++++

Resultat i EM: Tyskland–Holland 0–0, Island–Tyskland 0–3, Norge–Tyskland 1–0, Italien–Tyskland 0–1, Sverige–Tyskland 0–1.

Startelvan: Nadine Angerer – Leonie Maier, Annike Krahn, Saskia Bartusiak, Jennifer Cramer – Nadine Kessler, Lena Goessling – Lena Lotzen, Dszenifer Marozsán, Simone Laudehr – Anja Mittag.

Styrkor: Den individuella skickligheten och den starka offensiven, framför allt i form av snabba omställningar.

Svagheter: Bristen på speed i backlinjen, det kollektiva försvarsspelet och att man blir väldigt sårbar när man tappar boll på väg framåt eftersom man anfaller med många spelare.

Kommentar: Det är inte den tunga, orubbliga tyska maskin vi sett i så många tidigare mästerskap. Det här är ett nytt, ungt tyskt landslag mitt i en generationsväxling, men likväl är det ett högklassigt landslag.

Målvakt +++

Nadine Angerer har inte sett lika mäktig ut som i många tidigare mästerskap, även om hon har varit bra och fortfarande håller hög klass.

Försvar ++

Två offensiva ytterbackar med klart bristande defensiva färdigheter tillsammans med två stora, starka och ganska stabbiga mittbackar. Det tyska försvaret har inte imponerat och är lagets svagaste lagdel.

Mittfält ++++

Nadine Kessler är den verkliga nyckelfiguren på det tyska mittfältet där hennes breda register och offensiva färdigheter ligger till grund för det mesta av Tysklands anfallsspel. Tillsammans med Lotzen och Marozsán bildar de en lagdel i absolut världsklass – i synnerhet offensivt.

Anfall +++++

Den tyska offensiven bygger enormt mycket på att fylla på framåt med många spelare och att hitta snabba passningar in till Anja Mittag längst fram. Kunnandet är stort, målsinnet väl utvecklat och om storstjärnan Celia Okoyino da Mbabi kommer till spel är lagdelen ruskigt stark.

Förbundskapten +++

Silvia Neid har knappast satts på så stora prov som hon gör i detta mästerskap. Tidigare har hon kunnat förlita sig på ett landslag i världsklass, nu tvingas hon vara mer aktiv i sin coaching för att få ut det mesta av det tyska landslaget. Hennes taktiska kompetens och skicklighet som matchcoach är dock lite oklar.

Stjärnan: Celia Okoyino da Mbabi.

Skyttedrottningen som gjorde 17 mål i kvalet och som trots skadeproblem och ett hackande tyskt spel har nätat två gånger i EM-slutspelet.

Överraskning i EM: Lena Lotzen.

Den offensiva mittfältaren/forwarden som blev skyttedrottning i U19-EM för två år sedan har vuxit ut till en seniorspelare av yppersta klass under EM i Sverige. Blandar och ger fortfarande, men är högklassig när hon är på topp.

Håll ögonen på: Dzsenifer Marozsán.

En av världens bästa spelare i sin ålder. Ofantligt skicklig med bollen, begåvad med en glimrande teknik, ett fint spelsinne och en närmast magisk bolltouch. Turneringens bästa spelare i nummer 10-rollen.

Det visste du inte: Att Tysklands förbundskapten Silvia Neid har vunnit EM som spelare (1989, 1991, 1995), assisterande förbundskapten (2001, 2005) och förbundskapten (2007, 2009).

NORGE +++

Resultat i EM: Norge–Island 1–1, Norge–Holland 1–0, Tyskland–Norge 0–1, Norge–Spanien 3–1, Norge–Danmark 1–1 (4–2).

Startelvan:Ingrid Hjelmseth – Maren Mjelde, Trine Rönning, Marit Christensen, Toril Akerhaugen – Solveig Gulbrandsen, Ingvild Stensland, Ingvild Isaksen – Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg, Kristine Hegland.

Styrkor: Målvaktsspelet, det kollektiva förvars- och blixtrande omställningsspelet.

Svagheter:Den begränsade snabbheten i försvaret, förmågan att förändra matchbilder och målskyttet.

Kommentar:Med Even Pellerud som förbundskapten spelar Norge så norskt som det bara går. Hårt jobb ligger till grund för ett ramstarkt försvarsspel som kryddas med vass kontringsfotboll. Spelet som har tagit Norge till mästerskapsguld förut är tillbaka.

Målvakt ++++

Ingrid Hjelmseth såg lite osäker ut i mötet med Sverige en dryg månad innan EM. När det väl gällt har hon visat klass och vuxit ut till turneringens bästa målvakt.

Försvar ++

Den kanske svagaste lagdelen i det norska finallaget. Veteranen Trine Rönning har varit riktigt bra, men har fått bära ett väldigt tungt lass i en annars lite ojämn backlinje.

Mittfält ++++

Rutinen finns där, de precisa passningarna och vetskapen om vad som krävs för att vinna matcher likaså. Firma Stensland/Gulbrandsen har imponerat i vad som sannolikt är deras sista stora mästerskap.

Anfall +++

Om erfarenhet är en av de viktigaste kvaliteterna på mittfältet så är den ungdomliga entusiasmen och den individuella skickligheten spetsegenskaperna framåt. Hegerberg, Hansen och Hegland har alla förmågan att avgöra matcher på egen hand.

Förbundskapten ++++

Even Pelleruds meritlista går definitivt inte av för hackor. Ingen norsk förbundskapten har varit lika framgångsrik som han och det är därför ingen tillfällighet att Norge återigen spelar en mästerskapsfinal.

Stjärnan: Ingvild Stensland.

Mittfältaren som likt en regissör styr det norska spelet med sin spelskicklighet och sitt fina passningsspel. Har visat vilken klasspelare hon är i mästerskapet.

Överraskning i EM: Solveig Gulbrandsen.

Veteranen som lade av med fotboll i två år, men som kom tillbaka med besked. Har nästan varit lika bra som i fornstora dagar. En riktig nyckelfigur på det norska mittfältet.

Håll ögonen på: Ada Hegerberg.

En kraftfull forward som orkar springa precis hur mycket som helst och som tveklöst har förmågan att avgöra matcher på egen hand.

Det visste du inte: Att Norges förbundskapten Even Pellerud har lett sitt landslag till sju mästerskapsmedaljer på lika många försök.

Sammanställning: Anders Nilsson