Räddades från fiasko

Bjurman: Mother Russia var på randen till mental kollaps

SPORTBLADET

Det gick som en stöt av lättnad genom den gigantiska kontinentens samtliga nio tidszoner när slutsignalen gick i rusiga Bolshoy Ice ­Dome.

De hockeyhjältar som bär det yttersta ansvaret för att Rysslands olympiska drömmar slår in hade gjort vad de skulle.

Men premiärmatchen mot tänkta slagpåsen Slovenien blev besvärligare än väntat och Ovetjkin & co gör bäst i att inte flirta lika länge med katastrofen nästa gång.

Då hotar nationell kris i värdlandet.

De ryska superstjärnorna var skakade mot Slovenien – men lyckades till sist vinna.

Påståenden av typen ”nu börjar turneringen/tävlingen/festivalen” när ett evenemang redan pågått i en vecka kan kännas ­något krystade och tröttsamma, men i Sotji var det ­precis så det var igår.

OS 2014 började när Team Russia hade premiär mot Slovenien i en fullsatt, febrig Bolshoy Ice Dome.

Det är nästan omöjligt att förklara hur stor hockeyn är i värdlandet och vilka förhoppningar som sätts till de stjärnorna förbundskaptenen Bilyaletdinov samlat i den här märkliga badorten, men en amerikansk kommentator beskrev det bra för en vecka sedan:

Om hockeylaget vinner betyder inga andra ryska motgångar någonting – men om hockeylaget förlorar betyder inga andra ryska framgångar heller någonting.

Det handlar om betydligt mer än om en unik chans att vinna OS-guld på hemmaplan. Det handlar om ett helt lands självkänsla, om nationell upprättelse och heder, om en djup önskan att återerövra statusen som verklig supermakt inom åtminstone ett fält där det ryska världsherraväldet en gång var en källa till kollektiv stolthet.

Showen kom abrupt av sig

Så det var inte så konstigt att ångesten grep omkring sig i nio tidszoner under torsdagens chockartat besvärliga öppningsmatch.

Den började visserligen precis som det var tänkt när självaste Alex Ovetjkin – den ­superstar som i högre grad än någon annan personifierar den ryska gulddrömmen – prickade in ett ett mål redan efter en dryg minut och Evgeni Malkin, skyttekungen med näst högst förväntningar på sig, följde upp med ett till tre minuter senare.

Men sedan kom showen abrupt av sig och vid två tillfällen i andra perioden hade övermakten, efter en dubbelstöt av ­Södertäljes egen Ziga Jeglic, bara ett mål upp på passionerat fäktande slovener.

Då befann sig hela Mother Russia på randen till mental kollaps och paniken släppte först när de rödvitblå till ackompanjemang av klassiska ramsan ”Shajbu shajbu shajbu” på concorde-­volym lyckades rycka under andra halvan av slutperioden.

Direkt på slutsignalen steg en enorm suck av lättnad ur tundran och fortplantade sig över hela kontinenten, från Östersjöns karga kustband till Sibiriens väldiga skogar.

Måste spela betydligt bättre

”The Great Eight” Ovetjkin och hans kompisar får under inga omständigheter skrämmas lika mycket i fortsättningen, inte balansera lika nära avgrundens kant och inte flirta lika skamlöst med katastrofen.

De måste helt enkelt spela betydligt bättre mot de mer raffinerade motståndare som väntar härnäst – och alldeles särskilt då i det symboliskt laddade mötet med USA på lördag.

Annars återhämtar sig detta land aldrig igen.

Shajbu shajbu shajbu indeed.

ARTIKELN HANDLAR OM