En av de största knallarna nånsin

Per Bjurman: Som om kungen abdikerar

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

NEW YORK. Som om gud fader stiger ner på jorden och meddelar att han byter jobb, som om kungen abdikerar, som om Zlatan säger upp sitt medborgarskap....

I Ottawa är det ungefär vad som händer när Daniel Alfredsson efter sjutton säsonger lämnar Senators för Detroit Red Wings.

Per Bjurman.

Herregud.

Här satt man och tyckte det var småchockerande att Loui Eriksson trejdats från Dallas till Boston.

Det visade sig, i relativ mening, vara ungefär lika sensationellt som att de spolar isen mellan perioderna i varje NHL-match.

För under fredagen kom det verkliga knockout-beskedet:

Efter 17 säsonger och 1178 grundseriematcher lämnar Daniel Alfredsson Ottawa Senators och skriver på för Detroit Red Wings.

En superskräll

Det är en av de mest oväntade och uppseendeväckande skrällarna i världens bästa liga på flera decennier. Få har varit så förknippade med en enskild organisation, få har varit så svåra att föreställa sig i ett annat lag.

Och för staden Ottawa är det ingenting annat än en omskakande chock. Det är svårt att ens förklara hur stor ”Alfie” – den långvarigaste lagkaptenen i hela ligan – är i den kanadensiska huvudstaden Jag tillbringade några dygn med honom där uppe för ett längre reportage för några år sedan och jag lovar, jag hade inte väckt större uppmärksamhet om jag så haft en sabeltandad tiger med mig ute på stan. Det blev alldeles tyst när han klev in på restauranger, folk stannade mitt i steget på trottoarerna och gapade, storögda barn kom fram och bara tittade...

Så kallas han gud också.

Som om Zlatan...

Att den 40-årige göteborgaren nu flyttar och ska spela för Red Wings är ungefär som att Zlatan skulle kalla till presskonferens och meddela att han sagt upp sitt svenska medborgarskap för att kunna spela med Tyskland istället.

Flytten är förbryllande också i så mån att Daniel vid upprepade tillfällen sagt att han är ”Senator for life” och tänker stanna kvar i Ottawa även efter karriären.

Vad har förändrats?

Vissa källor uppger att det handlar om att Senators erbjöd honom för lite pengar, andra att han tror sig ha en större chans att slutligen vinna Stanley Cup med Detroit.

Vi lär få veta vad det lider –men känslan är definitivt att general managern Bryan Murray inte gjort allt han kunnat för att behålla den största hockeyikonen i Ottawas historia och att han kommer att få betala ett högt pris för det i hemstaden.

Blågul kärlekshistoria

I Detroit kan man konstatera att den blågula kärlekshistorien fortsätter. Red Wings har nu nästan fler svenskar än vissa SHL-lag.

Eller vad sägs om den här nästan absurda uppställningen:

Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Johan Franzén, Mikael Samuelsson, Jonathan Ericsson, Gustav Nyquist, Joakim Andersson, Jonas Gustavsson – och Daniel Alfredsson. Dessutom mumlas det om att Viktor Stålberg kan vara på ingång.

Och divisionskonkurrent med Ottawa kommer de, i och med flytten till östra konferensen, vara också.

Tänk första matchen i Scotibank Place (omdöpt till Canadien Tire Center) under hösten.

Det är då gud återvänder till Ottawa – som fiende...    

ARTIKELN HANDLAR OM