Fotbollsfeber i staden där baseboll är kung

SPORTBLADET

NEW YORK. Det gick!

Giants är mot alla odds klara för Super Bowl.

Och nu har ett fotbollsfebrigt New York inlett psykkrig mot perfekta New England Patriots.

Igår kallades superstjärnan Tom Brady till exempel ”Girlie man” på New York Posts förstasida...

Det var en gastkramande match, den mellan Giants och Green Bay Packers uppe i det svinkalla Wisconsin i söndags.

När Lawerence Tynes strax före slutsignalen missade en målkick som hade avgjort matchen trodde Giants-fansen att ännu en säsong skulle sluta i heartbreak.

Men under förlängningen gick samme Tynes dödsföraktande ut i den sibiriska vargavintern och klappade till ytterligare en helt avgörande 47- yardsboll – och satte den.

Därmed var Giants, helt sensationellt, i sin första Super Bowl sedan 2001.

Därmed utbröt också flammande fotbollsfeber i staden där baseboll är kung och allt annat egentligen bara förströelse i väntan på vårträningen nere i Florida.

Lokalpressen är en fin indikator därvidlag.

Trots att vi har närmare två veckor kvar till The Big Day i Phoenix – 3 februari – svämmar Post och News redan över av blåvit hysteri. Ja, de kör inte bara sex-sju sidor analyser på sportsidorna. De viker förstasidorna och första nyhetsuppslagen åt Giants också. Skamlöst skrupelfria Post går som vanligt längst och försöker redan nu initiera psykkrig mot New England Patriots.

Brady linkade hem till flickvännen med foten i bandage

Igår bestod hela ”ettan” av en bild på Pats magnifike quarterback Tom Brady när han med högerfoten i bandage och en blomsterkvast i famnen promenerar hem till berömda flickvännen Gisele Bundchen.

Rubriken löd:

”Who’s afraid of Tom Brady now? Girlie man limps home”.

Obetalbart.

Förmodligen vill det också till att New York får Brady och hans lagkamrater ur balans på något sätt. Patriots har vunnit varenda match de spelat den här säsongen och enligt de som kan amerikansk fotboll finns ingen chans i helvetet att de går och torskar mot uppstickaren från New York. De är för kompletta, har för många vapen.

Å andra sidan: Det var ingen som trodde att Giants skulle slå Dallas Cowboys heller – och ännu mindre chans skulle de ha mot Packers i det djupfrysta Wisconsin.

Dessutom 1: Giants har inget alls att förlora i Phoenix. Det har New England, milt uttryckt.

Dessutom 2: Det var inte så förfärligt långt ifrån att Giants förstörde den ”perfekta säsongen” i sista grundseriematchen ute i New Jersey för några veckor sedan.

Så i New York vägrar vi ge upp på förhand...

Själv såg jag söndagsrysaren i en fullsatt så kallad Sportsbook i Las Vegas och let me tell you: Om du nånsin får chansen att följa ett stort idrottsevenemang där ska du inte missa den. Stämningen, upphottad av det faktum att de flesta närvarande har pengar satsade på de inblandade lagen, är rent sinnesvidgande.

3 februari hoppas jag kunna smita in på någon sportbar här hemma på Manhattan. Det lär liksom inte vara något fel på stämningen där heller. Fast det bygger på att jag kan övertyga Pontus, PK, Håkan och Poromaa – fyra hårda sportchefer – om att jag inte alls måste sitta hemma vid tv:n och tråk-bevaka evenemanget.

Någon som är beredd att hjälpa mig med det?

”Magic” Johnson kampanjar med Hillary Clinton, olympiske skridskomästaren Dan Jansen finns vid Mitt Romneys sida, Tiger Woods ”endorsar” Barack Obama – och när Rudy Giuliani nu jabbar upp temperaturen inför nästa veckas primärval i Florida har han Johnny Damon från det kära New York Yankees med sig. Kom inte och säg att politik och idrott inte hör ihop.

Kan Torontos säsong räddas nu när undermålige general managern Ferguson får gå?

Jag tvivlar.

FAKTA

HETAST

Lawerence Tynes Från helvetet till himlen på några minuter.

Eli Manning Familjens största stjärna.

Tom Brady Världsbäst, varken mer eller mindre.

Roy Jones Jr Slog Tito Trinidad i årets match på Garden.

Nicklas Bäckström NHL:s bäste rookie just nu.

KALLAST

Brett Favre Inte bäst när det gällde.