Bank: Då blir Sjöström störst genom alla tider

1 av 11 | Foto: TT
Sarah Sjöström med guldmedaljen.
FOTBOLL

KAZAN. Hon gjorde det som ingen gjort förut, men fick det att se ut som om hon gjort det hundra gånger förut.

Sarah Sjöström erövrar inte världen längre.

Hon äger den.

Jo, det var som att se ett träningspass.

Kazan Arena är en speciell miljö, en simbassäng i världsklass utkastad mitt i Rubins mäktiga fotbollsarena, och vi var nästan tiotusen på läktarna, men det kunde lika gärna varit en morgonsimning inför en måndagssliten Carl Jenner i Eriksdalsbadet.

Sarah Sjöström gjorde som hon brukar:

Log ett leende, drog av sig träningsrocken, tömde en flaska vatten över huvudet, ordnade till simglasögonen – och simmade snabbare än alla andra.

Hon gick ut tre tiondelar snabbare än i semifinalen på första 50, men hade ändå med sig Jeanette Ottesen dit.

I EM för ett år sedan blev hon stressad av danskans snabba start och tappade simningen på vägen hem.

Ett år senare skakade hon av sig danskan som ingenting.

Då blir hon störst genom alla tider

Kraften i hennes avslutande femtio hade kunnat täcka elbehovet i Danmark i ett halvår, när hon stum och skrattande seglade i mål en evighet före alla andra var hon nutid, framtid och historia i ett och samma ögonblick.

Ingen svensk har tidigare tagit tre VM-guld i lång bana. Och om världen ser ut som nu även om ett år kommer hon att ta det där OS-guldet som skulle sopa undan alla tvivel:

Då blir hon störst genom alla tider, vid 22 års ålder.

Det är fullkomligt oerhört.

Sarah Sjöström var ju bara ett barn när hon erövrade världen, jag satt själv på en stekhet läktare i Foro Italico i Rom och såg henne slå världsrekord och bli världsmästare, och sedan dess har hon ägnat hela sitt vuxna liv (det är inte så långt) åt att både komma framåt och tillbaka.

Nu har hon fått tillbaka sitt VM-guld igen, och även om hon är obegriplig på många sätt kan vi åtminstone försöka förstå vad hon gjort för att ta sig hit.

Det finns ju olika sätt.

Vill vi vara tekniska går det att konstatera att hon är unik i sina andra halvor av loppen. Analyserna av hennes världsrekord i semifinalen visade att hon bröt vattenytan efter 2,79 meter, ett par centimeter tidigare än när hon slog världsrekord på 50 meter förra sommaren, att hennes frekvens var som högst i början och slutet av loppet, och att hon saktade ner 1,17 procent mindre under andra halvan än dåvarande rekordhållaren Dana Vollmer.

Men det är siffror.

”Hon har a l d r i g haft krav på sig”

Det finns så mycket annat i hennes idrottande som är mer relevant, som svensk idrott borde tappa på flaska och dela ut till varenda liten tjej och kille, varenda ungdoms- och elittränare i det här landet.

Låt oss kalla det T-modellen.

Utan talangen vore hon inget, den där perfekta simmarfysiken och känslan för vattnet som inte går att lära ut. Men lika mycket handlar det om tryggheten, tuffheten och teamet.

Ja, och för all del tränaren.

Människorna runt Sarah har aldrig stressat henne, familjen har gett henne trygghet istället för träning. Pappa Göran uttryckte det så här när vi pratades vid före EM:

– Hon har a l d r i g haft krav på sig. Vill hon inte simma så får hon väl göra något annat. Jag har sett barn som gråter vid bassängen, och så får det inte vara. Varför ska man hålla på då?

Tränaren Carl Jenner lägger upp planen i samråd med Sarah själv, lyssnar och formar idéerna efter hennes egen vilja – kraven och piskan kommer först efter det, när de vet vad hon känner, vad hon vill.

Kommer ta med hela Sverige på resan

För sex år sedan var hon en lycklig barnunge som rodnade när hon skulle prata engelska på presskonferensen i Rom. I Kazan kommer hon ut till pressen, drar med sig de utländska journalisterna och säger till allihop:

– Let’s take this in English.

Jag har sett så många elitidrottare jaga självförtroendet som om det vore en mygga i ett norrländskt tält, men för Sarah Sjöström har det alltid funnits där naturligt. Hon älskar att tävla, älskar sin simning, eftersom den ger henne glädje.

När hon kom ut till oss efter guldloppet erkände hon att hon varit knäsvag och nervös före start. Hela världen förväntade sig att hon skulle vinna, alla tittade på henne, allt utom ett världsrekord skulle vara en liten, liten besvikelse.

Så hon log.

– När jag känner av nerverna är det bara att skratta lite och le, förklarade hon.

– Det är därför jag ler innan jag går upp på startpallen: ”okej, det här blir skitkul”…

Nu sitter jag här och ser Sarah Sjöström gå högst upp på en rysk prispall, hon är mil före alla andra, hon har tre individuella distanser kvar att simma och det är bara ett år kvar till OS.

Sarah kommer att ta med sig hela Sverige på resan. Det kommer att bli skitkul.

FAKTA

Sjöströms medaljchanser i OS

50 meter frism. Tekniskt ligger Sarah en bra bit efter i sitt frisim jämfört med fjärilsimmet, men kapaciteten finns och i en final är marginalerna minimala. Det kan

bli guld, det kan bli en sjätteplats.

100 meter frisim. Trycket på andra 50 är Sarahs styrka, men frågan är om hon har tillräckligt med fart med sig dit. Slipar hon tekniken på vägen till Rio kan hon absolut vara en stark medaljkandidat. Guld? Det är en bit fram fortfarande.

100 meter fjäril. Tja, är man överlägset snabbast i världen med ett år kvar till OS finns det inget att fundera på. Klart att hon går för guld, och det är i dag svårt att se någon riktigt stark utmanare. Barnledighets-comebackande Dana Vollmer?

200 meter frisim. Distansen som Sarah valde bort i år, och frågan är om de kopierar upplägget i Rio eller satsar fullt ut. Om hon får ihop program och form är hon absolut med i toppstriden.

  4x100 meter medley. Kazan har varit ett bra besked. Jennie Johansson gör bra tider, Michelle Coleman har ryggkapacitet, Louise Hansson kan växa, och på hemmaplan finns skadade Ida Lindborg och Therese Alshammar, som kan spetsa konkurrensen. Medaljchans? Nja.

  4x100 meter frisim. Tre av fyra i VM-laget har chansen att göra dugliga OS-finaltider, och i ett lopp med skavanker hade de en sekund upp till pallen i VM. Vad säger Alshammar?