Bank: Illa av Zlatan – men ingår i paketet

Folk pratar om ”respekt” – jag kunde inte bry mig mindre

FOTBOLL

PORNICHET. Zlatan Ibrahimovic gick av planen utan att tacka de nedresta svenska supportrarna.

Illa, men:

Är det verkligen just där gränsen går?

Lite lägre röstläge, lite tröttare ögon, lite kortare svar på lite längre frågor.

Det är alltid speciellt att möta fotbollsspelare dagen efter en förlust, när tröttheten och besvikelsen stöter mot varandra och de flesta mest av allt bara vill slippa världen utanför.

När landslaget kom hem till Pornichet skickade de ut Andreas Isaksson (för sista gången?), Martin Olsson, John Guidetti och Andreas Granqvist för att ta straffjobbet med medierna.

Det kom frågor om matchen som varit, matchen som kommer, många frågor om den där skavande nollan i kolumnen för ”avslut på mål”.

Och så frågades det om Zlatan.

Har gett saker som ingen annan gjort

Det görs alltid, det ingår. Just den här gången handlade de om något som upprört många – att landslagets kapten klev rakt av planen efter 0–1 mot Italien, utan att skicka så mycket som en vinkning upp till de tiotusen fans som vikt sina sommarplaner till att stötta Sverige på plats i Frankrike.

Det är så klart inte bra.

Att ta ett ansvar för relationen till fansen ingår i kaptensuppdraget, en kapten ska uppträda korrekt och juste, han ska vara en sköld för sina lagkamrater och ett fönster för folket utanför.

Han vinkade inte. Folk blev förbannade.

Jag har full förståelse för den reaktionen och åsikten, jag delar dem bara inte.

Zlatan Ibrahimovic har spelat för Sverige sedan 2001, han har lett svensk fotboll sedan 2006, han har gett saker till det här (fotbolls)landet som ingen annan någonsin gjort. Han har ofta varit en varm, generös, charmig förebild som öppnat dörrar för ungdomar som aldrig sett något annat än väggar. Och han hade just upplevt en fruktansvärt tung förlust mot sitt andra hemland på plats i sitt tredje hemland, i det som förmodligen är hans allra sista mästerskap.

En unik vinnarskalle agerade i affekt, han ville bara därifrån.

Bra? Rätt? Nä.

Kunde inte bry mig mindre

Men av alla de där sakerna som Zlatan Ibrahimovic gör, och som vi skriver på kontot ”Zlatan är Zlatan” så är det där inte ens en fluglort i marginalen. Zlatan gör saker som ingen annan, eftersom han är som ingen annan. En del kan vi protestera mot, annat får vi nog helt enkelt köpa som en del av paketet.

Efter varje landskamp är det trafikstockning i min mejlbox av alla som känner sig förnärmade av att lagkaptenen inte sjunger med i nationalsången. Vad är det ens? Det finns ingen som representerar Sverige i världen på samma sätt som Zlatan, och jag skulle inte kunna förmå mig att känna ens ett uns av stolthet över ett land som ställer särskilda krav på exakt hur man måste manifestera sin kärlek till landet man kommer ifrån.

Folk pratar om ”respekt”, men respekt innefattar också respekt för den som inte vill sjunga en 170 år gammal folkmelodi före en fotbollsmatch.

Jag kunde faktiskt inte bry mig mindre.

I min värld är det ett problem att Zlatan har en status som gör att inte ens hans förbundskapten eller chefer verkar kunna styra honom. Det är ett problem att förbundet blivit en tummelplats för hans egna kommersiella projekt (appar, sockervatten, dokumentärfilmer). Det är ett problem att han av och till sparkar neråt, använder härskartekniker eller en form av mentalt våldskapital mot människor som står under honom i olika sorters hierarkier.

Att han då och då misslyckas med att vara precis a l l t vi vill att han ska vara – politiskt medveten, professionell gentemot media, tillgänglig för fansen, mysig och allmänt härlig – är något annat.

– Man måste respektera människor för vilka de är, sa Erik Hamrén efter matchen. Zlatan är en av de största vinnarskallarna jag känner. Man måste respektera att vi är på olika sätt.

Det hade förvånat mig mindre om Hamrén kom till presskonferensen klädd i klapphatt än om han skulle kritisera sin nummer tio, men jag tycker att han har en poäng.

Det finns en hel del som förtjänar att granskas och kritiseras eller till och med sågas när det gäller Zlatan Ibrahimovic, karusellen kring honom, dansen kring guldkalven.

Det här var ett misstag som bottnade i besvikelse eller otänksamhet.

Det finns verkligen värre skäl. Det finns verkligen annat att ifrågasätta.