Bank: Guardiola är pressad – av alla

Bank: Vinden blåser snålt kring Peps sydtyska revolution – nu vill han hitta hem

FOTBOLL

Pep Guardiola har lagt ribban högre än någonsin.

Den här kvällen är det hans lag som testas, den här gången är det hans idé som tar sats.

Falla tungt? Eller hoppa högre?

Senast jag var i München var det rättegång. Uli Hoeness ekonomi vrängdes ut och in i en rättssal, på gatan utanför der Justizpalast stod tv-kamerorna på rad.

Hoeness har inte börjat avtjäna sitt fängelsestraff än, det sägs att han lyckats skjuta upp det till dagen efter Champions League-finalen.

Det är inte längre korvbaronen som står inför skranket.

Det är Pep Guardiola som står här och lägger fram försvaret för hela sin fotbollssyn.

Behövs det verkligen?

München-motvinden är förstås inte särskilt svår att lokalisera. För ett år sedan var fart- och fläktfotbollen ensam härskare på kontinenten. Två tyska giganter kastade sig mot varandra i Champions League-final efter en serie uppvisningar i förnämlig fartfläktfotboll, Europa genomborrades av en offensiv trend. Nu? I en semifinal har Chelsea tagit strupgrepp på Atleti med en briljant negativ idé, i den andra har Real Madrid ultraförsvarat och kontrat sig till ett övertag mot Bayern München.

Och mitt i allt står purist-Pep från Santpedor och pekar åt ett annat håll.

– Det enda som betyder något i fotboll är bollen, sa han i går.

Andra invänder att målen inte heller är oviktiga, och även om de har en poäng så är det oerhört fascinerande att 2014 fortfarande se idéer som bryts mot varandra på den här nivån.

Världens två bästa lag

På Allianz Arena kommer vi i kväll att se världens kanske två bästa fotbollslag kasta sig in i varandra, med diametralt skilda matchplaner. Jag vet inte när jag senast var så här, ja, nyfiken på en match.

Vinden blåser snålt kring den här sydtyska revolutionen, det är som det ska. FC Bayern har haft en tuff vår, en usel april när spelet hackat och spelarna bleknat. I helgen ägnade laget matchen mot Werder Bremen åt att visa hela skillnaden mellan Bayerns april-ansikte och det andra.

– I första halvlek spelade vi som tjänstemän, i andra levde vi vår fotboll, konstaterade Guardiola.

Måste höja sig ett par nivåer i kväll

Han tog över världens bästa fotbollslag förra sommaren, flyttade om ett par pjäser och vred på ett par spakar, och när de säkrade en rekordtidig titel med sju omgångar kvar kunde han peka på siffror för den som undrade vad han sysslat med.

Hans lag hade ett klart högre poängsnitt än trippelsäsongens lag. De hade ett högre målsnitt, hade fler avslut på mål och fler avslut utanför mål. De lekte hem ligan, dansade sig till cupfinal, men när allt var klart tillät de sig själva att slå av på farten.

Sedan kom april, så följde rättegången.

Förra veckan fastnade FC Bayern i Carlo Ancelottis lås nere på Bernabéu, de körde över Real Madrid i en kvart, dominerade matchbilden totalt – men var inte vassa nog framåt och blev sönderkontrade av ett elegant-effektivt vitt världslag.

Var det spelarna som svek? Eller idén?

”Det är inte enkelt”

De hittade inte djupledsspelet eftersom det inte fanns något djup att hitta, bara en kompakt vit försvarsmur. Senast i söndags kunde vi se precis hur svår den sortens matchbild är: Europas kanske bästa djupledslag (Liverpool) mötte ett Chelsea som kopierade Madrid-metoden, och kom knappt till ett enda avslut på 90 minuter.

Det är inte enkelt.

Om Pep Guardiola vill slippa en kritikstorm som trappar upp mot orkanstyrka så måste hans lag höja sig en och två nivåer ikväll, annars spelar det ingen roll vad han säger.

Tjänstemän kommer inte att klara den uppgiften.

– Förvandla Allianz Arena till ett helvete, mässade Karl-Heinz Rummenigge i veckan.

– Vi måste visa hjärta och passion, vi måste ge allt, förtydligade Arjen Robben.

Guardiola själv pratade om Franck Ribérys insats mot Bremen, om hur mycket bättre han var när han var… arg.

Vunnit två matcher i Tyskland

Ibland är det helt enkelt upp till spelare att lyfta en idé, inte tvärtom. Carlo Ancelotti lär ju använda exakt samma matchplan den här gången. För att det fungerade senast. För att de möter mästarna i München. För att Real Madrid spelat 26 europamatcher i Tyskland och vunnit totalt två.

Och för att han den här gången har en matchtränad Cristiano Ronaldo (ett steg från en final i Portugal, tänk på det) och en frisk Gareth Bale som skarpa patroner i varsin kantpipa.

Och Pep Guardiola? Vad ska han göra?

Han bryr sig bara om bollen, men han vill ha spelare som gör lite mer med den, lite snabbare. I Madrid var det ett misstag att inte låta Lahm ta högerbacksduellen mot Ronaldo och en tveksam lösning att låta nickspetsen Mandzukic, snarare än rörlige allroundspelaren Müller, spela mot Pepe och Ramos runt offensivt straffområde.

Real Madrid vill fira i fontänen på Plaza de Cibeles, Ancelotti vill bärga La Décima, Ronaldo vill till Lissabon.

Pep Guardiola vill hitta hem. Han vill se en idé som är stark nog att fortfarande flyga över vilka murar som helst.

Bank inför supermötet: Så ska lagen spela

Bayern München:

Dubblera på Bale och Ronaldo

Real Madrid kommer att få kontringslägen, det får de i alla matcher. Bayern måste sätta samspelet mellan ytterback (Lahm tillbaka?) och mittback/defensivt mittfält innan raketerna störtar mot mål.

Bli mer konkreta runt straffområdet

Mandzukic rörde knappt bollen i Madrid, de får inte större ytor nu men måste göra mer med dem. Müller är en rörligare anfallare som kan ställa till med mer oreda för Ramos och Pepe.

Tålamod

Bayern München har sitt spelsätt, de vet att de är extremt starka på hemmaplan, och de vet att de kommer att få chanser. De behöver inte bli stressade om målet dröjer.

Real Madrid

Kontringar

Självklart. De överljudskontrade i hemmamötet, och den här gången har de en matchtränad Ronaldo och en frisk Bale på varsin kant. De möter ett tyskt mittförsvar som var likblekt i ligan i helgen. Här finns chansen.

Noggrant försvarsspel

Senast var de fenomenala i sitt kollektiva försvarsspel mot framför allt Robben, samtidigt som Xabi Alonso och (framför allt) Luka Modric var hundraprocentiga när de väl fick bollen. Det kommer inte att bli enklare den här gången.

Inga dumheter

Pepe och Sergio Ramos är stora spelare, men också hetsporrar som fläker sig och går bort sig emellanåt. De gjorde det inte på 90 minuter hemma. Klarar de att göra om det igen?

...och här är siffrorna som talar för Bayernseger

Bayern har mött Real tio gånger på hemmaplan, och vunnit nio av matcherna:

2012, semifinal CL: Bayern München – vinst med 2–1.

2007, 16-final CL: Bayern München – vinst med 2–1.

2004, 16-final CL: Oavgjort 1–1.

2002, kvartsfinal CL: Bayern München – vinst med 2–1.

2001, semifinal CL: Bayern München – vinst med 2–1.

2000, semifinal CL: Bayern München – vinst med 2–1.

2000, gruppspel CL: Bayern München – vinst med 4–1.

1988, kvartsfinal Europacupen: Bayern München – vinst med 3–2.

1987, semifinal Europacupen: Bayern München – vinst med 4–1.

1976, semifinal Europacupen: Bayern München – vinst med 2–0.