BANK: Därför kan Rio bli en blöt fest

Sportbladets krönikör summerar sim-VM

Foto: Foto: AFP
Sarah Sjöström är i topp i fjäril, men missade gulden i frisimmet.
FOTBOLL

ÅTTA SAKER VI MINNS FRÅN VM I KAZAN:

1. Den tuffa tisdagen

Katie Ledecky, 18, blev VM-drottning och skrev all sorts historia på vägen när hon vann 200, 400, 800 och 1500 frisim – ingen annan hade tagit den kvadrupeln.

Mest imponerande var hennes tisdagspass. Hon krossade sitt eget världsrekord i finalen på 1500 nästan utan att koppla på bensparken, klev upp, simmade av, för att en halvtimme senare ta sig till final i det stenhårda 200-fältet.

– Benen skakade lite, sa hon.

2. Britternas comeback.

De lastade in tungt inför OS på hemmaplan, men det dröjde två år innan de kunde räkna in effekterna.

Till Kazan kom de med ynglingarna Ross Murdoch, James Guy och Adam Peaty – från Kazan åkte de med en skottkärra full av guld och glitter: fem guld, nio medaljer. Simvärlden har fått en ny stormakt.

3. Sarahs segertåg

Jo, hon strålade inför VM, men innan man vet vet man aldrig säkert. Och Sarah Sjöström behövde bara ett lopp på sig för att visa att hon menade allvar.

Världsrekord redan första dagen, världsrekord igen i finalen – världens fjärildrottning hade inga som helst planer på att lämna ifrån sig tronen. När VM var över hade hon roffat åt sig fem medaljer.

4. Simone Ruffini gör allt

Att se män simma 25 kilometer brukar inte vara det allra mest dramatiska man kan göra under ett VM.

Men italienaren Simone Ruffini gjorde i alla fall sitt bästa. Han mådde illa, han kräktes två gånger under loppet, han vann guld, och när han ställde sig överst på pallen hade han hunnit skriva en lapp som han höll upp inför alla: Aurora, mi vuoi sposare? ”Vill du gifta dig med mig, Aurora?”.

Aurora Ponsele sa att det kom som en chock, sen sa hon ja.

–  Vi håller bröllopet någon efter Rio.

5. Kejsarfiaskot

Ibland är det dumt att försöka vara smart.

Aldrig i simningens historia hade en herrfinal på 4x100 fritt simmats utan USA eller Australien på prispallen.

Den här gången kom de inte ens till startpallen.

Båda simmade försöken med b-uppställningar, båda gjorde praktfiaskon och missade finalen.

6. Julias jubel.

Konkurrenterna har kritiserat hennes Kazan-comeback efter dopningsavstängningen, men hemmapubliken brydde sig inte ett dyft.

Julia Efimova hade en extatisk hall i ryggen när hon gick ut för att simma 100 meter bröstsim, en liten stund senare hade hon slagit favoriten Ruta Meilytute och ordnat ett guld.

7. Lochte leker.

Fosbury-floppen, Gunde Svans långstav, David Berkoffs u-båtssimning… det har alltid funnits idrottare som vill ge sig ut i det okända för att hitta nya tekniker, nya vägar fram.

De senaste månaderna har Ryan Lochte försökt utveckla en ny vändningsteknik, där han gör sina kickar i ryggläge istället för rättvänd.

Det gick som det gick, det går som det går, men VM-finalerna fick en ny krydda.

– Han blir snabbare, men det kostar mycket också, log den inte-helt-övertygade-simnörden Simon Sjödin.

8. Jennie tar steget

Först den chockade blicken, sedan den exploderande glädjen, och till sist tårarna som bara rann… Jennie Johanssons guldlopp på 50 meter bröst var en enda lång hyllning till den strävsamma viljans kraft.

Hon åkte till VM med målet att säkra en OS-plats, hon åker härifrån med en guldmedalj om halsen. Mer lycka än så ryms inte i en femtiometersbassäng.

ÅTTA SAKER VI SER FRAM EMOT I OS:

1. Battle of the Butterflies

Att Michael Phelps inte var i Ryssland betyder inte att han inte var närvarande. När sydafrikanen Chad Le Clos skvalpade hem guldet vände han sig mot andra sidan Atlanten:

– Jag simmade precis på en tid han inte gjort sedan 2009. Så han kan hålla tyst.

Dagen var inte ens till ända när Phelps svarade med ett raketsnabbt comebacklopp på 100 fjäril.

– Hans uttalanden var intressanta, flinade han. Det ger mig bara bränsle. Vill han snacka så snacka. Varsågod.

Le Clos? Han har redan tryckt rubriken för nästa sommars dunderduell:

– Det kommer att bli Muhammad Ali mot Joe Frazier.

2. Sarahs simning.

Sarah Sjöström och Carl Jenner har aldrig pratat om något annat mål än ”att ta en medalj i OS”. De får nog svårt att få gehör för den målbilden i breda kretsar. I Rio lär Sjöström vara storfavorit på sitt älskade 100 fjäril, redan första dagen, och stå med en handfull medaljchanser även efter den finalen. Pallar hon?

3. Drottningdistansen.

Fede Pellegrini kommer från 400-distansen, Missy Franklin från ryggsimstronen, Katie Ledecky från high school och Sarah Sjöström kommer kanske.

I VM kallades 200 frisim för ”århundradets lopp”. Det blir hetare i Rio.

4. Världens snabbaste (frans?)man.

Efter tre raka titlar på 50 fritt tvingades César Cielo lämna walk over inför titelförsvaret i Kazan. Det lämnade vägen över för monstret Florent Manadou – om ett år möts de inför Cielos landsmän i Brasilien. Den som blinkar missar något.

5. Jennie Johanssom simmar 100

I går blev hon världsmästare på femtio meter bröstsim, en distans som saknas i OS.

Nu har hon ett år på sig att ny samma nivå på dubbla distansen. Nu vet världseliten i alla fall både vem hon är och vad hon kan göra med sin simning.

6. Oh Mama.

Sveriges damer simmade tre lagkapper i Kazan, och gick till final i alla. På 4x100 meter medley blev det ett bragdsilver. 4x200 meter började med att Sarah Sjöström simmade historiens näst snabbaste textildräkts-lopp på distansen och slutade med att småbarnsmamman Ida Marko-Varga krigade sig och Sverige nästan hela vägen fram till pallen.

Sverige är en 1.57-kvinna bort från att slåss om den allra finaste medaljen nästa sommar. Börja träna för Brasilien, brudar.

7. Oh Mama II

En krånglande rygg satte stopp för VM-deltagandet, men drömmen om Rio lever fortfarande. OM Therese Alshammar kommer tillbaka i hyfsad form får Sverige en medaljosande förstärkning i lagkapperna – och Tessan själv det karriärsslut en hel simmarvärld unnar henne.

8.  En bassäng, en värld.

Om Kazan lärt oss något så är det att konkurrensen blivit både spetsigare och bredare. Ett år före London-OS tog bara två nationer (Kina, USA) fem eller fler guld i VM. I Kazan tog USA åtta guld, Australien sju, Storbritannien och Kina fem.

Simsporten växer för varje dag som går, i Rio kommer toppen att vara bredare än någonsin.