Bjurman: Supertalangens lag har något stort på G

Bara att gratulera Elias Lindholm

Brynäs Elias Lindholm valdes redan som femma i nattens NHL-draft. Carolina Hurricanes tingade svensken.
SPORTBLADET

NEWARK. Elias Lindholm är att gratulera.

Inte nog med att han valdes redan som nummer fem i nattens NHL-draft.

Han kommer till ett lag där han har han god chans att göra avtryck rätt så omgående.

Det gör Alexander Wennberg också.

Sportbladets Per Bjsurman.

Sammanlagt tre svenskar paxades alltså i förstarundan i nattens NHL-draft i Prudential Center i Newark.

Elias Lindholm valdes redan som nummer fem av Carolina Hurricanes, Alexander Wennberg som nummer 14 av Columbus Blue Jackets och Andre Burakovsky som nummer 23 av Washington Capitals.

Strax därefter, i andra omgången, gick Jacob De La Rose till klassiska Montreal Canadiens och Modo-backen Robert Hägg till Philadelphia Flyers också.

Det får betraktas som en helt anständig skörd, ingen hade egentligen räknat med vare sig mer eller mindre.

Men det är roligt att kunna konstatera att både Lindholm och Wennberg kommer till lag där de har en god chans att bli betydelsefulla profiler.

Lindholm antydde i går att han är sugen på att flytta till Raleigh – en cool liten sydstatsmetropol med några av söderns bästa bbq-restauranger – redan till hösten och varför inte. Hurricanes är ett lag som står på tröskeln till något stort och med sitt fenomenala spelsinne och sin snabbhet kan den unge svensken mycket väl vara den sista, avgörande pusselbiten i lagbygget.

Wennberg kommer att stå på tillväxt hemma i Sverige ytterligare något år, men när han väl landar i Ohio ska Blue Jackets – dramatiskt uppstagat med en ny, aggressiv och begåvad ledning – vara den sortens lag där hans snabbhet och förmåga att ta sig fram i trängda lägen är just vad doktorn föreskriver.

Svårare för Burakovsky

Burakovsky junior får vänta

ytterligare några år på en chans

i Washington och där är det såklart lite svårare att gå in och tillskansa sig en framträdande roll. Men i gengäld vet han garanterat att han kommer få spela med ett väldigt bra lag.

Det hände mycket under draften även i övrigt, allt inte direkt relaterat till fördelningen av världens största hockeytalanger, och här är mina främsta höjdare:

Nathan MacKinnon som draftetta till Colorado.

Stod för en Usain Bolt-artad spurt i rankingen sista veckan och slutade som draftens stora stjärna. Så är han från lilla Cole Harbour också. Precis som en viss Sidney Crosby.

Stora målvaktsnyheter

Corey Schneider bortbytt till New Jersey.

Kvällens stora trejd, våldsamt bejublad av Devils-fansen i The Rock. Och den har en rad dramatiska implikationer. Roberto Luongo blir efter all röra uttalad förstemålis i Vancouver igen, Martin Brodeur har fått sin officiella tronföljare och Johan Hedberg lär dessvärre bli utköpt.

Seth Jones går först som nummer fyra.

Att backen som varit talk of the town hela vintern till slut förlorade positionen som draftetta till MacKinnon var inte oväntat. Men när också Florida och Tampa nobbade honom drog The Rock kollektivt efter andan. Till slut hamnade han i Nashville och får bilda backpar med Shea Weber i framtiden. Inte så dumt ändå...

Ulf Samuelsson assisterande tränare i New York Rangers.

Dagens gladaste nyhet för oss som har New York som högkvarter: Det blir ännu mer svenskt i Rangers omklädningsrum till hösten.

Jacob De La Rose till Montreal.

Vi har länge saknat en svensk i världens galnaste hockeymekka. Nu kommer det en värmländsk leksing med franskt efternamn. Perfekt.