Bank: Framtiden börjar här

Mest av allt är jag nyfiken på att se hur ett gäng småkillar från Sverige tar sig an det största som de någonsin upplevt

Foto: ANDREAS BARDELL
På plats Malmö FF tränade i går på Juventus Stadium, och i kväll kliver de in i Champions League när de möter jätten Juventus.
FOTBOLL

TURIN. Äntligen framme, med stora himmelsblå ögon och en ny sorts utmaning.

Knyt slipsen, stryk finskjortan, se ­elljusen tändas i Turin.

Sedan är det bara att gå med rak rygg rakt in i Zlatans Universitet.

Det finns fällor överallt.

När Juventus flyttade till sin nya, toppmoderna träningsanläggning Vinovo började de få en ny sorts muskelskador, och jag minns att deras legendariske förre fystränare Massimo Neri förklarade alltihop med klimatet.

Vinovo är lite kallare och mycket fuktigare än den gamla anläggningen, Neri menade att det påverkade kropparna där ute.

Men den sortens faror funderar man inte särskilt mycket på nu för tiden. I går satt Mister Allegri och log bredvid dubbelnaturen Giorgio Chiellini (en intellektuell pojke som blir en krigare på planen), innan Juve-truppen joggade sig igenom ett skrattpass ute på planen.

Juventus omsorg om detaljer ekade i varje litet mellanrum. Det var solvarmt, stilla, stilfullt. I kväll går de ut till en enkel dag på jobbet.

För Malmö FF är det här något annat.

Det räckte med att titta på de lite yngre spelarna när de kom in på fotbollsdrömmen Juventus Stadium, det räckte med att slänga ett öga på klubbledare, små och stora, som släntrade runt i korridorerna med raka ryggar och tatuerade leenden.

Och sen då? Nu då?

Det finns två sätt att närma sig en historisk match som den här, i går fick vi höra Markus Rosenberg briljant gestalta den ena medan Åge Hareide ansvarade för den andra.

De smuttade på kaffe (Hareide) och bubbelvatten (Rosenberg) och gjorde sitt.

Rosenberg lyfte romantiken, den stora berättelsen, den som tittar lika mycket bakåt som framåt: Den som ler lite lyckligt och njuter.

– Det som sker just nu med Malmö FF, det slår allt, sa Rosenberg.

– Jag har varit i CL med klubbar förut, men det har varit på en nivå där alla tyckt och trott att man ska gå dit. Här trodde ingen på det, och det här är min förening. Det var här allt startade.

Åskan rullade in över träningen

Malmö FF är en multikulturell, demokratisk, modern idrottsförening från en bubblande, brännande svensk stad. De förtjänar att må bra av att bara ha kommit hit.

Men när MFF drog igång träningen ­rullade åskan in som regnröjig rockkonsert. Står de still kommer de att bli överkörda, och det är därför som det återigen är en gudagåva att de har Åge Hareides erfarenhet att luta sig mot.

Hareide gör inte saker av en slump, han vet att detaljer väger i den stora fotbollsvärlden. Där andra ser en enkel presskonferens som ett sätt att prata – eller helst låta bli – med pressen ser han dem som en ypperlig chans att tala med både motståndare och sina egna spelare.

Han sprutade in självförtroende. Han pratade om disciplin. Han påminde Juventus om misstag de gjort och brister de har.

Och han gjorde alltihop utan att någonsin låta arrogant eller dum.

– Vi vet att de har mött nordiska lag förut, de har förlorat mot FCK och haft problem med Nordsjälland. De pratar om nordisk fotboll som några som springer mycket, och vi kommer att springa mycket i morgon.

Zlatan Ibrahimovic kom från Malmö och blev kung och kejsare här, och Zlatan har alltid pratat om Champions League som ”mitt universitet”. Det spelas en annan fotboll här, det ställs andra krav här, och den som aldrig känt på det vet inte hur skillnaden ser ut.

– Disciplinen är grymt viktig, sa Rosenberg. Man kan inte ge bort chanser för då smäller det på ett annat sätt än i allsvenskan.

Gud ska veta att det kommer att smälla i kväll.

Om Malmö FF gör den där sortens borta­insats som de gjort tidigare i Europa kommer de att bli överkörda. Varken mer eller mindre. Juventus har, med eller utan Pirlo-Vidal-axeln, ett Conte-ärvt 3-5-2 som använder alla ytor offensivt och krymper dem defensivt.

När Marchisio eller Asamoah eller Lichtsteiner drar iväg i hålen som Carlitos Tevez rycker upp står en halvsnabb himmelsblå backlinje inför en utmaning som de aldrig varit nära förut.

Måste överprestera i kväll

MFF måste göra en hemmamatch på bortaplan. De måste överprestera för att hänga med. De måste spela ultralågt försvarsspel och vara trygga nog för att hitta en-två-tre passningar när de väl vinner bollen, värdera när de kan sticka snabbt och när de måste vila.

Vill de ha en ledtråd kan de kika på misstagen som Norge gjorde mot ett Juve-­anstruket Italien för en vecka sedan. Norge flyttade över hårt med en gles fyrbackslinje, och hann aldrig in i press. När de hade bollen var de för abstrakta i sitt anfallsspel, och hann aldrig fram till mål.

Jag är orolig för hur MFF klarar djupledshoten, jag undrar hur de löser att möta Italiens bästa lag på fasta situationer, jag är säker på att Juve lärt sig fjolårsläxan och hanterar sitt favoritskap bättre, men mest av allt är jag nyfiken på att se hur ett gäng småkillar från Sverige tar sig an det största de någonsin upplevt.

Det är fantastiskt att bara vara med. Men framtiden börjar här, och den smakar och låter annorlunda.

Det här är Europa på riktigt, och innan Girgio Chiellini gick ut för att jogga med sina lagkamrater berättade han om skillnaden mellan matcher i Serie A och i Champions League.

– Den stora skillnaden, sa han, är inte det fysiska eller det taktiska. Den stora skillnaden är att det krävs en internationell mentalitet.

Chiellini är en briljant och biten brunkare när han spelar fotboll.

Av en händelse råkar han dessutom ha en universitetsexamen i nationalekonomi.