Bank: När mojnar stormen från söder?

Från söderfronten intet nytt. När Bajen flyger flyger Bajen.

FOTBOLL

Från söderfronten intet nytt. När Bajen flyger flyger Bajen.

Fråga till allsvenskan:

När upptäcker någon att det är Johan Persson som sitter vid spakarna?

Sportbladets Simon Bank.

När mojnar stormen?

De flesta har förstått att Hammarby inte är en vanlig nykomling, vare sig innanför eller utanför sidlinjerna, men det hindrar ju inte att många undrar.

Hur ser det ut när euforin gett plats åt vardagsgnugg? Kommer de att springa lika mycket, passa lika distinkt, orka lika länge? Hammarby själva är övertygade om att det kommer vara i år som det var i fjol, att de bara får mer utdelning på sin kondition ju längre säsongen varar, men det hindrar inte att det blir svårare att spela fotboll när vågorna lagt sig.

Kanske fick vi en del av den bilden nu.

Åtvidaberg kom till Stockholm, och även om läktarna var packade den här gången också var det lite gråare, lite lugnare, lite svalare än förut. Dessutom mötte de ett modest men fint fotbollslag.

Ni vet kanske hur det är när man ska säga något snällt om någon som man inte har särskilt mycket snällt att säga om. Att man brukar säga:

Hen är snäll.

Där har vi Bruket våren 2015.

De har sålt av enorma mängder kvalité de senaste åren, men de vill ändå spela fotboll. De kan ganska mycket också, och här kom Roar Hansen till Tele2 Arena med Hansen-övertygelse och Kristian Bergström bredvid Mauricio Albornoz på centralt mittfält.

Hammarby såg tungt ut – sedan kom en vindpust

Hammarby såg tungt ut – Nanne Bergstrand pratade om att det kommer att se ut så emellanåt, eftersom träningsbelastningen är så hård – och en kvart spelare ÅFF klappklapp, med konstruktiva lösningar av Lorentzson, Bergström och Albornoz.

Sedan kom en vindpust.

Kennedy Bakircioglu spelade upp, Måns Söderqvist trampade loss på kanten och hittade Linus Hallenius vid bortre stolpen. 1–0, ett anfall som kom efter ett naivt bolltapp av stötande mittbacken Månz Karlsson.

De följande tio minuterna kunde Hammarby utan vidare gjort fyra-fem mål.

– Vi tycker synd om oss själva, suckade Roar Hansen, och pratade om vattenkammade spelare.

Och visst, så omåttligt omtåligt och naivt var Åtvid, så mycket ryggrad saknades utan avstängde Daniel Hallingström.

Det blev bara ett mål – ett skott från Nahir Besara som turligt studsade in via Henrik ”Fimpen” Gustavsson i ÅFF:s mål – men så mycket var så katastrofalt oorganiserat i Åtvidaberg att det kunde slutat hur illa som helst.

Hammarby vann boll, vände spel, hittade in bakom backlinjen och spelade propagandafotboll mot inget motstånd alls.

Söder Bröder glödde, vore det inte för formidable Fimpen hade hela ÅFF brunnit upp.

Dessutom hade de, som många andra, slarvat med sin söderläxa.

I snart sagt alla starka sekvenser Hammarby haft det senaste året, när de verkligen etablerar tryck, så beror det på att Johan Persson kunnat vara mittfältsgeneral utan att pressas särskilt hårt. När han tillåts samla upp boll och vända spelet kan Hammarby starta sina anfall högt och komma i våg efter våg.

När lag trycker till Persson tvingas Bajen starta sitt offensiva spel tjugo meter längre ner, vilket ger en helt annan matchbild.

”Livet är njutning eller smärta”

Att Kennedy Bakircioglu ser ut som en superspelare beror på att han är det. Att Johan Persson ser ut som en superspelare beror ofta på att han tillåts se ut som det.

Nu ändrades allt ändå efter paus. Åtvidabergs lurigaste knep var att övertyga världen att de inte existerade, och mot ett lite slarvande, slappande Hammarby kunde de plötsligt börja kontra och hota. John Owoeri var bäst på planen i andra halvlek, sökte sig ut till den vänsterkant där felfotade Martin Christensen stoppat upp spel hela matchen, och lurade sig fram till 2–1 mot en arrogant högspelande backlinje.

– Livet är njutning eller smärta, och när vi människor har framgång vill vi dra oss åt njutningen. Vi har hållit på i femton månader, det kommer att komma fler dagar som ser ut som den här, när det är lite tuffare, sa Nanne Bergstrand.

Men så dags hade han redan räknat in tre poäng. När Åtvidaberg till slut petade in en stopptidskvittering dömdes den bort för offside.

Hammarby avslutade matchen med armarna mot himlen, på tredjeplats i allsvenskan.

Roar Hansen avslutade den liggandes i bönställning med ryggen mot planen.

Det såg inte särskilt njutbart ut.