”Shaq” var slut – nu är han hetast i NBA

SPORTBLADET

NEW YORK. Jag tyckte jag hade hört att Shaquille O’ Neal var slut.

Men förra veckan trejdade Phoenix Suns helt sensationellt till sig bjässen från Miami – och nu är ”Shaq” plötsligt hetast i NBA igen.

NBA-trejden mellan Phoenix och Miami har förstås varit veckans stora sportsnackis i USA. Superstjärnan Shaquille O’ Neal gick alltså till Phoenix – i utbyte mot Marcus Banks och fyrfaldige All Star-giganten Shawn Marion.

Man kan bli häpen för mindre.

Jag följer inte NBA särskilt ingående, men tycker mig i flera år ha hört att 36-årige ”Shaq” sett sina bästa dagar och numer i första hand lever på att basketfans ändå vill se en levande legend in action.

Men om det vore sant skulle ju inte just Phoenix ha blandat sig i leken. Suns är ingen lallar-organisation som skeppar iväg en Marion för möjligheten att sälja lite mer souvenirer. Det är en ständig mästerskapsaspirant som bara genomför trejder om de kan bidra till att öka slagstyrkan.

Flera underhållande presskonferenser

Och det försäkrar klubbledningen också att man tror att den här dramatiska överraskningen ska göra.

– Jag är medveten om att jag utsätter mig för risken att bli kritiserad, sa general managern Steve Kerr vid en presskonferens i Arizona-solen förra veckan.

– Men jag är helt bekväm med beslutet. Jag är övertygad om att det ger oss större chanser att vinna matcher och större chanser att gå långt i slutspelet.

O’Neal själv är inne på samma linje.

– Jag är väldigt upprörd, svarade han med stort leende när han vid en annan, underhållande presskonferens några dagar senare fick frågor om det faktum att skeptiker hävdat att han inte passar in i Suns.

– Och ni vill inte se mig upprörd. När jag blir det är jag känd för att göra vissa saker. Som att vinna mästerskap till exempel.

Den vanligaste invändning som luftats i veckan är att ”Shaq” är för skadedrabbad – och för långsam för kvicka Suns.

– Bara för att Heat haft en stil som inte krävt så mycket springande tror folk att jag inte kan springa längre. Men det kan jag visst, kommenterade han den kritiken vid presskonferensen.

Några dagar senare deltog jätten i en första träning med sina lagkamrater och konstaterade något utmattad att det de facto springs betydligt mer i Phoenix än i Miami.

– Det var annorlunda. Det var väldigt intensivt. Nu förstår jag hur det här laget kan hålla sådant högt tempo under matcherna ...

”Shaq” får inte spela än – måste anpassa sig först

Sedan poserade han på en väldigt rolig bild med Steve Nash – Suns briljante men förhållandevis småväxte superstar. Någon match blir det enligt coachen Mike D’Antoni inte ännu på ett tag. ”Shaq” måste anpassa sig till sin nya omgivning först, och det kommer att ta sin tid, tror D’ Antoni.

Men sen ska han vara beredd att hjälpa Phoenix Suns att ta titeln.

Tja, varför inte?

Johan Santana, Minnesota-pitchern Yankees dreglade efter, hamnade till sist i – Mets. Snyggt jobbat av lillebror ute i Queens.

I den mån man alls läser om baseball handlar det annars mest om dopning just nu, tyvärr. The Rocket, Roger Clemens, ska vittna inför en kongresskommitté – under ed. Han tänker uppenbarligen förneka alla anklagelser där också. Man får hoppas legenden vet vad han gör. Det var lögner i den typen av förhör som till slut kom ikapp Marion Jones.

Bilderna på den blödande Richard Zednik väcker minnen av den hemska kväll i Mora 1995 när Bengt Åkerblom omkom i en likadan olycka.

Efter den tragedin blev det obligatorisk med halsskydd i svensk hockey, men den regeln verkar inte efterlevas särskilt hårt.

Varför då?

FAKTA

HETAST

Eli Manning Ännu pågår firandet.

Shaquille O’Neal Hetaste trejden på år.

Alexander Ovtejkin NHL:s största stjärna.

Jimmie Johnson Daytona 500 står för dörren.

Johan Santana Kungen av Queens.

KALLAST

Roger Clemens Karriären slutar alltså med kongressförhör.