Pratktarslet från Ontario har slagit till igen

SPORTBLADET

NEW YORK. Pratktarslet från Ontario har slagit till igen.

Och Dallas må ångra att man nånsin kom på den befängda idén att erbjuda NHL:s mest hatade provokatör ett kontrakt, men det blir svårt att göra nånting åt.

Har man tagit Sean Avery i båten får man ro honom i hamn.

Det har varit hyggligt tyst om Sean

Avery sedan han kom till Texas.

Han hade någon liten skärmyttsling med några före detta lagkamrater när

Dallas Stars gästade New York i oktober, men med Avery-måttstock var det inte mycket mer än en busvissling.

Alla förstod, dock:

Förr eller senare ställer han till med en riktig skandal. Det är den 28-årige kanadensaren natur. På samma sätt som skorpionen måste sticka grodan i den där historien om färden över floden måste Sean Avery jävlas med sin omvärld.

Och mycket riktigt – i går natt hände det.

Inför Dallas bortamatch mot Calgary kallade han till sig media för följande lilla anförande:

– Jag vill kommentera det som har blivit en grej i NHL, att spelare blir kära i mina sjaviga föredettingar. Jag förstår inte vad det handlar om. Okay, enjoy the game.

NHL reagerade blixtsnabbt

Det var i första hand en pungspark på Calgary-backen Dion Phaneuf, som dejtar Averys ex-flickvän Elisha Cuthbert, men också mot Mike Komisarek, Montreal, som även han haft en affär med Cuthbert, och LA Kings Jarret Stoll, sedan en tid tillsammans med Rachel Hunter – en annan av Averys före detta kärlekar.

NHL reagerade blixtsnabbt och stängde av sin enfant terrible. Hur lång avstängningen blir avgörs först efter ett möte han tvingas ha med kommissionären Gary Bettman inom kort.

Somliga tycker att Bettman var FÖR snabb och istället borde ha låtit Phaneuf, en kanadensisk hockey-version av Terry Butcher, utmäta lämpligt straff på isen.

Andra menar att ligan överreagerar på ett yttrande som var nada i jämförelse som vad som sägs under själva matcherna.

Jo, men de kommentarer som fälls på på isen – och de är så grova att vilket internet-troll som helst skulle rodna, tro mig – stannar oftast där. Nu fick hela världen, inklusive Elisha Cuthbert, ta del av kränkningarna och då blir läget onekligen ett annat.

Själv är jag kluven till Broadway Sean, som han fortfarande kallas i New York eter sina uppskattade år på Madison Square Garden.

En skitstövel – utan tvekan

Han är en skitstövel, utan tvekan. Jag tvivlar på att jag skulle sitta vid samma middagsbord. Men han är också en entertainer, en Liam Gallagher med skridskor, en showman som ibland ingjuter en befriande rock ’n’ roll-attityd i en hockeyvärld som med sina hederskodex och sina fåniga manbarhetsriter ofta känns tröttsamt präktig.

Hey, vi talar om en snubbe som går omkring med målade naglar mitt i Mark Messier-land ...

Jag fattade dock aldrig vad han skulle i Dallas att göra.

Älskar att vara hatad

New York var en sak. I den här cyniska, råbarkade stan identifierar sig sportfansen med en Avery. I det, i alla på ytan, mer väluppfostrade och artiga Texas förfasas de.

Därtill är Stars fullt av den sortens helyllegossar som verkligen inte målar några naglar och de mest inflytelserika bland dem – Marty Turco, Mike Modano och Brenden Morrow – har tydligt markerat att de inte gillar det gamla hatobjektets närvaro.

Nu tror många att klubben kommer göra sig kvitt nummer 16, men det blir svårt. Han har en no trading-klausul i sitt kontrakt och skulle kosta drygt 120 miljoner kronor att köpa ut.

Man kunde möjligen föreställa sig att han själv inte skulle vilja spela i ett lag där han inte är välkommen, men glöm det. Sean Avery älskar att vara hatad och kommer bara att få näring ur framtida konflikter i omklädningsrummet.

Dallas har bäddat sin egen säng och får nu ro den lilla jäveln i hamn.