Bjurman: Artist, konstnär och stjärna

Erik Karlsson blir en av OS verkliga attraktioner

SPORTBLADET

SOTJI. Tre Kronors premiärinsats i Sotji var långtifrån perfekt.

Utom i ett enskilt fall.

Underbare hockeyartisten Erik Karlsson visade med besked att han kommer att bli en av de verkligt stora OS-attraktionerna.

När Sverige vunnit öppningsmatchen i tidernas turnering med 4–2 borde det finns mycket att diskutera efteråt.

Men det är bara ett namn det surras om, på båda sidor av staketen i den mixade zonen när segrarna passerar på väg mot omklädningsrummet.

Såväl spelare som journalister är helt tagna av Erik Karlssons uppvisning.

– En ren fröjd att sitta i båset och titta på, säger till exempel Daniel Alfredsson.

– Det är fantastiskt roligt att få lira i samma lag som en sån spelare. Det gäller bara att man inte få för sig att man kan göra samma saker. Då går det inte bra, flinar Jonathan Ericsson.

Och Niklas Kronwall bara ruskar på huvudet:

– Han tar tre skär. Sedan flyger han över isen. Och passningarna han slår, och skotten han avlossar...det är otroligt.

En rock’n’roll-stjärna

Ja, det var ju inte bara det att den 23-årige smålänningen smackade in två av målen under de där inledande 25 minuterna när det såg ut som att Sverige var på väg mot regelrätt utklassningsseger.

Han ställde till med just den typ av uppseendeväckande show som gjort honom till rena rock ’n’ roll-stjärnan hemma i Ottawa, när det ser ut som att han spelar hockey enkom för att det är så fruktansvärt roligt.

Jag brukar sitta högt upp i taken på NHL-arenorna och följa honom och det är imponerande nog, men under en OS-turnering har man som murvel lyxen att befinna sig alldeles nära isen och på det avståndet, när det går att känna vinddraget under de Formel 1-artade soloräderna och svårighetsgraden i exempelvis backhandpassningarna rakt över isen blir verkligt tydlig, är det ju så man tappar andan.

Chansar – och får betalt

Jovisst, han ställer under stundom till det för sig själv under sina äventyr , som när han under Tjeckien-matchen började drälla med pucken vid egen kasse och fick en rungande utskällning av kompisen Henrik Lundqvist, men som Daniel Sedin med ett snett leende konstaterar:

– Han vågar chansa och får betala för det ibland, men det är ju värt det.

Ja, ögonblicket efter Lundqvists uppsträckning jobbade han till sig en utvisning och i det powerplay som följde spräckte han själv den tjeckiska nollan.

Det är Erik Karlsson det.

Artisten, konstnären, stjärnan.

Han kommer att bli en av de verkliga attraktionerna under de olympiska vinterspelen i Sotji.

Resten av Tre Kronor kan bättre

Huruvida Tre Kronor som helhet också blir en attraktion återstår att se.

Den inledande insatsen i Bolshoy Ice Dome var okej. Det såg grandiost ut i en dryg period, men då bjöd tjeckerna uppriktigt sagt inte på mycket till motstånd heller, allra minst målvakten Jakub Kovar.

Samtliga svenskar, utom möjligen det där sorglösa snillet med nummer 65 på ryggen, kan avsevärt mycket bättre och när det är dags att möta mer avancerade konkurrenter måste de visa det.

FAKTA

Så spelas OS-hockeyn

Grupp A: Ryssland, USA, Slovakien, Slovenien.

Grupp B: Kanada, Finland, Österrike, Norge.

Grupp C: Sverige, Tjeckien, Schweiz, Lettland.

De tre gruppvinnarna är klara för kvartsfinal tillsammans med den bäst placerade tvåan. Övriga åtta lag spelar åttondelsfinal. Med andra ord blir inget lag utslaget direkt efter gruppspelet. Tre förluster innebär fortfarande en chans att vinna OS-guld.

Tre Kronors matcher:

I morgon 13.30: Sverige–Schweiz

15 februari 18.00: Sverige–Lettland

Åttondelsfinaler 18 februari, kvarts­finaler 19 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM