Bank: Vi måste spela som vi gör utan Zlatan – fast med Zlatan

FOTBOLL

WIEN. Estland var ingenting, i morgon börjar allt, och vi vet att Wien är en miljö som kräver.

Kravet på Erik Hamrén?

Ställ krav på Zlatan Ibrahimovic.

Det är oroligt här i Wien, ska ni veta. Saker är inte som de brukade.

Häromveckan klängde Tom Cruise på fasaderna på Operahuset för att spela in ­scener till Mission Impossible 5 (jag tror att han klarar det!), och i fredags smällde det rejält inuti huset.

Franz Welser-Möst, legendarisk chefs­dirigent, sa upp sig med omedelbar verkan. Han klarar inte att jobba ihop med Dominique Meyer, Statsoperans konstnärliga ledare.

De är inte överens om vilka som ska sjunga, vilka som ska dirigera, och i den sortens miljö går det inte att nå några vettiga resultat. Det säger sig självt.

Ja, och under tiden ska vi alltså se ett svenskt fotbollslag rulla igång sin framtid.

Några ska dirigera, några ska lägga stämmor, och Erik Hamrén ska bestämma vilka som är vilka.

Nyckeln: Omställningar

I går såg vi en kortträning där Pontus Wernbloom flinade runt med lindat högerknä och Nabil Bahoui vilade en trött vänsterljumske. Det pratades om lagkaptenens förkylning men fortfarande för lite om varför han fick spela med en öm hals mot Estland. Och det läckte ut uppgifter om att startelvan som nöttes var med Jimmy Durmaz till höger på mittfältet, Bahoui till vänster.

Så såg kartan ut. Sedan reste vi till Wien och verkligheten.

Det känns mer som vår än höst här. Ljummet i luften kring de breda avenyerna, tätt mellan människorna i lätta kläder, och i morgon kommer 45 000 österrikiska supportrar sjunga upp i en av Europas just nu tuffaste landslagsmiljöer.

Vi har varit här alldeles nyss, men det har hänt mer med Sverige än med Österrike sedan den där smällen senast.

Då var en matchotränad Johan Elmander Erik Hamréns enda rimliga djupledshotande löpare längst fram, nu släntrar Elmander runt i marginalen av truppen, och andra ska göra samma jobb på ett annat sätt.

Sverige var inte med i VM i somras, men om Sverige var med under VM så såg de att mål görs främst i samband med omställningar och fasta situationer (30 procent!).

Det är där nycklarna kommer att finnas i morgon också.

Erik Hamrén har dragit slutsatsen, och jag håller med honom till hundra procent, att Sverige måste lära sig att täta mittfältet mot starkare motstånd. Det går att göra med en droppande, central anfallare med hyfsade tvåvägsegenskaper (Ola Toivonen, just nu). Det går också att göra med tre uttalade centrala mittfältare, och det är det Hamrén valt.

Jag pratade med Tobias Hysén, han är intelligent, och han sa att det blir tydligare med tre mittfältare. Det blir enklare med den defensiva ansvarsfördelningen när alla vet vilket deras första uppdrag är.

När Österrike kommer forsande blir positionsspelet på sätt och vis enklare än mot ett svagt Estland där alla alternativ ligger öppna.

Två ligger kvar, en kliver. Inga onödiga risker.

Det är åt andra hållet som vi saknar facit. Om Sverige nu startar med Jimmy Durmaz och (framför allt, det är hans första riktiga landskamp) Nabil Bahoui så kommer de förstås att vara väldigt noggranna med sina defensiva uppgifter.

Men framåt?

Vem hinner fram högt nog för att trycka ner Österrikes backlinje? Någon måste ­göra det, och i landslaget har Zlatan Ibrahimovic väldigt ofta vandrat hemåt istället, felvänd, för att ta tag i spelet.

Jag hör Zlatan tala som en ledare, hur han pratar om sina ambitioner. Jag tror på ­honom. Han har fått nycklarna till laget, han tänker köra, och han gör det verkligen inte bara för sin egen skull.

Men det krävs en pedagogik för att tala om honom att laget inte alltid tjänar på att han gör allt.

Sverige är inte PSG eller Milan

Ibrahimovics geni är odiskutabelt, men det bygger på en livserfarenhet: om något ska bli gjort får han göra det själv. Det är när lagen byggs runt honom (Inter, Milan, PSG, Sverige under Hamrén) som han trivs och växer, det är när han anpassar sig (Juventus, Barcelona, Sverige under Lagerbäck) som han vacklar.

Men Sverige är inte PSG eller Milan. Det som är bäst för Zlatan Ibrahimovic behöver inte alltid vara bäst för landslaget.

I morgon kommer det att finnas många ­lägen där Zlatan behöver trycka upp Österrikes backlinje, även om det betyder att han inte får bollen. Börjar han vandra hemåt i frustration kan hela bygget bli baktungt och falla ihop.

Och om det händer är det förbundskaptenens jobb att peka med hela hals­duken och ställa tydliga krav:

– Du ska vara där uppe. Det är ditt jobb.

Det känns som vår i Wien, men hösten börjar här. Sverige ska möta ett bra lag, men det räcker inte att vara bra. De måste vara smarta också.

Inför matcherna i våras skrev jag att de måste spela fotboll som de gör utan Zlatan Ibrahimovic i laget – men med Zlatan Ibrahimovic i laget.

Det gäller än idag. Det gäller ännu mer imorgon.

FOTNOT: Österrike-Sverige i morgon 20.45 i Kanal 5.