Bank: Världsetta även på 200 fritt

FOTBOLL

KAZAN. Det är inte lätt att bli bäst i världen, men det är sannerligen inte så lätt att vara det heller.

Vad ska Sarah Sjöström göra i Rio? Vad ska hon välja när alla vägar ligger öppna?

Lunchregnet hade trummat färdigt, vilodagarna hade kommit och gått, och ett ovanligt hetsigt svenskt finalpass hade bara en punkt kvar.

Det var dags för Sarah att svara.

Hon är inte den lättirriterade typen, men när man frågat henne om varför hon valt bort 200 meter frisim i Kazan har hon inte kunnat hålla tillbaka. Hon har muttrat, bitit ifrån, låtit som en Ingemar Stenmark som inte orkat förklara för en som inte begrip’.

– Om ni undrar hur snabbt jag simmar 200 meter får ni väl kolla på lagkappen.

85 hundradelar bättre än världsmästaren

Det här har varit hennes upplägg, hennes tävlings­tankar, hennes sätt att hitta en plan som fungerar.

Och det här, det var hennes svar. Dagen efter att vi pratat om ”århundradets lopp” efter finalen hon valde bort gick hon i vattnet och simmade en förstasträcka som är det fjärde snabbaste lopp som någonsin simmats på distansen, det näst snabbaste i textildräkt, 85 hundradelar snabbare än den tid Katie Ledecky vann guld på.

– Sarah är världens bästa 200 meter frisimssimmare, sa hennes tränare Carl Jenner, och det lät enkelt.

Det är det som gör allt lite svårare.

Lagkappsfinalen var fantastisk på så många sätt. Bara att se ett svenskt lag konkurrera med de stora jättarna på 4x200 gav Rom 1994-vibbar, att se Louise Hansson växa ett par centimeter och Ida Marko-Varga visa lejonhjärta efter att knappt ens ha kunnat träna (hon blev mamma för två år sedan) var en öppen dörr till Rio.

Och Sarah Sjöström?

Vad ska man ens säga om Sarah Sjöström?

Hon förlorade stort i varje vändning mot världs­simmaren Missy Franklin – hon har fortfarande inte hittat rätt i sina frisimsvändningar – men krossade

henne ändå totalt. För henne står alla dörrar öppna, men problemet är att det tvingar henne att välja och välja bort en gång till.

Tränaren: Det är ett lyxproblem

Kazan är ett test för Jenner och Sjöström. För ett år sedan orkade hon inte hela EM, och de kommer att vänta med att utvärdera VM tills VM är över. De verkar ha prickat allt rätt den här gången, de kommer att ha fler alternativ än en femåring i en plockgodisbutik om allt går som det verkar.

Hur gör en simmare som kommer att vara favorit på 100 fjäril, som simmar 200 fritt snabbast av alla, som mycket väl kan vara en guldkandidat på 100 fritt och

50 fritt? Och som samtidigt kan ha lagansvar och medalj­chanser i tre olika lagkapper?

– Det är ett lyxproblem om Sarah är snabbare än de andra på flera grejer, säger Carl Jenner.

Deras samarbete, integritet och strävsamhet är så imponerande, på så många sätt. De hetsar inte, de är noga med att lyssna på Sarahs inre drivkrafter, de ser till att ta steg för steg utan att hoppa över något på vägen, och de vet att utan lust kommer just den här simmaren ingenstans.

200 fritt är en distans som kostar på för Sarah Sjöström. Inte i träning men på tävling. När VM och Brasilien-lägret och semestern är över måste de sätta sig ner med tävlingsprogrammet i Rio och göra en första planering som kan komma att avgöra så mycket.

Det kommer inte att bli enkelt. Men det kommer att bli svårare för alla de som försöker komma ikapp henne.