Lidström – störste svensken genom tiderna

SPORTBLADET

PITTSBURGH. 22.47, lokal Pittsburgh-tid på onsdagskvällen, skrevs svensk idrottshistoria.

Det var då Nicklas Lidström, som förste europeiske lagkapten, lyfte den mytomspunna Stanley Cup-bucklan över sin blonda kalufs.

Och i det ögonblicket var vi några stycken som fick svälja rätt hårt i Mellon Arena.

Nej, jag ska inte ljuga och påstå att jag stod och bölade för att Nicklas Lidström fick bli historisk där ute den isen.

Men...mja, lite kändes det allt i svalget.

För att det var just han.

Veteranen.

Ledaren.

Den nästan obegripligt sympatiske superstjärnan som utan åthävor och utan stora gester utgör själva hjärtat i det här mästarlaget – och som lett sina lagkamrater till den underbara triumfen i Pittsburgh.

Efter den bittra förlusten i femte finalen i måndags, när Red Wings var så nära att vinna att de kunde känna smaken av champagne, sökte coachen Mike Babcock upp sin kapten och gav honom en kort order:

– Se till att det här laget är redo för nästa match.

Störst genom tiderna

Sen gjorde Nicklas det, på sitt sedvanligt lågmälda med respektingivande sätt.

Den störste svenske hockeyspelaren genom tiderna?

Jo, visst är han det.

Fast Henrik Zetterberg kommer måhända att kunna ge sin lagkapten en match om den titeln framöver.

Han har redan skrivit in sig i historieböckerna han också.

Njurunda-sonen hade ju en rent sanslös ikväll i Pittsburgh.

Det var han som avgjorde hela finalen med sitt 3-1 mål. Eftersom han redan hade en assist blev han därmed slutspelets poängkung. Och så fick han ta emot Conn Smythe – trofén som ges till slutspelets mest värdefulle spelare.

Det mest anmärkningsvärda av allt:

Sällan har vi sett en mer självklar vinnare. Zetterberg har varit fullständigt magnifik under hela slutspelet – offensivt såväl som defensivt.

En del annat värt att notera från den magiska natten i Pittsburgh:

Lidas och gamle kämpen Tomas Holmström tangerade Stefan Perssons och Tomas Jonssons svensk rekord i Stanley Cup-titlar – fyra.

Niklas Kronwall blev den fjärde svensk i historiens som vunnit allt en svensk hockeyspelare kan vinna – SM, VM, OS samt Stanley Cup – och har därmed bevisat att han är en enorm vinnare.

Andreas Lilja blev den förste skåning i historien att vinna det största hockeypriset.

Sverige fick fem helt nya namn inristade i den legendariska bucklan och har nu, i en hast, 25 stycken.

Och så kan vi konstatera att nämnda buckla ska på rekordartat långt Sverige-besök i sommar. Eftersom samtliga vinnare får ha den i ett dygn kommer den att finnas på blågul mark i en hel vecka – och den får se alla landsdelar.

Festen har bara börjat

Den ska till Piteå (Holmström), Njurunda/Sundsvall (Zetterberg), Avesta (Lidström), Stockholm (Kronwall – ”det blir nog i stugan i skärgårn”), Mariefred (Samuelsson), Franzén (Landsbro) och Helsingborg (Lilja).

Den här svenska Stanley Cup-festen har kort sagt bara börjat.

För Pittsburgh, slutligen, var förlusten oerhört bitter. Men även om det naturligtvis inte är någon tröst just nu kommer de unga, briljanta spelarna i det här kokande hockeymekkat i västra Pennsylvania vad det lider att ha stor nytta av erfarenheterna från den här kvällen.

För ingen behöver tvivla:

Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Jordan Staal och de andra kommer att spela fler Stanley Cup-finaler i sina liv – och de kommer att vinna.