Bank: Alla pratar om den 18-åriga VM-drottningen

Foto: GETTY
Katie Ledecky, USA, har tagit tre guld i Kazan.
FOTBOLL

kazan. Simvärlden har fått sin drottning, drottningdistansen har fått en vinnare.

Hon heter Katie Ledecky, det är henne alla pratar om.

Men vet ni, det kan komma ett håll-käften-lopp från Sarah Sjöström den här gången också.

Ni vet hur det är med ungdomar.

Ibland är det besvärligt att de inte vet var gränsen går. Ibland är det fullkomligt underbart.

Katie Ledecky är 18 år gammal, det är lätt att glömma det, och hon har ägnat de senaste två dygnen åt att flytta ramarna för det möjliga en bra bit.

Hon har alltså inte ens tagit körkort än, är fortfarande en high school-student, men ändå gör hon saker som påminner mer om Jacques Anquetils Dauphine Libére/Bordeaux-Paris-dubbel eller Søren Lerbys två-matcher-på-en-dag-prestation.

I tisdags simmade hon alltså nytt världsrekord i finalen på 1 500 meter, utan att egentligen använda sin benspark förrän på sista sträckan. Sedan simmade hon av 700 meter, innan hon 28 minuter senare gick ut och simmade sig till final på 200 meter i VM:s hårdaste konkurrens.

Vann ”århundradets final” utan att blinka

När vi fick prata med henne efteråt satt hon där med sitt röda hår, sitt vuxna sätt och fick det att låta som att jogga ett varv i elljusspåret.

– Jag var inte rädd för att misslyckas, jag kände att jag inte hade något att förlora, sa hon.

Det första steget för att spränga gränser är att aldrig lära sig var de finns. Katie Ledecky simmade igen i går, i den där finalen på 200 meter som hennes tränare Bruce Gemmell kallade ”århundradets lopp”. Missy Franklin var med, Fede Pellegrini var med, nederländska kanonen Femke Heemskerk ville slåss, Ungerns järnlady Katinka Hosszu också.

Ingen simmare har någonsin vunnit VM på 200, 400, 800 och 1 500 meter. Jag vet inte om Katie Ledecky vet om det, men jag vet att hon kommer att spränga den gränsen också. Hon har vunnit tre av fyra nu, hon blåste hem århundradets final utan att blinka.

Hon slog allt och alla, utom Sarah Sjöström.

Sjöström har något att bevisa

Sarah simmade inte 200, men hon gör det i dag, i lag- kappen. Hennes årsbästa är bättre än Ledeckys segertid i finalen, och det har märkts att hon är sugen på att göra precis samma sak som i Berlin förra sommaren: använda lagkappen till att visa att hon är snabbast på 200 meter också.

– Om de undrar hur snabbt jag simmar 200 meter får de väl se det i lagkappen, sa hon före VM.

I dag får vi se. Jag tror vi får se mycket.

Sarah är fortfarande bara 21, hon har inte riktigt lärt sig var gränserna finns någonstans.