Bank: Åh, Sarah Sjöström

1 av 2
FOTBOLL

Hon chockar, hon vinner, hon kraschar, hon gråter, hon kommer tillbaka, hon vinner igen och gråter igen.

Åh, Sarah Sjöström.

Det är bara rock ’n’ roll – och som jag gillar det.

I simning brukar vi ju prata om det där som kallas ”vattenläge”, att kroppen måste ligga naturligt rätt i vattnet, kontrollera flödet, skära genom motståndet istället för att slåss mot det.

Det är en del.

Men när Sarah Sjöström klev in i Palau Sant Jordi i går, när hon skvätte lite vatten på sig och tog plats på startpallen, var det så mycket annat hon dök ner i.

Poolen var full av en helt annan sorts motstånd den här gången.

Hon har varit med om så mycket

I vattenytan lurade minnena från VM i Shanghai 2011, alla de där förbannade fjärdeplatserna. Borta i vändningen kunde hon ana spegelbilderna från samman-

brottet i London-OS förra sommaren.

Sarah Sjöström är bara nitton år, men hon har redan varit med om så oerhört mycket.

Hon vet hur det är att vara femton år och oslagbar. Hon vet hur det känns att snudda vid medvetslöshet efter en VM-final. Hon vet alldeles för väl hur det känns att bli fyra. Hon vet hur det är att handskas med ett helt lands förväntningar – och att förlora.

Det har alltid varit rock ’n’ roll och tunggung, det har alltid hänt mycket. Sarah har samlat på sig så många erfarenheter att frågan bara är vad hon ska göra med dem.

Eller – det VAR frågan.

Nu vet vi ju.

Hon mötte sina demoner

Jag satt vid poolen när Sarah Sjöström välte Rom och hela världen över ända för fyra år sedan, en briljant begåvad barnunge som inte kunde stava till begränsningar.

Det här, i Barcelona, var något helt annat. Det var en vuxen idrottskvinna som mötte sina egna demoner ansikte mot ansikte.

Förra sommaren fick Sarah uppladdningen inför OS störd av sjukdom, och Dana Vollmer vann 100 fjäril.

Den här gången var det amerikanskan som kom krasslig till start, och Sarah Sjöström som ägde loppet.

Det fanns detaljer att anmärka på i loppet, men den här gången var det just detaljer. Starten var helt okej, hon gick ut på 26,4, behöll farten genom vändningen och högg tänderna i fältet efter 70 meter.

När Sarah är i form vet hon att det inte finns någon i världen som kan stå upp när hon kickar in sin turbo på vägen hem, och den här gången är hon i form.

Det är inte bara hennes egen förtjänst. Carl Jenner har aldrig sett henne som en simmaskin, utan har hela tiden tagit det ansvar en skicklig tränare måste ta för en adept som slår igenom så ung.

Inga krav när de kan undvikas. Inget tunnelseende. OS var ett trauma för Sarah, det var enkelt att både känna och se det när man var nära henne, och i stället för att hetsa tillbaka fick hon tid på sig att öppna ögonen och släppa in en allt som inte är simning. Leva tonårsliv, bli vuxen, skratta det där sjöströmska skrattet som är så oerhört lätt att tycka om.

De sista tio meterna av den här finalen var belöningen.

Jeanette Ottesen var förlorad, Alicia Coutts och Dana Vollmer chanslösa. 56,53 i mål, badmössan av, ett skrik rakt ut i luften, spända muskler, smilgroparna och så småningom tårarna också.

Sarah Sjöström har slagit världen förut.

Den här gången slog hon sig själv.

Vad det betyder på sikt får vi förstås se – vi har en VM-fortsättning med tre frisimsdistanser att se fram emot – men jag tror att det kan visa sig vara den viktigaste medalj svensk simning tagit sedan Lars Frölanders OS-guld i Sydney.

Dagen då allt förändrades

Fram till i går var smällarna i Shanghai och London en belastning för en unik talang med kvalitéer nog för att bära svensk simsport i tio år framöver.

Från och med i går är de där smällarna nyttiga erfarenheter för en simmare som visat att hon kan hantera dem.

När Sarah Sjöströms OS-dröm slogs i bitar förra sommaren skrev jag att ”det kommer att komma en dag, någon gång, då hon ser tillbaka på den här förlusten som en bisats”.

I går var den dagen.

Direkt efter tårarna i London loggade Sarah in på sitt twitter-konto, hon behövde bara ett enda tecken för att skriva allt som skulle sägas:4.

Direkt efter tårarna i Barcelona gjorde hon samma sak, men den här gången använde hon 32 tecken till.

Det var vad som krävdes för att få plats med ”Sarah Sjöström – World Champion 2013!!”.