Bank: Valde varken defensiv eller kaos

Ukraina vågade inte prova – för Tyskland var det en perfekt start

FOTBOLL

PARIS. Var Tyskland tillräckligt bra för att visa allt de kan?

Jodå.

Var Ukraina tillräckligt vasst för att visa varför de ändå kan få problem?

Jo, det också.

Sportbladets Simon Bank.

Men först: Vi och våra pappor.

Mycket förändras, mycket händer, men väldigt länge har fotboll på så många sätt varit det, bandet mellan pappa och son, pappa och dotter. Ett sätt att umgås, en klubbsympati, en halsduk, något att spela eller prata om.

Just den här söndagen kom att handla om just det, om papporna.

Uzeir Srna överlevde två krig för att plantera sin kärlek och sitt fotbollskunnande i sonen Darijo. Han tränade honom, han hjälpte honom, han var den som Darijo alltid tackade för allt.

Pappan somnade in under match

När Kroatien slog Turkiet med 1–0 spelade Darijo som vanligt. När matchen var över fick han veta att han inte längre hade en pappa, att Uzeir hade somnat in medan hans grabb bar kaptensbindeln för sitt land.

György Garics Senior flyttade till Österrike från Ungern, hans pojke György kunde välja vilket landslag han ville representera och valde sitt nya land.

På tisdag skulle en gammal, sjuk far få se sin grabb representera Österrike mot Ungern. György junior har själv förklarat att han inte riktigt vetat om han ska sjunga med i en nationalsång eller två.

Nu vet han att hans pappa aldrig får se honom sjunga. György Senior har just somnat in, ett par dagar före en match som skulle summera hans liv.

Vi, våra pappor och vår historia.

I kvällsmatchen gick ett tyskt lag ut för att visa att Jogi Löw valt rätt när han fattat de tunga val han hade att fatta.

Var valet att spela med guldpojken Mario Götze som falsk nia, i stället för en mer traditionell forwardstyp, korrekt? Gjorde han rätt när han valde att ge Shkodran Mustafi jobbet som Rüdiger-vikarie där i mittförsvaret?

Tyskland har sin styrka i sitt mod och sin spelskicklighet, och de visade det verkligen.

De skickade upp sina ytterbackar, och lät spelgeniet Toni Kroos ligga djupt och låta sin spelförarfot skära sår mellan Ukrainas försvarslinjer. Fem flytande anfallare löpte runt bakom ryggen på ett ukrainskt mittfält, Tyskland drog isär dem i hela planens bredd och drev upp ett fruktansvärt passningstempo.

Kroos var magnifik, de töjde ut Ukraina till bristningsgränsen och visade exakt hur svårt det kommer att bli att försvara mot dem.

Lag kommer försöka straffa deras offensiv

Men det där är ju bara ena sidan av det här tyska laget.

Den andra är att allt det där modet också gör dem blottade defensivt, och de skickligaste lagen kommer att försöka straffa dem med blixtkontringar mot två kvarvarande försvarare.

Ukraina var av och till lite för halvdant i sin strategi – de valde varken totaldefensiven eller totalkaoset – men gud ska veta att det här prövade landslaget har kvalitéer. Kantkanonerna Jarmolenko och Konopljanka är hot mot de flesta, och de hade egentligen bara behövt två saker för att få hål på tyskarna:

Lite bättre spelbyggande bakom sig.

Lite mindre Manuel Neuer framför sig.

Nu tog Neuer det som trots allt slank igenom, och efterhand fick Ukraina allt svårare att ens orka fram till försök.

Perfekt slut på en perfekt början

Och Tyskland? Jo, när den skadeplågade Bastian Schweinsteiger kom in och rakade in 2–0-målet i slutsekunderna så var det ett perfekt slut på en perfekt början.

Men det var en annan målskytt som gav dem matchen.

Shkodran Mustafis pappa heter Kujtim, en Albanien-bördig affärsman som ända sedan han, sjutton år gammal, fick en son, har ägnat sig åt att hjälpa den där sonen på vägen.

För två år sedan fick Kujtim ett telefonsamtal från grabben, som undrade om han kunde tänka sig att köra honom till Frankfurt. Det var förstås en smal sak för en farsa som kört sin ”Donny” till träningar och matcher genom hela uppväxten, men han undrade ändå varför.

– Jo, sa Shkodran. Joachim Löw har ringt. Marco Reus är skadad, Löw will att jag flyger till VM med landslaget.

Shkodran Mustafi hade tidigare pratat om att han kunde tänka sig att spela för Albanien, men nu blev han – efter att just ha debuterat för Tyskland – världsmästare istället.

Pappa Kujtim hann aldrig åka till Brasilien, han har gjort klart att han inte tänker göra om det misstaget den här gången.

Efter arton minuter slog Toni Kroos en frispark från höger. Vid bortre stolpen gick en mittback upp och skallade in matchens 1–0 för Tyskland.

Det tog Shkodran Mustafi elva landskamper att göra sitt första landslagsmål.

Hans pappa satt på läktaren och såg på.

ARTIKELN HANDLAR OM