Bank: Fall blir inte tyngre

1 av 5 | Foto: AP
FOTBOLL

SOTJI. Jevgenij Plusjenko avslutade sin olympiska karriär med att sammanfatta hela sin sport.

Avståndet mellan konst och katastrof är inte större än så här. Fall blir inte tyngre.

Konståkningshallen i Sotji är döpt till Isberget, och alldeles nyss åkte en av världens allra största rakt in i det.

När OS invigs får några det hedrande uppdraget att bära fanorna.

Jevgenij Plusjenko fick det hedrande uppdraget att bära hela OS.

Han åkte i Guatemala för sju år sedan för att övertyga IOK om att förlägga ett olympiskt spel just här, på ryska rivieran, och för ett par dagar sedan ledde han Ryssland till guld i lagtävlingen. Vladimir Putin såg på, och gick sedan ner och tackade för uppvisningen.

Plusjenko hade ju redan lämnat scenen, egentligen.

Axlade en ledarroll

Han hade satsat på sin politiska karriär, han hade opererat sin rygg, han hade sagt att han inte tänkte åka i Sotji, och det var först efter ett mystiskt test bakom stängda dörrar som han till slut fick en plats i OS.

Efter hans fantastiska nummer i lagtävlingen fanns inte längre någon som tvivlade på att det var rätt och riktigt. Han axlade en ledarroll för den ryska truppen, han åkte ett program som tangerade det bästa vi sett i den här sporten.

Prinsen av Sibirien skulle bli kung igen, en sista gång.

Han skulle ta revansch för förlusten i Vancouver (han vägrade acceptera att Lycasek tilldelades guldet), och han skulle göra det inför sin egen publik, i sitt eget land.

Jag åkte med tre bussar för att hinna se hans korta program. Jag kom fram när han skulle börja, och såg när allt tog slut.

Plusjenko värmde upp inför sitt program, men mitt i en trippel axel slutade kroppen lyda honom. Han avbröt hoppet, gled undan på en skridsko. Ansiktet var blankare än isen, en idrottslig katastrof blir inte mer definitiv än så här. Han som skulle åka hem ett av de guld Ryssland helst av allt ville ha fick inte ens åka.

Tackade för sig

Han ramlade ett par gånger på träningen i går, men den här gången föll han inte ens. Han bara kände att något var sönder.

Jevgenij Plusjenko åkte fram till domarna, skakade på huvudet och tackade för sig.

En nallebjörn seglade in från läktaren, han räckte upp handen mot publiken, och sedan var det inte mer med det. Vi får inte se OS absoluta höjdpunkt i morgondagens fria program. Vi får med stor säkerhet aldrig se Plusjenko i en olympisk rink igen.

OS går vidare, men utan en arrogant, briljant konstnär. Jevgenij Plusjenko har gett konståkningen så mycket, men när han skulle ut på scenen och ta emot sin belöning höll inte kroppen längre.

Hela den här sporten går ut på att flyga över isen som om farorna inte fanns där.

Det gör de. Ibland vinner de till och med över de allra största.

ARTIKELN HANDLAR OM