Febern har nu slagit över i total hysteri

Per Bjurman: Det är en stor tid att vara i New York

SPORTBLADET

NEW YORK. Empire State Building lyser Giants-blå om kvällarna, elektronikbutikerna säljer platt-tv-apparater som vore de jordnötter och lokaltidningarnas sportredaktioner har emigrerat till Arizona. Nedräkningen mot decenniets sporthändelse i New York har börjat.

Redan i förra veckans spalt konstaterade jag att Giants sensationella avancemang till Super Bowl orsakat fotbollsfeber i baseboll-mekkat New York.

Den febern har nu slagit över i galopperande hysteri. Lokal media ger som vanligt en bra bild av läget.

Tidningarna Times, Post och News hade i söndags, en vecka innan showdown, samtliga mellan 19 och 20 medarbetare plats i Phoenix – allt enligt den den senare publikationens trevlige krönikör Filip Bondy.

Under veckan kommer de uppställningarna givetvis att förstärkas ytterligare; det är i princip bara hockeyskribenterna Larry Brooks och John Dellapina som inte flyttat till Arizona utan något slokörade får fortsätta följa det jämförelsevis iskalla New York Rangers till North Carolina, Philadelphia och, på självaste dopparedan, Montreal.

Som jämförelse kan nämnas att Aftonbladet – Skandinaviens största tidning – hade en trupp a’ elva personer under senaste fotbolls-VM. Och då gällde det alltså en månadslång turnering.

Nu handlar det om en enda sketen, tre timmar lång match. Fast i skenet av intresset på hemmaplan är satsningen säkert alldeles riktigt.

Den lokala ekonomin glöder – tack vare Giants

Folk har blivit alldeles tokiga i New York.

Man kan just nu inte göra någonting någonstans utan att någon börjar febra om Giants eventuella chanser mot Patriots på söndag.

Typexempel:

När jag härom förmiddagen stod och bläddrade i tidningsstället på den just då ganska folktomma Barnes & Nobles-bokhandeln vid Union Square kom en biffig säkerhetsvakt fram och nickade åt mitt håll. Jag trodde först han fått för sig att jag skulle snatta en Playboy, men nejdå.

– Vad tror du om matchen, frågade han apropå ingenting. Jag tror de har en chans.

Medan resten av landet svettas i låne- och börskris glöder den lokala ekonomin också – tack vare Giants.

Bland annat slår försäljningen av svindyra platt-tv-apparater alla slags rekord. Alla vill se decenniets match i HD.

– Det är precis som kring jul. Ingen tvekar att spendera lite extra pengar en sån här gång, säger Sam Beyruti, chef i en P.C. Richard-butik på Broadway till Daily News.

Matvarubutikerna noterar samma slags konsumtionsvilja. Fansen sägs redan ha börjat hamstra öl och chips och sammanlagt räknar kedjan D’Agostini med en 20-procentig försäljningsökning av den sortens varor. I sportbutikerna räcker personalen knappt till för att kränga

Giants-souvenirer. Tröjor, jackor, hjälmar och all annan typ av skröfs med kopplingar till quarterbacken Eli Manning säljer som rabatterade Foppa-tofflor på en campingplats i Örnsköldsvik.

– Efterfrågan är överväldigande, flämtar Brandon Steiner på Steiner Sports till News.

Och över alltihopa tornar Empire State Building – veckan till ära färgad i Giants-blått. Det är, kort sagt, en stor tid att vara här.

Utanför New York är det fortfarande ingen som tror att Giants har minsta chans mot mäktiga Patriots.

Men Big Apple-murvlarna out west låter sig inte bekommas.

Enligt dem finns det åtminstone två faktorer som talar för vad som i så fall skulle vara en av tidernas fetaste Super Bowl-skrällar:

1.) Tom Brady har haltat omkring i en gips-sko och kommer inte att vara sig själv.

2. ) New York-lag är alltid som bäst när de slår ur underläge.

Om de mot all förmodan har en poäng och Giants faktiskt vinner törs jag knappt tänka på vad som händer i den här stan.

FAKTA

Hetast

Tom Brady Det är på honom det hänger nu

Eli Manning Och honom.

Bill Belichik Patriots coach.

Tom Coughlin Giants coach.

Kallast

Roger Clemens Desperado ingen tror på.