Bjurman: Därför kommer inte de stora stjärnorna till Minsk

1 av 3
Zdeno Chara, Bostons lagkapten, har precis skjutit in 2–1 till hemmalaget sekunder innan andra periodens slut. Detroits back Niklas Kronwall och målvakt Jonas Gustavsson kan bara konstatera faktum.Foto
SPORTBLADET

NEW YORK. Det främsta svensklaget är utslaget ur Stanley Cup-slutspelet.

Men Pär Mårts ska nog ändå vänta med att gå ner i spagat.

En inte alltför avancerad gissning är att de enda blågula Detroit-stjärnor om eventuellt säger ja till VM heter Gustav Nyquist, Jonas Gustavsson och Joakim Andersson.

Det slutade ungefär som väntat i Stanley Cup-serien mellan Boston Bruins och Detroit Red Wings.

Bruins var lite för tunga, lite för snabba, lite för skickliga och hade en lite för bra målvakt i Tuukka Rask – och vann fjärde raka matchen i TD Garden på lördagskvällen.

Så de seglar glatt vidare till andra omgången och får gå upp mot ärkerivalen Montreal Canadiens i en duell som har potential att bli modern klassiker – medan Detroit Red Wings packar ihop och går på sommarlov.

Därmed väcks förstås febrigt hopp om tunga förstärkningar i Tre Kronor. Detroit utgör ju sedan länge NHL:s främsta svenskkoloni och teoretiskt finns sju eller åtta stjärnor som skulle kliva rakt in i Pär Mårts VM-trupp.

Men keep your shirts on, som dom skulle sagt här i USA.

Aldrig att Detroit släpper ”Zäta”...

Även bland Red Wings-svenskarna är det gott om den sortens komplikationer som lett till en parad av ”nej” i Mårts telefonlur: Skador, nyfödda barn och – gissar jag – motivationsproblem efter en lång säsong som för många av dem redan inkluderat en resa till Ryssland.

Henrik Zetterberg, för att börja med den allra största stjärnan, kan vi räkna bort på en gång.

Han spelade de sista två matcherna mot Boston – och gjorde nytta fast han bara kunde prestera på ungefär en tredjedel av sin fulla kapacitet – men det är bara två månader sedan han genomgick en stor ryggoperation och det finns faktiskt inte en chans att Detroit släpper iväg sin dyrbaraste investering på en ny internationell turnering, allra minst med tanke på vad som hände under den senaste...

...och pappa Kronwall tar ledigt...

Niklas Kronwall skulle förstås vara en jackpot för Tre Kronor, men han blev pappa för första gången så sent som i torsdags – till en liten krabat som heter Douglas. Så familjen lär komma i första rummet. Hans radarpartner Jonathan Ericsson vill säkert göra ett till VM med brorsan Jimmie men har ett brutet finger och spelade inte en sekund under de fem playoff-matcherna. Så det är högst tveksamt om det går.

Daniel Alfredsson har förmodligen gjort sitt i landslaget; den brännande frågan om honom är snarare om han överhuvudtaget tänker spela någon mer hockey. Och Johan Franzén lär känna sig måttligt sugen efter en motig säsong fylld av skador och berg-och-dalbaneform.

...då återstår tre möjligheter

Då återstår Gustav Nyquist, Joakim Andersson och Jonas ”Monstret” Gustafsson – och framförallt Nyquist, som fick sitt stora genombrott efter nyår och i praktiken bar Red Wings in i 23:e raka slutspelet i alla skadade vore, för all del ett litet plåster på en alltmer besviken Pär Mårts .

Utgångstipset är dock detta:

Hoppas inte på för mycket.

■ ■ ■

Carl Söderberg är inte tillgänglig överhuvudtaget, han stretar vidare mot ny Stanley Cup-final med lagkamraterna.

Men om Bruins mot all förmodan skulle försvinna snabbt i den andra omgången hoppas jag verkligen att förbundet drar ett saftigt streck över allt gammalt groll och erbjuder honom en plats i VM-truppen.

För Söderberg har varit bäste svensk i den inledande Stanley Cup-omgången, alla kategorier, och skulle verkligen bli en tung förstärkning i Minsk.