Giants succé har skapat fotbollsfeber i New York

SPORTBLADET

NEW YORK. Giants till Super Bowl?

För bara någon vecka sedan framstod ett sådant scenario som rent absurt, men nu är New Yorks stora hopp en enda match från the big enchilada.

Och plötsligt utbryter fotbollsfeber i baseboll-mekkat.

Fotboll, alltså det dom kallar fotboll här, är USA:s största sport – utom i New York.

Det får vara hur det vill med tittarsiffror och mediabevakning i resten av landet – här är basboll fortfarande nummer ett.

Överlägset, dessutom.

Det är mellan Yankees och Mets man måste välja, det är slagmän som ”A-Rod” och Derek Jeter som blir superstjärnor och det är baseboll man tvingas diskuteras med dörrmän, bartenders och brevbärare.

Men just nu, just de här grå januaridagarna, sitter fotbollen åtminstone tillfälligt i förarsätet även här. Tidigare utskällda och bespottade Giants gör nämligen oväntad succé i NFL-slutspelet.

Att de slog Tampa i första wild card-omgången var redan det en framgång som väckte viss häpnad. Men i söndags lyckades de dessutom skrälla mot NFC-ettan Dallas Cowboys – i Texas.

Det innebär att Giants spelar konferensfinal mot Green Bay Packers till helgen. Vinner de även den är de plötsligt klara för Super Bowl i Phoenix den 3 februari.

Var tvungen att se matchen

Det vore närmast chockerande och skulle förmodligen sätta baseboll-mekkat i fotbollsbrand. Det råder som sagt redan feber. Till och med jag, som inte alls är särskilt förtjust i amerikansk fotboll, var tvungen att se matchen mot Cowboys och mja ... nu ska nog vara lite försiktig här. De gånger jag försöker ha åsikter om amerikansk fotboll brukar jag, av ren okunskap, klanta till mig så svårt att läsare med större insikter i ämnet med all rätt blir vansinniga. Men jag tror jag törs påstå att Giants defensiv var rätt så briljant.

Förmodligen måste den vara ännu mer briljant mot ett Green Bay anfört av Brett Favre – 38-årig quarterback-legend som bara blir bättre och bättre med åren.

Hoppas det.

Den här febern är trevlig.

I American-konferensen skrällde San Diego Chargers mot regerande mästarna Indianapolis Colts den gångna helgen.

Kul.

Säsongen tar slut mot Patriots

Men i konferensfinalen ställs de mot New England Patriots och då tar säsongen slut, törs jag nästan garantera.

Patriots följde upp sin perfekta grundserie – 16 segrar av 16 möjliga – med en 31-20-vinst över Jacksonville Jaguars i första slutspelsomgången och absolut inget tyder på att någon ska kunna röra dem.

Medan den här spalten haft semester har det mest handlat om doping i den amerikanska sportvärlden.

Marion Jones har dömts till fängelse och kongressens särskilde utredare George Mitchell har namngivit 78 (!) baseboll-spelare som fuskare.

Nu ägnar en sådan som Roger Clemens all sin vakna tid åt att försöka bestrida anklagelserna.

Det är beklämmande att se. Om någon någon pitcher eller slagman en enda gång kunde resa sig upp och förklara att ja, jag började bli gammal. Unga, hungriga spelare flåsade mig i nacken. Jag dopade mig för att kunna hävda mig ytterligare några säsonger ... då skulle den personen med all säkerhet få syndernas förlåtelse av publiken.

Men istället envisas de med att ljuga, att slira på sanningen, att påstå att de blev lurade och inte visste vad det var för hokuspokus läkarna injicerade i rumporna på dem. Och fansen förakt bara växer och växer.

FAKTA

HETAST

Eli Manning – Bäst i familjen, för ovanlighetens skull.

Tom Brady – Fortsätter vara perfekt.

Brett Favre – Legend som bara blir bättre med åren.

Daniel Alfredsson – Kung i tungsviktsmötet mellan Senators och Red Wings.

KALLAST

Peyton Manning – Sämst i familjen, för ovanlighetens skull...