Bjurman: Gratisgåva som inte går att tacka nej till

SPORTBLADET

NEW YORK. Pär Mårts har fått en underbar present.

Han kan omöjligen tacka nej till den.

Gustav Nyquist är ju den hetaste hallänningen sedan Gyllene Tider slog igenom och måste med till OS.

Frågan om vem som ska ersätta Johan Franzén – som ju tyvärr tvingats tacka nej på grund av hjärnskakning – i Tre Kronors OS-trupp kändes fram till i går påfallande öppen.

Nashvilles Patric Hörnqvist, Washingtons Marcus Johansson och Detroits Gustav Nyquist – de tre NHL-proffs lagledningen pekat ut som reserver – har alla framstått som aptitliga alternativ.

Men när Detroit kom till Washington under gårdagen var det som att beslutet helt automatiskt blev fattat åt Pär Mårts.

Red Wings fick visserligen stryk, på övertid, men Gustav Nyquist visade att det i praktiken är helt orimligt att ringa någon annan än honom.

Den 24-årige hallänningen gjorde en makalös match, fullbordade den korta NHL-karriärens första hattrick – och adderade dessutom en assist. Det betyder att han gjort åtta mål, och sammanlagt tio poäng, på de senaste sju matcherna.

Har en fantastisk kemi

Herregud, ingen från Halland har varit hetare sedan Gyllene Tider slog igenom med ”Flickorna på TV2” i åttiotalets gryning.

Men det är inte bara det att ”Gus”, som den gasellsnabbe ynglingen kallas i Nordamerika, sprutar in mål som en hel Alex Steen.

Han har blivit den mäktige Henrik Zetterbergs nye radarpartner i Detroit. De har fantastisk kemi på isen, hittar varandra som ångermanländska tvillingar och det är rent underhållande att höra dem prata om varandra efter segermatcherna.

Nyquist säger varje gång att det inte är så svårt när man har kedjekamrater som ”Zäta” – och ”Zäta” säger att det är lätt när man har kedjekamrater som Nyquist (”vår bäste spelare på slutet”, som det hette efter besöket i Verizon Center i går).

Just den detaljen – spelare som är samspelta och kan varandra – har Pär Mårts tidigare beskrivit som en av nycklarna i en turnering som ska avgöras utan att laget får några egentliga chanser att spela ihop sig.

Därför är till exempel Hjalmarsson-Oduya och Kronwall-Ericsson givna backpar, och Loui Eriksson självklar som sidekick åt bröderna Sedin.

Här har vi ytterligare en lika tajt enhet.

Formstarkast i NHL

Nu säger vanligtvis välinformerade källor att Tre Kronor-ledningen likafullt lutar åt Patric Hörnqvist-hållet och för all del, även det valet har sina poänger.

Han är – som så många redan påpekat – den som påminner mest om frånvarande ”The Mule”, han har karaktär och ”grit” och kan dessutom användas som en mini-Holmström framför motståndarmålisarna i powerplay.

Men i Gustav Nyquist har Pär Mårts helt plötsligt fått möjligheten att utnyttja en av NHL:s allra formstarkaste forwards.

Det är en gåva, en present, en gratis­chans han inte borde kunna tacka nej till.

Nyquist till OS!

ARTIKELN HANDLAR OM