Pep kommer med Barcelonas framtid

FOTBOLL

Att Barcelona möter sin historia är förstås berättelsen som alla kommer att prata om, med all rätt.

Den är ju sann.

Det är bara det att han dessutom har med sig Barcelonas framtid när han kommer.

Experternas dom: De vinner Champions League

Slumpen är exakt.

Gianni Infantino rullar sina bollar, fotbollsvärlden vänder sina blickar, men när lotteriet är klart så är det som om allting ändå var bestämt från första början.

Pep kommer hem.

– Att möta FC Bayern blir speciellt, eftersom det är Pep, log Barça-tränaren Luis Enrique, och sammanfattade vad alla redan visste.

– Han är min vän, och jag tycker alltid att mina vänner är bäst…

De har spelat med varandra, och nu ska de leda mot varandra, första gången som Pep Guardiola ställs mot sitt Barça i en tävlingsmatch.

Och det är ju så här enkelt:

Om inte Pep Guardiola funnits så hade FC Barcelona uppfunnit honom.

Kan han riva sitt älskade Barça på 180 minuter?

Född i Santpedor, fostrad i La Masia, under elva år som spelare vred han fokus från fötterna till tanken och blev själva hjärnan i Barcelonas Superteam, den som kom hem med europacup-pokalen till Plaça Sant Jaume och lät frihetskämpen Josep Tarradellas ord eka från balkongen:

– Ciutadans de Catalunya, ja la tenim aqui! Katalanska medborgare, här har ni den!

Det tog spelaren Guardiola elva år att bygga ett lag, det tog tränaren Guardiola fem år att bygga världens bästa klubb.

Kan fienden Pep Guardiola riva sitt älskade FC Barcelona på 180 minuter?

Det är det som kommer att diskuteras när Champions League-hymnen ekar på Camp Nou om två veckor. Pep har tagit sig an FC Bayern med lika delar ideologisk övertygelse och förståelse för att han trots allt hamnat i en annan kultur, med en annan fotbollssyn. Trots all kritik är jag övertygad om att äktenskapet mellan Europas mest välskötta klubb och Europas mest framgångsrike tränare är bra för båda parter.

Pep har själv konstaterat att han gjorde bort sig i semifinalen mot Real Madrid i fjol, helt enkelt eftersom han inte lyssnade till sin egen övertygelse. Han håller det som ett av två stora tränarmisstag i sin karriär – det andra är att han aldrig klarade att hantera en kille som heter Zlatan Ibrahimovic.

Har en 50-50-chans

Såg ni FC Bayern demolera Porto på en halvtimme i tisdags så vet ni hur taktiskt driven han är, och att han kommer att leta igenom hela sin verktygslåda för att försöka montera ner Barça. Nu lär han dessutom ha tillgång till redskap som heter Robben och Ribéry, vilket gör att tyskarna kommer att ha en 50-50-chans.

De har intelligensen, de har de stora och små linjerna, de har farten.

Och de har pojken som skulle blivit Barças nye Xavi.

Thiago var en av alla som formades i La Masia, i perfekt ålder för att ta över rollen när Xavi blivit lite äldre, lite sämre. Men när tronskiftet skulle till tilläts han alltså flytta till München, och efter en förstasäsong som förstördes av skador står han nu där ute på mittfältet och visar precis vad Barça gått miste om.

Mot Porto var han bäst på planen, han var den som gled mellan linjerna och sårade med varje passning – utan att någonsin ge bort bollen med onödigt risktagande.

Jag ser fram emot att se hur Pep Guardiola bär sig åt för att försöka hålla bollen borta från Lionel Messi, men minst lika mycket ser jag fram emot att se Thiago komma hem till scenen som alltid var tänkt att bli hans.

Det tråkiga med Champions League är ju att hela upplägget är på väg att slå undan fötterna på de grundläggande rättviseprinciperna, att det jämt och ständigt kommer att vara samma stora elefanter som dansar samma stora danser.

Det roliga är att det betyder att vi får möten som de här.

Ancelotti kommer hem

På andra sidan havet kommer Carlo Ancelotti att komma hem till Turin, med sitt mästar-Madrid. Jag trodde mycket på Juventus i europaspelet i fjol, de gick in i turneringen med ett perfekt balanserat mittfält med de olika egenskaperna hos Vidal, Pirlo och Pogba.

Då snöade de inne i Istanbul, nu ska de visa att de faktiskt lärt sig något av det.

Real Madrid manövrerade ut lillebror Atleti, trots att de saknade dynamon Modric, kantmonstren Bale och Marcelo och referenspunkten Benzema.

Ancelotti kommer hem, Zidane kommer hem, Morata kommer hem, och Benzema kommer för att slå ut klubben som han så länge verkade vara ämnad för att spela i.

Vår-Madrid är inte samma som det i höstas, det kommer att bli jämnare än de flesta tror, men Real Madrid är mästare och rättmätig favorit.

Går de till final kommer de att möta en fotboll som formats i Barcelona.

Frågan är bara om det är dagens lag de möter – eller Guardiolas och Thiagos.

Experternas dom: De vinner Champions League