Sju svenska spelare i Stanley Cup-finalen

”Ju mer jag reflekterar över det, desto mer svindlar tanken”

SPORTBLADET

DETROIT. Sju vågade livet...

Nä, den snajdiga gamla filmtiteln har kanske ingen riktig täckning.

Men sju suveräna svenskar har i alla offrat allt de har av inneboende hockeyglöd och står i natt inför en Stanley Cup-final som lovar att bli klassisk.

Ju mer jag reflekterar över det, desto mer svindlar tanken.

Vi har sju svenska spelare i Stanley Cup-finalen.

Sju!

Och det är inte vilken Stanley Cup-final som helst Nicklas Lidström, Tomas Holmström, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson, Johan Franzén och Andreas Lilja ska vara med och avgöra heller..

Den bäst-av-sju-pjäs Pittsburgh Penguins och svenskarnas Detroit Red Wings inleder i Joe Louis Arena strax efter två i natt – svensk tid – är det mest emotsedda som ägt rum i en nordamerikanska hockeyrink sedan...ja, kanske rent av sedan 1983, när Edmonton utmanade New York Islanders för första gången.

Kryllar av nya och gamla stjärnor

Nu som då kommer det att krylla av både unga och gamla stjärnor på isen. Nu som då är det två underbart offensiva, kreativa och hyperskickliga lag som möts. Nu som då finns det ett inbyggt moment av att nånting nytt, ungt och modernt försöker välta omkull en etablerad dynasti.

Nu som då är det extremt svårtippat också.

Innan de spelat en första match är det praktiskt taget omöjligt att veta nånting om hur Wings och Penguins – som inte mötts på hela säsongen – reagerar på varandra.

Vad innebär det för magikern Sidney Crosby att plötsligt ställas mot en back av Nicklas Lidströms kaliber? Och vice versa – vad händer en storback som Brian Rafalski när han plötsligt får en forward av Evgeni Malkins klass att hantera? Hur kommer det att se ut när båda lagen på banan älskar att inneha pucken? Hur reagerar det lag som hamnar i underläge för första gången i hela slutspelet? Hur klarar Marc-Andre Fleury av att få Tomas Holmströms berömda ändalykt i famnen? Kan Chris Osgood ta Marian Hossas laserstrålar till skott?

Som den store filosofen Percy Nilegård skulle sagt:

Frågor, frågor – och inga svar.

Häpnadsväckande trollerinummer

Det enda vi kan vara i det närmaste helt säkra på är att vi får se de sju svenskarna, likt sju samurajer (ja, vi är mycket för filmreferenser i dag) utrustade med klubbor i stället för svärd, ge precis allt. Igen.

Zetterberg kommer att utföra nya häpnadsväckande trollerinummer ihop med radarpartnern Pavel Datsyuk. Pittsburgh-backarna kommer att använda Holmström som mexikansk piñata när han parkerar framför Fleury och norrlänningen kommer inte att bry sig ett endaste dugg utan fortsätta styra in puckarna med precisionen hos en robot. ”Lidas” kommer att befinna sig på exakt rätt ställen vid exakt rätt tillfällen. Kronwall kommer att sätta in open ice-knockar så det rister i det frusna vattnet. Samuelsson kommer att gnugga reklamen av sargerna. Lilja kommer att stirra ner självaste Georges Laraque. Och när han väl är med kommer The Mule att ge andrakedjan samma lyster och glans och obönhörliga effektivitet som förstaditon.

Det kommer att bli alldeles fantastiskt att se.

Missa inte.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL