Ärlige Pettitte får lida mest i dopningsåpan

SPORTBLADET

EW YORK. Man kan inte låta bli att tycka lite synd om Yankees-pitchern Andy Pettitte.

Han är den ende som varit ärlig och öppen i den pågående dopningsåpan.

Ändå verkar han få lida betydligt mer än lögnarna och skitsnackarna.

New York Yankees har samlats för spring training på Legends Field i Tampa – vanligtvis ett vårtecken som väcker lust och leenden och förhoppningar om att vi nog ändå, trots allt, kan vara på väg mot bättre tider.

Men i år förmörkas Florida-solen av ett stinkande berg av steroider, tillväxthormon och lögner.

Bakgrunden är, mycket kortfattat, att en lång rad professionella baseboll-spelare här om månaden namngavs i den så kallade Mitchell-rapporten – en 20 månader lång utredning om användningen av otillåtna, prestationshöjande preparat bland aktörerna i Major league, utförd av förre senatorn George Mitchell. En var Yankees superstjärna Roger Clemens, en annan hans bäste vän och sidekick Andy Pettitte. Deras personlige fystränare – och polare – Brian McNamee har för Mitchell erkänt att han under flera år injicerat herrarna med både steroider, amfetamin och tillväxthormonet HGH.

Förnekar allt vad han orkar

Clemens bestrider uppgifterna – med svallande lidelse. Han har kontrat med 18 000 ord långa kompendium som påstås bevisa att han inte gjorde några onormala framsteg under de aktuella åren, och suttit med Mike Wallace och ryat om sin härliga moral i ”60 minutes”. Men mest anmärkningsvärt: Han tillbakavisade McNamees uppgifter även vid haussade, tv-sända kongressförhör förra veckan – under ed.

Inte så lyckat, visade det sig när kompisen Pettitte tog till orda. Han erkände nämligen att McNamee talat sanning – och att han själv vid åtskilliga tillfällen diskuterat det fina med steroider med Clemens.

Varför? Pettitte klarade helt enkelt inte av att ljuga under ed, berättade han under en presskonferens på Legends Field i måndags.

Där förklarade han också att han inte hade några ursäkter eller bortförklaringar. Han hade, sa han, varit desperat sugen på att bli en bättre pitcher och därför gjort det idiotiska misstaget ett dopa sig.

Sedan bad han alla – lagkamrater, coacher, fans, till och med journalisterna – om ursäkt.

Det lät öppet och ärligt på ett sätt det sällan brukar göra när idrottsmän påträffats med fingrarna i tablettasken.

Men likafullt är det Pettitte som får lida.

Vänskapen med Clemens är definitivt söndersmulad, Yankees-fansen ser honom som en ”rat”, krönikörerna i New York-tidningarna ifrågasätter om han verkligen berättat ”allt” och han har att se fram emot en säsong när publiken på varje bortaarena kommer förfölja honom med smädelser.

Det har bara börjat

Om det är behandlingen som möter den som vägrar ljuga om sin dopning lär vi inte få höra särskilt mycket sanning framöver.

Pettitte själv hoppas något naivt – och kanske är det naiv han är, hela karln. Troligen har det tvärtom bara börjat.

Roger Clemens, som praktiskt taget alla tror ljuger lika friskt som någonsin Barry Bonds, kommer sannolikt att åtalas för att ha begått mened under de där kongressförhören.

I så fall blir Pettitte kallad som vittne – och står han då fast vid sina utlåtanden , ser han i praktiken till att gamle bästisen hamnar i fängelse. Om inte kan han själv bli åtalad för mened.

Kul start på säsongen...

College-basketen går så sakta mot sitt stora mars-klimax och som av en händelse ser slutspurten ut att kunna bli en uppgörelse mellan grannarna Memphis och Tennessee. De är rankade etta och tvåa just nu. Så man kan kan nog anta att det är rätt skoj i the Volunteer state just nu.

FAKTA

HETAST

Johan Santana Nu har han börjat träna med Mets.

Andy Pettitte Den siste ärlige mannen.

Shaquille O’ Neal Debuterar troligen med Suns i natt.

Alexander Ovetjkin På väg mot 60 mål.

Ryan Newman Daytona 500-vinnare.

KALLAST

Roger Clemens Blir det fängelse?