Bank: Ett fuskbygge mot ett föredöme – heja Wolfsburg

1 av 2
FOTBOLL

En Champions League-final, en historisk match, ett svenskt superlag fullt av sympatiska stjärnor.

Något att tillägga?

Heja Wolfsburg.

Uefa gör sitt bästa, och de gör mycket rätt. Att koppla ihop damernas Champions League-final med herrarnas är ett sätt att sprida evangeliet, göra reklam för sporten, få fler att få upp ögonen för en rörelse som erövrat mycket och kommer att erövra oändligt mycket mer.

Å ena sidan.

Å andra sidan så kommer den här finalen, en sned hörna från Rio Tejo i Lissabon, mer att visa hur långt vi har kvar än hur långt vi kommit.

I kväll går vi till Estádio do Restelo, Belenenses hemmaarena, för att se det bästa fotbollseuropa har. Biljettpriset? Tio euro platsen. Då ingår också inträde till en konsert med den populäre, platinasäljande angolanske R&B-artisten Anselmo Ralph.

På ena sidan står ett föredöme som heter Wolfsburg. På andra sidan står ett fuskbygge som heter Tyresö FF.

Jag förstår om det börjar bli tjatigt med avståndstaganden från superlaget som Hans och Hans, Lindberg och Löfgren, samlat ihop en bit utanför Stockholm, men motsatsen vore helt enkelt ohederligt.

Svårt att sympatisera med Tyresö

För så här är det: Tyresö försökte hoppa förbi fem utvecklingssprång och kalla det för visioner. De klottrade en punkt där de ville befinna sig, och bestämde sig för att de redan var där. I kväll möter de en klubb som försöker ta samma steg i tur och ordning.

När Wolfsburg blev europamästare på Stamford Bridge för ett år sen manövrerade de ut ett tekniskt överlägset Lyon, när de tog sig till den här finalen gjorde de det genom att vinna en semifinal som tysk media kallade ”en reklamfilm för fotboll”. 4–2 mot Turbine, nästan elvatusen på läktarna på Vfl-Arena, grymt publiktryck.

Wolfsburg är en toppklubb baserad på tyska spelare, inblandad i en dundertät slutstrid där tre elefanter (Wolfsburg, Turbine, Frankfurt) slåss in på mållinjen.

De har en seriös klubbledning bakom sig, med en engagerad fotbollsman som Klaus Allofs i spetsen, och ska snart flytta in i en egen arena med femtusen platser, specialbyggd för en kvarts miljard.

När det nya Europa ritas är det den sortens klubbar som kommer att hålla i de vassaste pennorna.

Och när det sker kommer Tyresö FF återigen att vara en sympatisk bredd- och ungdomsförening utan stjärnglans.

Där har ni bakgrunden till den här matchen. Där har ni förklaringen till varför det är så svårt att sätta sig på läktaren med svensksympatier just den här gången.

I den andra vågskålen?

Jo, där kan vi alltjämt lägga en beundran för vad ­Tony Gustavsson och hans spelare trots allt lyckats med den här säsongen.

När allting rasat har de haft ryggrad och resning nog för att göra sitt jobb.

Caroline Seger har själv berättat om hur svårt det varit att kanalisera energin rätt, att inte lägga sig platt när väggarna runt omkring rasat ihop. TFF har klarat det eftersom de jagat en dröm.

Nu är de framme vid det allra sista hindret, och även om det är högt är det inte omöjligt.

Wolfsburg är samspelt och kvalitativt, de har ett flödande kantspel och ett offensivt huvudspel – Alexandra Popp spelade sensationellt bra som vänsterback i finalen i fjol, men är tillbaka som spets nu – som kan såra alla lag. Teknik- och fartspelaren Nadine Kesslers och moralmittfältaren Lena Gössling kommer att braka in i Seger och Lisa Dahlkvist med fullfrenetisk kraft, och vad Nilla Fischer är för sorts försvarsgeneral vet vi ju.

Wolfsburg är klar favorit, men de är det mot ett lag som innehåller spelare med några av världens mest fruktade spetsegenskaper.

Man räknar inte bort Martas elvispfötter.

Man blundar inte för Christen Press löpstyrka.

Spelarna ska inte skämmas

Dessutom – och det här är en kuriositet jag älskar – vet Wolfsburg bättre än några andra att säsonger och styrka inte räcker alltid. 1998 spelade föregångaren till dagens Wolfsburg i regionalligan hemma i Tyskland, och gick igenom serien med målskillnaden 121–1.

Överlägset? Jo, men det där enda insläppta målet betydde att de förlorade en match med 1–0.

För damfotbollens utveckling ser det på alla sätt bättre ut om en välskött, progressiv proffsklubb lyfter pokalen i kväll, men det är inget som spelarna i Tyresö behöver bry sig om. Caroline Seger, Lisa Dahlkvist och tekniktalangen Malin Diaz har inget att skämmas för om de sliter sig hela vägen fram till sin dröm.

De skrev aldrig på för att spela i ett skandalöst dåligt skött projekt.

De skrev på för det här, för den här matchen, den här kvällen.

Tyresö vs Wolfsburg

Tyresö

Form:

Tycks ha påverkats av stökigheterna kring klubbens ekonomi. I CL har Tyresö gått som tåget, men i allsvenskan har laget varvat högklassiga insatser med rejäla bottennapp. I mitten av förra månaden åkte de på två raka förluster, vilket inte hänt sedan maj 2011.

Bäste målskytt i turneringen: Christen Press (9 mål)

Skador/avstängningar: -

Styrkor:

Kommer kunna utnyttja sitt sylvassa kontringsspel då Wolfsburg får antas försöka föra matchen. I omställningarna har Tyresö en blixtsnabb Christen Press som hugger på allt, en Marta som kan göra lite vad som helst med bollen och Verónica Boquete och Malin Diaz som kan servera passningarna i djupled.

Svagheter:

Spelar oftast sina matcher på konstgräs där de på ett annat sätt kan utnyttja sitt snabba djupledsspel. Nu spelas matchen på naturgräs, vilket tyskarna är mer vana vid. En annan svaghet i Tyresö är målvaktspositionen; Tony Gustavsson velar mellan Carola Söberg och Tinja-Riikka Korpela och det lär vara osäkert in i det sista vem som står.

Bästa spelare: Marta

Den spelare i Tyresö med överlägset mest rutin från den här typen av matcher. Brasilianska superstjärnan har spelat både OS- och VM-finaler och har dessutom vunnit Champions League (då hette turneringen UEFA Women's Cup) tidigare i karriären. En spelare som kan avgöra matchen helt på egen hand.

Chans att bli mästare (enligt spelbolagen): 38%

Trolig startelva (4–4–2):

Korpella

Rilany - Sembrant - Engen - Klingenberg

Diaz - Seger - Dahlkvist - Bouete

Marta - Press

Wolfsburg

Form:

Har fått ordning på maskineriet efter en trevande start på säsongen. I skrivande stund har Wolfsburg vunnit tio av sina elva senaste matcher och samtidigt öst in mål – 35 stycken. I fredags tog de också en fin skalp i form av en 2-0-seger mot topprivalen Potsdam.

Bäste målskytt i turneringen: Martina Müller (8 mål)

Skador/avstängningar:

Lina Magull, Maren Tetzlaff, Zsanett Jakabfi, Josephine Henning, Johanna Tietge.

Styrkor:

Är ett mer fysiskt lag än Tyresö med flera kraftpaket till spelare som kan såra svenskarna vid framförallt inläggsspel och fasta situationer. Med Lena Lena Gösslings magiska högerfot och Nilla Fischers hänsynslöshet i straffområdet kommer Wolfsburg långt.

Svagheter:

Spelar med en extremt hög förstapress men kan ibland också bli lite för naivt i sin iver att vinna bollen högt upp i planen. Om Tyresö kan spela sig förbi pressen kommer det att finnas luckor att jobba med mot Wolfsburgs något långsamma backlinje.

Bästa spelare: Nadine Kessler

En nyckelspelare både i det tyska landslaget och i Wolfsburg. En extremt målfarlig mittfältare som också är lagkapten och den som tar tag i saker och ting när spelet inte stämmer.

Chans att bli mästare (enligt spelbolagen): 62%

Trolig startelva: (4-4-2)

Schult

Wensing - Fischer - Henning - Bunte

Blässe - Gössling - Kessler - Faisst

Müller - Popp