Viktor Stålberg, 23, är the Swedish Rocket

Bjurman: Han kan bli vår nästa stjärna

SPORTBLADET

NEW YORK. Lägg det coola smeknamnet ”The Swedish Rocket” på minnet.

Det är så Viktor Stålberg kallas – och han kan mycket väl bli vår näste NHL-stjärna.

Ja, i princip verkar det bara vara eventuell feghet i Toronto Maple Leafs-ledningen som hindrar den skrällen från att bli verklighet.

Det är rena Buster-sagan.

För några veckor sedan var det inga fler än hans närmaste vänner och anhöriga som hade koll på Viktor Stålberg.

Nu är han plötsligt ett av de hetaste namnen i hela NHL.

Innan matchen i Detroit i natt toppade den 23-årige göteborgaren Torontos poängliga för försäsongen med fyra mål och två assist – och så sent som i fredagsnattens match mot samma lag dammade han in två baljor på Chris Osgood, och spelade fram till en annan.

Fram till dess hade Toronto-ledningen varit snål med sitt beröm visavi den okände svensken och mest muttrat om att unga spelare behöver formas i farmarligor innan de är redo att gå upp mot de stora pojkarna.

Men då kunde inte ens coachen Ron Wilson hålla sig.

– Vissa kvällar har Viktor varit vår bäste spelare, erkände han.

– Han har enorm speed, ikväll kunde man se hur Detroit-backarna började backa så fort han fick pucken.

Därmed vore det väl själve f-n om grabben inte erbjuds en ordinarie plats i Leafs trupp.

Och i så fall har vi att göra med en av grövre svenska NHL-skrällarna i historien.

Fick smeknamnet i Vermont

Viktor Stålberg är som sagt i det närmaste helt okänd. Han spelade juniorhockey med Frölunda säsongen 2005-2006, men drog sedan till Vermont för att plugga – och spela college-hockey.

Tre säsonger för University of Vermont i Burlington hann det bli, de sista så framgångsrika att de amerikanska lagkamraterna myntade det formidabla smeknamnet ”The Swedish Rocket”.

I våras blev han dessutom kallad till Toronto för att spela några playoff-matcher med Maple Leafs farmargäng i AHL, Toronto Marlies.

Någon hade alltså redan då fått upp vittringen på den talang som nu sånär tagit unge Stålberg över tröskeln till världens bästa liga.

Själv förhåller sig ynglingen, svensk som han ju ändå är, blygt och förundrat och försiktigt till uppståndelsen.

Toronto-media rapporterar att det var med stora ögon Leafs nya stjärnskott åkte ut på isen i Air Canada Center i fredags för att möta Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Niklas Kronwall.

Och efteråt gjorde han vad han kunde för att tona ner sin succé mot ikonerna i The Big Red Machine.

– För mig handlar det bara om att försöka göra intryck på coachen och visa att jag kan prestera både fram och bakåt, hette det.

– Jag tänker inte så mycket på att göra mål och poäng.

Jaja, blygsamt ska det vara.

På planen tar han för sig desto mer.

Därför vill vi se den svenska raketen på isen när Toronto gör säsongspremiär mot Montreal på torsdag.

FAKTA

HETAST I NHL JUST NU

Viktor Stålberg, Toronto Maple Leafs. Kom från ingenstans och är plötsligt poängkung i Toronto. Och han spelar bra också. Fråga Detroit-backarna, som blev nervösa så fort ”The Swedish Rocket” hade pucken i fredags. Är detta vår nye NHL-stjärna?

Douglas Murray, San Jose Sharks. Förra säsongen gjorde han inte ett mål på 75 matcher. I fredags natt fullbordade den svenske hårdingen plötsligt ett hat trick mot Anaheim. Plus en assist. Akta er ”Zäta” och ”Bäckis”, ”Crankshaft” är på gång.

Marian Gaborik, New York Rangers. Givetvis skadad i början av försäsongen, vilket oroar hockeyfansen på Manhattan. Men i de två matcher han spelat har han varit så lysande att expertisen börjat omvärdera hela Rangers.

Olli Jokinen, Calgary Flames. Det verkar som att den kaxige finländaren är på väg mot en kanonsäsong. I så fall kan Calgary bli en obehaglig överraskning för konkurrenterna.

Niklas Kronwall, Detroit Red Wings. Detroit har hackat betänkligt i träningsmatcherna. Det är bara ”The Kron Wall of Pain” som presterat på normal nivå. Det kan vara i år han växer ut till superstar.